Obavijesti

News

Komentari 78

'Potrebno je oko 60 mil. eura za spas Imunološkog zavoda'

'Potrebno je oko 60 mil. eura za spas Imunološkog zavoda'

Kujundžić je izrazio uvjerenost da će Imunološki zavod nastaviti proizvodnju na nekoj novoj lokaciji, no u kojem opsegu i po kojem modelu bit će, kaže, poznato tek u lipnju

VIDEO

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izrazio je u srijedu uvjerenost da će Imunološki zavod (IMZ) nastaviti proizvodnju na nekoj novoj lokaciji, no u kojem opsegu i po kojem modelu bit će, kaže, poznato tek u lipnju s obzirom na to da su potrebna ulaganja od najmanje 60-ak milijuna eura.

U novi prostor i opremu za proizvodnju derivata plazme trebat će uložiti 30-ak milijuna eura i dodatnih 30-ak milijuna eura za proizvodnju cjepiva, kao i dodatna ulaganja u marketing na inozemnom tržištu koje je IMZ u međuvremenu izgubio, rekao je Hini ministar nakon što je u prosincu definitivno odlučeno da IMZ na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici ne može ostati.

Istaknuo je i da je velika vjerojatnost da će IMZ na nekoj novoj lokaciji proizvoditi i krvne derivate i cjepiva, no tek se, kaže, treba vidjeti isplati li se hrvatskoj državi da sama investira u jedan i u drugi pogon ili će se tražiti strateški partneri.  

Studiju financijske isplativosti radi novo povjerenstvo koje će procijeniti koliko novca treba uložiti i kolika je očekivana korist od premještanja proizvodnje IMZ-a. Još je jedno povjerenstvo osnovano oko Nove godine, a ono je  zaduženo da "raspetljavanje pravne zavrzlame" koju je napravila Milanovićeva vlada kada je pokraj dioničkog društva osnovala i javnu ustanovu Imunološki zavod, rekao je ministar. 

"Oba povjerenstva svoja bi mišljenja trebala objaviti za šest tjedana, a u idućih pet mjeseci trebalo bi donijeti i definitivnu odluku s obzirom da se javljaju partneri i iz zemlje i iz inozemstva zainteresirani za dio ili kompletnu proizvodnju IMZ-a", najavio je Kujundžić koji zasad ne želi otkrivati imena interesenata. 

Ističe i kako se "nikakve ishitrene odluke neće donositi bez ozbiljne analize". 

 Ministar je poručio i da su "vrata širom otvorena svim zainteresiranim ulagačima, uključujući i Visia Croaticu i Grad Zagreb, koji su svojedobno iskazivali interes za ulaganjem u IMZ".

Dodao je da mu se još nitko od njih nije najavio na razgovor, a o zainteresiranosti Grada Zagreba čuo je "samo iz medija".

"Ja ih čekam, dapače, bit ću sretan ako se pojave hrvatski investitori", rekao je Kujundžić. 

Oko 176 zaposlenih u IMZ-u ima u proračunu osigurane plaće za cijelu ovu godinu iako, po ministrovim riječima, "rade vrlo malo". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu