Obavijesti

News

Komentari 14

Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'

Oporba traži opoziv ministra Grlić Radmana, Plenković kaže - ne može: 'Propust će ispraviti'

Oporba ide u drugi pokušaj opoziva ministra Grlić Radmana u zadnjih godinu dana. Sada traže njegov odlazak nakon što su mediji otkrili da u imovinsku karticu nije upisao čak dva milijuna eura od dividendi

VIDEO

Vlada odbija prijedlog skupine oporbenih zastupnika, konstatiramo da je ministar propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu, ažurirat će je, dopuniti podatke, ispraviti sve nedostatke i postupiti po odlukama Povjerenstva za sukob interesa, poručio je kratko premijer Andrej Plenković očitujući se sa sjednice Vlade na oporbeni zahtjev za smjenom ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. 

Gordan Grlić Radman je od 2019. znao da mora prijaviti prihode privatne firme
Gordan Grlić Radman je od 2019. znao da mora prijaviti prihode privatne firme

Podsjetimo, ovo je drugi pokušaj opoziva ovog ministra u zadnjih godinu dana. Oporba je i u srpnju prošle godine pokrenula inicijativu za njegov opoziv. Sada traže njegov odlazak nakon što su mediji otkrili da u imovinsku karticu nije upisao čak dva milijuna eura od dividendi posljednje četiri godine iz tvrtke Agroproteinka, čiji je suvlasnik, a čija je upravljačka prava prebacio na odvjetnika dok obnaša ministarsku dužnost. 

Obrazloženje ministra je da je učinio pogrešku i da se obratio Povjerenstvu za sukob interesa. Nije jasno zašto kad mu je upravo Povjerenstvo još 2019. i to na njegov upit odgovorilo da godišnje dividende mora upisivati u karticu. Malo opširnije se Vlada očitovala pismeno. Plenković je u tom dijelu ponovio obranu svog ministra, koju je već iznosio posljednjih dana. 

Gordan Grlić Radman je samo ministar koji ne služi državi nego Andreju Plenkoviću
Gordan Grlić Radman je samo ministar koji ne služi državi nego Andreju Plenkoviću

- Po stupanju na dužnost ministra vanjskih i europskih poslova u srpnju 2019., sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, ministar Gordan Grlić Radman pristupio je izvršavanju svojih obaveza sukladno navedenom Zakonu. Odmah po stupanju na dužnost prenio je udio poslovanja obiteljske tvrtke Agroproteinka d.d. na odvjetnika. Vlasnički udio u ovoj tvrtki dobio je slijedom obiteljskog nasljedstva što je navedeno u njegovoj imovinskoj kartici od početka obnašanja ministarske funkcije. Ministar može s osnova vlasništva nad dionicama u trgovačkom društvu Agroproteinka d.d. primiti dividendu iz ostvarene dobiti navedenog trgovačkog društva, kao i primati dividendu koju će to trgovačko društvo isplaćivati za vrijeme njegova obnašanja dužnosti. Ministar je međutim propustio upisati godišnje dividende u imovinsku karticu. Ažuriranjem imovinske kartice dopunit će podatke i ispraviti sve nedostatke te postupiti po odlukama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Propusti pri ispunjavanju imovinskih kartica, i od strane drugih dužnosnika, više puta su bili razlog zbog kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo ili vodilo postupak protiv obveznika Zakona. Slijedom navedenog, Vlada odbija navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja dr. sc. Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i europskih poslova te ističe kako nema osnove za izglasavanje nepovjerenja ministru - piše u očitovanju s potpisom predsjednika Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu
102 GODINE OD ROĐENJA FRANJE

Tajne, bogatstvo i prokletstvo dinastije Tuđmanovih: Daleku rođakinju su spalili kao vješticu

Plus+ Franjo Tuđman rodio se 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću. U povijest je ušao kao prvi hrvatski predsjednik, no obiteljsko stablo mu je isprepleteno tragedijama, usponima i padovima...

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'
DETALJI DRAME U ZAPREŠIĆU

Doktor koji je spasio bebu iz smeća za 24sata: 'Bila je u krpi, 15 minuta ju je dijelilo od smrti'

Procijenili smo da je rođeno prije maksimalno 30 minuta, da je prošlo još 15 minuta, ne bi preživjelo. Novorođenče nije bilo umotano u deku nego neku maramu, koja je bila poput one krpe za poliranje auta - otkriva za 24sata dr. Borna Pribanić.
Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi  su tu...'
VOVČANSK POD TEŠKIM NAPADOM

Apokaliptične scene sa sjevera Ukrajine: 'Ovo bi mogla postati masovna grobnica. Rusi su tu...'

Napreduju po gradu i ulaze ljudima u kuće. Ovo je samo prvi val, testiraju našu obranu, kažu ukrajinski branitelji Vovčanska...