Obavijesti

News

Komentari 49

Potres u Zagrebu: 'Pobjegli smo s malom bebom u rukama'

Potres u Zagrebu: 'Pobjegli smo s malom bebom u rukama'
1

Studentski dom Cvjetno naselje primio je sve uzraste, od tek rođenih do umirovljenika. Novi stanari kažu da su svime zadovoljni, ali još uvijek ne znaju hoće li se imati gdje vratiti

VIDEO

Osjetila sam drhtanje zemlje i imala sam osjećaj kako se zgrada njiše kako na ljuljački. Muž je primio bebu u naručje, rekla sam mu da bježi, a ja sam otrčala drugom sinu u sobu. On je plakao, prestrašio se, gledao je kako se zid urušava, mislio je da će ga zid zdrobiti, prepričala je Magdalena Muškovac apokaliptične trenutke nedjeljnog potresa u Zagrebu nakon kojeg se s obitelji morala preseliti u studentski dom Cvjetno naselje.  

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:49

Magdalena (31) je majka dvojice dječaka od kojih jedan ima svega deset mjeseci, živi s mužem i roditeljima u istoj zgradi u Vlaškoj ulici i njihova je zgrada neuseljiva do daljnjeg. 

- Nisam znala kako sina umiriti, čula sam vriske susjedine kćeri, u strahu je otrčala bosa iz kreveta u dvorište. Oboje sada imaju traume i moraju kod psihologa, njihove su se sobice urušile pred njihovim očima, kroz zid su vidjeli nebo i prašinu. Sretna sam da smo svi dobro, da smo zdravi i neozlijeđeni, iako se u zgradu nećemo moći vratiti. Snaći ćemo se, ovdje smo svi zajedno. Samo da ostanemo zdravi - zaključuje Magdalena. 

Devetogodišnjeg sina je nakon potresa budila i mama Vesna (45), a da se ne uplaši sve je za njega pretvorila u igru. 

- Čim sam otvorila oči otrčala sam u njegovu sobu, bila sam izvan sebe, zidovi su napukli, ali nije izgledalo kao da bismo trebali izići iz kuće. Prestrašila sam se, nisam osjećala noge, ali sin mi je bio na prvom mjestu, zbog njega u svakom trenu moram biti staložena. Kada sam osjetila drugo podrhtavanje izašli smo iz zgrade, krov se urušavao, a susjedi su se međusobno tješili - priča hrabra mama Vesna. 

Vesna kaže kako statičare očekuju tek za desetak dana, a dotada će boraviti u Studentskom domu. Kaže kako se jako dobro brinu o njima, osjećaju se sigurno i toplo im je, Dominiku učiteljice šalju materijale pa ne zaostaje u školi. 

Josip Iviček (70) kaže kako se u životu nagledao svakakvih nesreća jer je radio kao profesionalni vatrogasac cijeloga života. Mislio je da ga ništa ne može iznenaditi, ali da će u potresu izgubiti krov nad glavom nije očekivao. 

- Supruga i ja pristavili smo kavu jer smo misli da je sve gotovo, Taman kad je kava zakuhala uslijedio je drugi potres nakon čega više nismo mogli u kuću - kaže. 

Povratku u normalu se nada i  gospođa Julijana (83). Polagano hoda uz pomoć štaka s maskom na licu. 

- Nisam nikada pomišljala da ću u osamdesetoj godini ostati bez doma - kaže. 

Upravitelj Studentskog doma Cvjetno naselje Damir Mikulić rekao je kako je u domu u četvrtak bilo više od 300 građana, a u svakom trenutku čekaju s više od sto pripremljenih soba na prihvat građana. U domu im je osigurana i prehrana. 

- U domu ima obitelji s djecom, za sada imamo 38 djece različitih uzrasta. Dobili smo nekoliko donacija, a dječici uskoro stižu tableti preko kojih će moći pratiti nastavu. Nitko se do sada ni na što nije žalio, imamo epidemiologa koji je obišao građane, psiholozi i volonteri Crvenog križa stalno su svima na usluzi za bilo kakvu pomoć - zaključuje Mikulić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici
GODINU DANA POSLIJE

Palčići iz potresa jači su od svih magnituda: Spašavali smo ih ručno i grijali u portirskoj kućici

Plus+ U vrijeme potresa koji je 22. ožujka prošle godine u 6:26 minuta zatresao Zagreb ovi su mališani bili na odjelu intenzivne skrbi u Petrovoj bolnici. Evo ih danas, zdravi i veseli podsjećaju da je život čudo

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu
NINJA KROVNJAČE

Dame su ušle u gojzerice, stavile kacige i popele se na krovove da pomognu Zagrebu

Volonterke i volonteri u Hrvatskoj su pokazali da kada je najgore oni prvi priskaču u pomoć ne pitajući hoće li im se to ikada ikako vratiti. Takve su i ove dame koje su nakon potresa sanirale dimnjake i krovove grada
Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa
PRATITE UŽIVO

Gledajte posebnu emisiju na 24sata o godišnjici potresa

Mnogi ljudi ostali su bez krova nad glavom nakon jakog potresa koji je u 6:24 prije točno godinu dana pogodio Zagreb. Naši će se reporteri tijekom dana javljati s brojnih lokacija, a za 24sata će pričati i brojni gosti