News

Komentari 177

Poginulo je 16 ljudi, evakuirali bolnice, treslo se i u Hrvatskoj

Poginulo je 16 ljudi, evakuirali bolnice, treslo se i u Hrvatskoj

Potres jačine 5,8 stupnjeva prema Richteru pogodio je u utorak oko 9 sati sjevernu talijansku pokrajinu Emiliju-Romagnu. Poginulo je 16 ljudi, a 350 ih je ozlijeđeno

>>> Tijek događaja pročitajte OVDJE

Potres jačine 5,8 stupnjeva prema Richteru pogodio je oko 9 sati sjevernu talijansku pokrajinu Emiliju-Romagnu. Poginulo je najmanje 16 ljudi. Ozlijeđeno je oko 350 ljudi. U utorak navečer talijanski su mediji javljali da se još jedna osoba smatra nestalom.  

U 10.30 sati, dok su spasioci pokušavali izvući one koji su zapomagali i dok su vlasti evakuirale ljude u šatore, počela je nova serija jakih potresa. Najjači je bio magnitude 4,7 prema Richteru. Dodatno je razorio Italiju.

Troje radnika poginulo je u San Feliceu. Na njih se urušio krov industrijskoga kompleksa. Dvoje ljudi na isti je način poginulo u Mirandoli. Ostali su izgubili život jer su se na njih urušile kuće.

U Bologni je zbog potresa prekinut željeznički promet prema Veroni, Milanu, Mantovi i Modeni. Evakuacije se provode sve do Val d’Aoste, na granici s Francuskom.

Evakuirano je 8000 ljudi. Hrvatski studenti koji se nalaze u dijelu Italije pogođenom potresom nisu u opasnosti.

- Pozvali smo konzulate da pozorno prate situaciju i jave nam svaku informaciju vezanu za Hrvate u Italiji. Potvrdili su nam da još nitko nije zatražio konzularnu pomoć i zato smatramo da su studenti na sigurnom - rekli su u Ministarstvu vanjskih poslova.

Seizmolozi tvrde da potresi u Italiji ne mogu izazvati potrese u Hrvatskoj iako ih možemo osjetiti. Podrhtavanje tla osjetilo se u višim zgradama u Zagrebu, Rijeci, Puli...

- Razoran potres od 6 stupnjeva prema Richteru koji je prošli tjedan pogodio Italiju bio je samo početak. Današnji potres to dokazuje. Tamošnje područje je seizmički vrlo aktivno i nakon tako jakih potresa normalno je da uslijedi još nekoliko slabijih. Treba vremena da se opet sve vrati u ravnotežu - rekla je seizmologinja Ines Ivančić. U Italiji je potres prošli tjedan ubio sedam ljudi. 

Ispod ruševina pronašli živu ženu

Ženu (65) spasioci su pronašli živu ispod ruševina u Cavezzu. Ona se nakon potresa koji je bio oko 9 sati vratila u zgradu kako bi uzela nekoliko komada odjeće. Zgrada se srušila i zatrpala je. Spasioci su je našli u večernjim satima, a oko 21 sat je stigla u bolnicu u Modeni. Spasioci kažu kako je ženu zaštitila i spasila daska kreveta, piše La Repubblica.  

"I ove sam potrese predvidio, ali opet me nisu slušali"

Prije četiri dana predvidio sam potres s epicentrom vrlo blizu ovoga kod Modene. Vlasti opet nisu reagirale, rekao je talijanski seizmolog Giampaolo Giuliani. Služio se tehnikom mjerenja radona. Predvidio je i potres u L’Aquili u kojem je poginulo 300 ljudi.

Najčitaniji članci