Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Povijesni dan za Kolumbiju: Završio rat s pobunjenicima

Predsjednik Santos, šef vojske, prvi je u četvrtak naredio kolumbijskim postrojbama da prekinu vatru na FARC od ponoći na ponedjeljak

A couple from the 51st Front of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) pose for the camera at a camp in Cordillera Oriental
Foto: JOHN VIZCAINO
17 komentara

Kolumbija doživljava povijesni dan u ponedjeljak kad na snagu stupa prvi bilateralni i definitivni prekid vatre, još nepotpisan, između gerile FARC-a i vlade, nakon 52 godine oružanog sukoba.

"Nova povijest počinje za Kolumbiju 29. kolovoza. Utišajmo puške. Rat s FARC-om je završen!", napisao je na Twitteru u ponoć predsjednik Juan Manuel Santos.

"Od ovog trenutka počinje bilateralan i definitivan prekid vatre", napisale su na Twitteru Revolucionarne oružane snage (FARC, marksisti), glavna gerila u zemlji proizašla 1964. iz seljačke pobune koja još i danas broji oko 7500 pripadnika.

Nekoliko sati ranije iz Havane vrhovni šef FARC-a Timoleon Jimenez, zvan Timošenko, izjavio je: "Naređujem svakom našem borcu da definitivno prekine vatru i neprijateljstvo protiv Kolumbijske države".

Predsjednik Santos, šef vojske, prvi je u četvrtak naredio kolumbijskim postrojbama da prekinu vatru na FARC od ponoći na ponedjeljak.

Prvi put će Kolumbija doživjeti takvu šutnju oružja iako FARC od srpnja 2015. poštuje jednostrani prekid neprijateljstava, dok je vlada sad prekinula zračna bombardiranja na pobunjenike.

Po sporazumima, bilateralan i definitivan prekid vatre trebao bi stupiti na snagu najkasnije na dan njegova potpisivanja, predviđen između 20. i 26. rujna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message