Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Od bolesti Zapadnog Nila umro muškarac iz Belog Manastira...

Ukupno je prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedan je muškarac preminuo, objavili su u ponedjeljak iz HZJZ-a. U Europi je do kraja kolovoza zabilježeno 710 slučajeva infekcije ovim virusom

Foto: Dreamstime
48 komentara

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak priopćenje u kojem navode kako je od bolesti Zapadnog Nila u Hrvatskoj preminula jedna osoba.

Kako se doznaje iz osječkog KBC-a, riječ je o muškarcu visoke životne dobi s brojnim kroničnim bolestima (šećerna bolest, ranije je prebolio srčani udar, oslabljen imunitet) koji se liječio na Klinici za infektologiju sredinom kolovoza zbog teške upale mozga uzrokovane virusom Zapadnog nila. Unatoč svim poduzetim mjerama,  muškarac je preminuo 18. kolovoza.

Priopćenje prenosimo u cijelosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je od prošlog tjedna do danas zaprimio prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva, a jedna je osoba preminula. Temeljem raspoloživih podataka, sve novooboljele osobe su zaražene na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Republike Hrvatske (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Grad Zagreb i okolica, Karlovačka i Varaždinska županija).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima – komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.

Tijekom ljetnih mjeseci, kad se evidentiraju oboljeli, u osoba koje se jave liječniku sa simptomima koji mogu upućivati na bolest Zapadnog Nila, u dijagnostičkoj obradi treba razmišljati i o ovoj bolesti.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message