News

Komentari 0

Povjerenik EU-e: Propast SVB-a ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru

Povjerenik EU-e: Propast SVB-a ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru

Europska središnja banka (ECB) pomno prati situaciju, a sve europske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, naglasio je

Propast američkog Silicon Valley Banka (SVB) ne predstavlja izravnu prijetnju europskom bankovnom sektoru, ali treba pratiti njezine neizravne posljedice, upozorio je u ponedjeljak povjerenik EU-a za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

- Moramo pratiti moguće neizravne posljedice, ali u ovom trenutku smatramo da ne predstavljaju značajan rizik- izjavio je Gentiloni.

Europska središnja banka (ECB) pomno prati situaciju, a sve europske banke poduzimaju odgovarajuće mjere kako bi otklonile rizik od sličnog scenarija, naglasio je povjerenik EU-a.

Utjecaj na vrijednost dionica europskog bankarskog sektora bio je očekivan, ali procjena rizika od domino-efekta druga je stvar, naglasio je.

- Mislim da trenutno u Europi ne prijeti stvarna opasnost od širenja negativnih posljedica- rekao je.

Američka agencija za osiguranje depozita (FDIC) objavila je u petak da je preuzela SVB sa sjedištem u Silicijskoj dolini. Banka specijalizirana za financiranje startupova propala je zato hitnom dokapitalizacijom nije uspjela pribaviti novac izgubljen na obvezničkom portfelju.

 

Ministri financija eurozone okupili su se u glavnom gradu Belgije na redovitom sastanku na kojem će analizirati stanje u gospodarstvu i raspravljati o proračunskoj politici, napominje agencija dpa.

 

 

Najčitaniji članci