Obavijesti

News

Komentari 3

Povećavaju se kreveti za palijativu, u domove zdravlja uvode se fizikalna, psiholozi..

Povećavaju se kreveti za palijativu, u domove zdravlja uvode se fizikalna, psiholozi..

Zbog starenja populacije i velikog udjela kroničnih nezaraznih bolesti njome se predviđa mogućnost provođenja fizikalne terapije u domovima zdravlja

VIDEO

Ministarstvo zdarvstva uputilo je Nacrt odluke o donošenju Mreže javne zdravstvene službe u javno savjetovanje, koje će trajati do 15. ožujka 2024. godine.

Zbog starenja populacije i velikog udjela kroničnih nezaraznih bolesti njome se predviđa mogućnost provođenja fizikalne terapije u domovima zdravlja, sestrinska savjetovališta za kronične nezarazne bolesti, veći broj patronažnih sestara, zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući bolesnika te veći broj mobilnih palijativnih timova i palijativnih postelja u stacionarima domova zdravlja, ovisno o potrebama stanovništva na konkretnom području.

S obzirom na sve veće potrebe za unaprjeđenjem i zaštitom mentalnog zdravlja, te povećanja razvojnih jezičnih poremećaja, na primarnoj razini predviđene su i djelatnosti psihologije, i logopedije i radne terapije u domovima zdravlja te mobilnih psihijatrijskih timova i dispanzera za mentalno zdravlje i ranu intervenciju, navode u Ministarstvu.

Mobilne ambulante

Novom Mrežom su stvoreni i preduvjeti za smanjenje broja opredijeljenih osiguranih osoba po timu, preduvjeti za unaprjeđenje kvalitete rada i reorganizaciju administrativnih poslova.

- Novom Mrežom javne zdravstvene službe, kojom se organizacijski uređuje područje primarne zdravstvene zaštite, javnog zdravstva, izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite i bolničkih zdravstvenih ustanova, okrećemo se istinskim zdravstvenim potrebama naših pacijenta u svakom dijelu Hrvatske, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Podsjeća da je Ministarstvo zdravstva u ožujku 2023. godine donijelo zakonske promjene, u listopadu iste godine novi Plan i program mjera zdravstvene zaštite, zatim u studenome novu Mrežu hitne medicine i sanitetskog prijevoza, koja je pojačana timovima za potrebe brzih brodica hitne pomorske medicinske službe te timovima za hitnu helikoptersku medicinsku službu.

- Sada nova Mreža javne zdravstvene službe predstavlja sljedeću važnu polugu u provedbi reforme zdravstva i postavljanju novih organizacijskih temelja zdravstvenog sustava. Primarnu razinu zdravstvene zaštite snažno jačamo i proširujemo, te osiguravamo dostupnost zdravstvene zaštite uvođenjem novih organizacijskih modela. Omogućava se rad tima na dvije ili više lokacija te uvodi i pružanje zdravstvenih usluga u mobilnim ambulantama za obiteljsku medicinu, kao i mobilnim ljekarnama - navodi Beroš.

- Promjene u bolničkim kapacitetima prate suvremene modele liječenja poput jednodnevne kirurgije i dnevnih bolnica te je donošenje nove Mreže preduvjet za daljnje promjene u bolničkom sustavu, a to je nova kategorizacija bolnica i formiranje centara izvrsnosti. Stoga je u bolničkim zdravstvenim ustanovama planirano smanjenje broja akutnih stacionarnih kapaciteta, a povećanje broja stolaca odnosno postelja dnevnih bolnica i bolničkih kapaciteta za dugotrajno liječenje i palijativnu skrb za više od 30%. Plan je povećati palijativne kapacitete, primjerice u OB Bjelovar sa 6 na 50, Koprivnici s 5 na 30, a u OB Pula s 5 na 15 dok će se primjerice, broj akutnih kreveta smanjiti u KBC-u Rijeka za 8%, u varaždinskoj bolnici za 11%, a u vinkovačkoj bolnici za 12%. Svemu tome se pristupilo u suradnji sa samom zdravstvenom ustanovom i u skladu sa stvarnim potrebama - kažu u Ministarstvu.

Velika ulaganja u opremu

Organizacijske promjene u sustavu, prate i aktivnosti vezane za ljudske resurse u zdravstvu. Nacionalnim planom specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika osigurane su 882 specijalizacije i 352 uže specijalizacije za doktore medicine na bolničkoj razini, kao i 922 specijalizacije na razini primarne zdravstvene zaštite. Nadalje, organizacijske promjene prate i ulaganja u opremu. Tako je u bolničkim zdravstvenim ustanovama na raspolaganju više od 1400 medicinskih uređaja koji su proizvedeni 2020. godine ili kasnije od kojih su značajna posljednja, nova ulaganja 8 MR uređaja, 2 PET CT-a kao i povijesna nabavka 21 linearnih akceleratora vrijednosti 55,4 milijuna eura.

- No, preduvjet za daljnje strukturne i organizacijske promjene u zdravstvenom sustavu, posebno u bolnicama jest upravo donošenje nove Mreže javne zdravstvene zaštite. Ona će omogućiti i unaprjeđenje organizacije bolničkih radilišta poput uvođenja novih modela rada kao što je dvosmjenski rad. Ovakav način rada, u KBC-u Sestre milosrdnice pokazao se korisnim i pacijentima i djelatnicima. Pacijentima pruža sve potrebne usluge, ne samo ujutro već i u poslijepodnevnim satima, a djelatnicima se omogućuje novi koncept rada s naglaskom na redovno radno vrijeme bez suvišnih prekovremenih sati. Stoga je nova Mreža organizacijski temelj za postizanje optimalne učinkovitosti svih resursa i usmjerenosti na ishode liječenja, daljnjeg smanjivanja listi čekanja što je sve pokazatelj jasne orijentiranosti ove Vlade prema osnaživanju javnog zdravstvenog sustava i zdravlja naših pacijenata - zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...