Obavijesti

News

Komentari 64

Potraga za Salopekom u tijeku, rok su produžili za još 48 sati?

Potraga za Salopekom u tijeku, rok su produžili za još 48 sati?
1

Nakon povratka Vesne Pusić iz Egipta, njihove službe sigurnosti i dalje intenzivno tragaju za otetim Hrvatom. Iako je rok istekao, postoji mogućnost da je produžen

VIDEO

Ministrica Vesna Pusić iz Egipta se vratila u subotu u ranim jutarnjim satima, zajedno s Natašom Salopek, suprugom otetog Tomislava, te njegovom sestrom Zdenkom

Tim povodom je Ministarstvo vanjskih poslova poslalo priopćenje u kojem navode kako Ministarstvo nastavlja raditi na rješavanju slučaja otetog Tomislava Salopeka. 

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić se nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, kasno večeras vratila u Hrvatsku. Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije - stoji u službenom priopćenju. 

Screenshot

Nakon što je istekao rok za spašavanje Tomislavovog života u petak u 17.30 sati, egipatski su mediji počeli nagađati da je moguće da je on produljen za još 48 sati, što možda ukazuje na spremnost Islamske države na pregovore s vladom Egipta. 

Motiva za otmicu je nekoliko

Egipćani su pokazali spremnost da za Tomislava Salopeka ponude otkupninu, no Islamska država traži oslobađanje njihovih pripadnica iz egipatskih zatvora. No, stručnjaci za islamističke skupine tvrde da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva. 

U analizi za za egipatski portal Alayom oni tvrde da je prvi motiv otmice otvaranje krize između Egipta i inozemstva, a drugi pokvariti svečanost otvaranja nove trase Sueskog kanala koje se dogodilo još u četvrtak, 6. kolovoza. 

Oni naime smatraju da će kanal učvrstiti gospodarsku poziciju Egipta, ali i 'ujediniti narod pod sadašnjim političkim vodstvom'.

Baza u kojoj je boravio nije imala zaštitu

Tomislav je radio u sestrinskoj tvrtci CGG-a gdje nije bio zaposlen na stalno, već je bio vanjski suradnik na dnevnici od stotinjak eura. Baza u kojoj je boravio, čini se, nije imala nikakvu zaštitu. Naime, propisi nalažu da na jednog radnika dolazi osam vojnika i tvrtkama je to preskupo. 

Tomislav se na dan otmice trebao vratiti kući

Salopekov otac je u razgovoru za francuski AFP apelirao na otmičare da mu oslobode sina. 

- Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu i ništa drugo, izjavio je Zlatko Salopek koji je još ranije potvrdio da se Tomislav trebao vratiti u Hrvatsku samo nekoliko sati nakon što su ga oteli na području Kaira. 

Pretpostavlja se da se trenutno nalazi u pustinji, na teritoriju u blizini granice s Libijom

Podsjećamo, Tomislav Salopek otet je još 22. srpnja ujutro dok je službenim autom putovao na posao u francusku kompaniju za koju je radio. Njegov je automobil zaustavila naoružana skupina, izbacila njegovog vozača i s njim otišla u nepoznatom smjeru. 

U srijedu je pak objavljena njegova snimka u kojoj u kameru govori svoje podatke te objašnjava da ga je Islamska država spremna razmijeniti za 'muslimanke zatočene u egipatskim zatvorima'

- Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti - zaključio je Tomislav u potresnoj snimci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu