Obavijesti

News

Komentari 5

Povjerenstvo o Radmanovoj kartici: Molio da mu pomognu

Povjerenstvo o Radmanovoj kartici: Molio da mu pomognu

Iz Povjerenstva ističu kako su ministru Grlić Radmanu već dali mišljenje, i to 2019. godine, u kojem ističu da može primati dividendu, ali je mora prijaviti

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo je u ponedjeljak mišljenje od 22. rujna koje su dali na zahtjev ministra Gordana Grlića Radmana, u vezi dividende koje je primao od tvrtke Agroproteinka, a iste nije objavio u imovinskoj kartici. Riječ je o 2,11 milijuna eura dividendi koje su mu isplaćene otkad je na funkciji ministra.

Kako su kazali iz Povjerenstva Grlić Radman u podnesenom zahtjevu navodi da je "nakon ispunjavanja imovinske kartice u zakonskom roku, došao do saznanja da određene primitke u novcu zabunom nije naveo u imovinskoj kartici, ali da su navedeni primitci uredno prijavljeni Poreznoj upravi i da je na njih plaćen porez". 

Kazali su i kako se ispričao i da se radi o nenamjernom ispuštanju podataka koji su i tako javno dostupni.

Grlić Radman upitao je Povjerenstvo treba li odmah dopuniti imovinsku karticu ili pričekati zakonski rok za ispunjavanje nove imovinske kartice.za 2023. godinu, također naveo je i molbu da mu Povjerenstvo pomogne pri ispunjavanju sljedeće imovinske kartice, kako mu se navedena situacija više ne bi događala.

Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'
Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'

Cijelo mišljenje prenosimo u cijelosti:

Povodom navedenog zahtjeva, Povjerenstvo na temelju članka 32. stavka 1. podstavka 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“, broj 143/21, u daljnjem tekstu: ZSSI) na 25. sjednici održanoj 22. rujna 2023. godine, obvezniku daje mišljenje, kako slijedi.

Člankom 12. stavkom 1. ZSSI-a propisano je da je obveznik dužan potpuno i istinito ispuniti imovinsku karticu, uključujući pitanja o imovini, načinu stjecanja i izvorima sredstava, za sebe i za osobe o čijem imovinskom stanju je obvezan podnijeti izvješće. Također i člankom 9. stavkom 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa („Narodne novine“ broj 26/11, 12/12, 126/12, 48/13, 57/15 i 98/19, u daljnjem tekstu ZSSI/11), koji je bio na snazi do 25. prosinca 2021. godine, bilo je propisano da su nastupajući u javnosti obveznici dužni istinito i potpuno

odgovoriti na pitanja i imovini, izvorima sredstava i načinu njezina stjecanja, a koje se odnose na njega i osobe o čijem je imovinskom stanju obvezan izvijestiti.

Člankom 10. stavkom 4. ZSSI-a propisano je da su obveznici dužni jednom godišnje podnositi imovinske kartice Povjerenstvu do 31. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu. Slijedom navedenog, ukazuje se obvezniku da je svoje imovinsko stanje za 2023. godinu, a što uključuje i dohotke od kapitala, dužan prijaviti u siječnju sljedeće 2024. godine za 2023. godinu.

Vezano za podatke o imovini za koje obveznik navodi u zahtjevu za mišljenje „da ih je nenamjerno ispustio“, a ukoliko se isti odnose na prethodno podnesena izvješća o imovini, Povjerenstvo ukazuje obvezniku da nema zapreke da to obveznik učini i putem jedne ukupne imovinske kartice te u rubrici „ostali prihodi“ navede sve dosadašnje dohotke od kapitala koji su ostali neprijavljeni, a ostvareni su u razdoblju od stupanja na dužnost do 31. prosinca 2022. godine, a u napomeni te imovinske kartice da unose i dodatna objašnjenja koja smatra potrebnim. Nadalje, Povjerenstvo ističe da je važno da obveznik navedeno učini čim prije s aspekta interesa javnosti, a kako bi javnost i Povjerenstvo čim prije dobili uvid u navedene podatke.

Marin Miletić: Most je prikupio 37 potpisa za opoziv ministra Gordana Grlića Radmana
Marin Miletić: Most je prikupio 37 potpisa za opoziv ministra Gordana Grlića Radmana

Ujedno, bitno je istaknuti, da je ovo Povjerenstvo u tom smislu obvezniku već i 11. listopada 2019. godine dalo mišljenje M-137/19, kojim je istaknuto da dužnosnik Gordan Grlić Radman, može s osnova vlasništva nad dionicama u trgovačkom društvu Agroproteinka d.d. primiti dividendu iz ostvarene dobiti navedenog trgovačkog društva u 2018. godini i primati dividendu koju će trgovačko društvo isplaćivati za vrijeme njegova obnašanja dužnosti. Također, ukazano je obvezniku da je dužan istekom godine podnijeti Povjerenstvu izvješće o imovinskom stanju povodom bitne promjene u kojem će navesti podatke o isplaćenoj dividendi i to kao primljeni dohodak od kapitala.

Također se ukazuje obvezniku da već i u trenutku ispunjavanja imovinske kartice za sve nejasnoće može postaviti upit Povjerenstvu, što je to ujedno i obveza svakog obveznika, budući je i člankom 6. stavkom 1. ZSSI-a propisano da obveznici u obnašanju javnih dužnosti moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana.

Gordan Grlić Radman je od 2019. znao da mora prijaviti prihode privatne firme
Gordan Grlić Radman je od 2019. znao da mora prijaviti prihode privatne firme

Slijedom navedenog, obvezniku se daje mišljenje kako je naprijed navedeno uz napomenu da je u odnosu na navode vezane uz neprijavljivanje isplate dobiti i dividendi otvoren predmet po službenoj dužnosti u odnosu na moguće povrede ZSSI-a te da će nakon potpuno utvrđenog činjeničnog stanja u navedenom predmetu biti donesena odluka Povjerenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina