Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Potvrdili bolest Zapadnog Nila kod djevojčice (6) iz Vukovara

U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i upravo to se dogodilo djevojčici koja se nalazi na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
24 komentara

Predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Tomislav Šota direktor je Veterinarske stanice Vukovar, koja godinama obavlja tretiranja komaraca na širem vukovarskom području, pa je vijećnike, ali i širu javnost, izvijestio o stanju na terenu što se tiče bolesti Zapadnog Nila. 

U OSIJEKU UMRO ČOVJEK Groznica Zapadnog Nila je i kod nas: Ovo su najčešći simptomi

- Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi - rekao je Šota, prenosi Glas Slavonije

Pojasnio je kako su nakon četvrtog ovogodišnjeg tretmana zaprašivanja komaraca dobili informaciju iz HZJZ-a da su radeći monitoring, na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Stoga su krajem srpnja obavili još jedan tretman komaraca. 

TRENUTNO 26 OBOLJELIH Od bolesti Zapadnog Nila umro muškarac iz Belog Manastira...

- Ponekad su nas sugrađani pitali zašto imamo akcije suzbijanja komaraca kad ih nema puno na području grada, no i taj tretman u srpnju i još dva u kolovozu odradili smo iz epidemiološko-sanitarnih razloga, odnosno kako bismo spriječili širenje virusa. Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive - poručio je Šota. 

Izvori zaraze: U Vinkovcima tri, u Županji dva

Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti. Premda je Vukovar na Dunavu i u blizini Srbije (u kojoj je evidentirano više od 20 smrtnih slučajeva zbog ove bolesti) od svih gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji ima najbolju epidemiološku situaciju, piše Glas Slavonije. 

- Prijašnjih smo godina znali imati pravu invaziju komaraca i bilježeno je 100-150 uboda u 15 minuta, ali zaraženih komaraca nije bilo. Ove godine komaraca nema puno, analize su pokazivale 15-30 uboda u 15 minuta, ali nažalost imali smo slučaj pojave tigrastog komarca. Pratimo naputke HZJZ-a, i struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa - naglasio je i dodao kako diljem svijeta ima nekoliko stotina vrsta komaraca koje stručnjaci razlikuju. 

Potvrdio je kako će i dalje preventivno djelovati, jer iako samo jedan posto zaraženih ima komplikacije, bolest Zapadnog Nila je opasna i može biti smrtonosna.

Možda vas zanima i ovo:
Message