Obavijesti

News

Komentari 119

'Ured predsjednice ima prijavu protiv Todorića još iz 1990-ih'

'Ured predsjednice ima prijavu protiv Todorića još iz 1990-ih'
1

S obzirom na to da niti jedan klub do sada nije u proceduru uputio prijedlog za izbor potpredsjednika povjerenstva Grmoja iz toga iščitava opstrukciju njegovog rada ...

VIDEO

Sabor je rad ponovno počeo stankom na kojoj je ponovno bilo riječi o istražnom povjerenstvu za Agrokor. Nikola Grmoja (Most) izvijestio je kao će danas u proceduru uputiti prijedlog za izbor potpredsjednika povjerenstva te izmjenu odluke o djelokrugu rada povjerenstva koje po novom ne bi istraživalo financijskih izvješća koncerna. Time bi smatra Grmoja povjerenstvo nesmetano moglo nastaviti s radom.

Grmoja je izvijestio kako je za izmjenu odluke dobio potpise 24 zastupnika od kojih su neki čak članovi pozicije. Riječ je o zastupniku Ivici Mišiću (PH) koji podržava Vladu Andreja Plenkovića. Najavio je i kako će imati potpise HSS-a i Neovisnih za Hrvatsku.

- To pokazuje da postoji interes da se sazna istina o sprezi politike te Ivice Todorića i Agrokora. Slomljena je sva argumentacija HDZ-a da povjerenstvo ne može raditi - izjavio je. 

S obzirom na to da niti jedan klub do sada nije u proceduru uputio prijedlog za izbor potpredsjednika povjerenstva Grmoja iz toga iščitava opstrukciju njegovog rada te je ponovio kako je povjerenstvo očito neželjeno čedo HDZ-a. 

- Svi osumnjičenici osim Ivice Todorića su pušteni, idu na kave, razgovaraju, a mi zamislite ne smijemo razgovarati o odgovornosti politike, bivših premijera, ministara, čelnika institucija. Ovo je klasična zamjena teza i pokušaj opstrukcije rada povjerenstva - kazao je. 

Branko Bačić (HDZ) ponovio je stav stranke da ukoliko Županijski sud u Zagrebu potvrdi rješenje o otvaranju istrage da time nastupa zakonski uvjet za prestanak rada povjerenstva te da nema potrebe da se imenuje nikakav potpredsjednik povjerenstva. 

- Ako kroz desetak dana sud potvrdi rješenje, povjerenstvo će morati prestati s radom po sili zakona što se nas iz HDZ-a tiče. Tu se ne treba više iscrpljivati - poručio je. 

Bulj: Podmeću mi, udaraju na mene, ali neće me zaustaviti

Za saborskom govornicom bilo je riječi i o naslovnici Slobodne Dalmacije koja donosi da je zastupnik Miro Bulj (Most) imao sinkopu te da je u Saboru glasao za TE Peruča čiji je žestoki protivnik. Ispričao je kako sinoć nije zaspao do dva sata u noći jer je s kolegom Buljem pregledavao Strategiju prostornog razvoja, na koju se pozivaju u navedenom dnevnom listu, kako bi vidjeli da im možda nešto nije podmetnuto. Napomenuo je kako u članku stoji da je TE Peruča strateški projekt, što nije istina te da je Bulj podupro ovu Termoelektranu iako se ona nigdje u tekstualnom dijelu uopće ne spominje. 

- Jedino mjesto gdje se nalazi TE Peruča je u kartografskom prikazu kao potencijalna lokacija jer u prostornom planu županije Splitsko-dalmatinske stoji u tekstualnom dijelu da ako projekt postane strateški da će se uvrstiti u prostornu dokumentaciju. Zamislite podvale. Da stvar bude gora, čovjeka uopće ne nazovu da pitaju za komentar i stave njegovu izjavu: „Nisam imao pojma da sam glasao“ i još podmetnu sinkopu kao da se Miro Bulj kao Horvatinčić izvlači na sinkopu i ne zna za što je glasovao. Ovo je dno novinarstva - poručio s Grmoja sa saborske govornice. 

I Branko Bačić (HDZ) osvrnuo se na tekst u Slobodnoj Dalmaciji te naveo da u Strategiji prostornog razvoja na stranici 188. predviđena potencijalna lokacija za izgradnju TE Peruča. 

- Svatko od nas koji je glasovao za Strategiju glasovao je i za odredbe te strategije. Je li to bilo dovoljno jasno, vidljivo ili nije, to je sada druga stvar koliko je tko i na koji način pročitao Strategiju, ali mislim da istine radi mi koji smo glasovali za Strategiju bili smo svjesni da glasujemo i za potencijalnu lokaciju koju predviđa Strategija. Potrebno je reći da Strategija nije provedbeni dokument - izjavio je HDZ-ovac.

Za komentar smo pitali i prozvanog Miru Bulja (Most).

- Ovo je podmetanje. Novinar me nije ni nazvao, a stavio mi je rečenicu u usta. TE Peruča nije strateški projekt niti će biti strateški projekt. Ja sam najveći protivnik izgradnje termoelektrane. Ovo je pokušaj udara na mene, ali neće me zaustaviti u borbi protiv ugrožavanja najvećeg izvora pitke vode, a to je Peruča - poručio je Bulj.

Lovrinović: Još uvijek ima 330.000 blokiranih

Za saborskom govornicom zastupnik Ivan Lovrinović (PH) govorio je o problemima građana koje se "pretvara u dužničko roblje". Podsjetio je zastupnike da u Hrvatskoj još uvijek ima oko 330.000 blokiranih građana čiji je dug oko 42 milijarde kuna. Izvijestio je da je institut osobnog bankrota iskoristilo tek 0,3 posto građana. 

- Dakle, to nije uspjelo. To je potpuno promašeno rješenje. Ovdje se mora reagirati. Zalažemo se da se svi dugovi, koji duže vrijeme se ne mogu vratiti moraju po skraćenom postupku otpisati. Hrvatska je zrela za jednogodišnji moratorij, koji odmah mora započeti i tražim od Vlade da donese hitno Lex blokiranih - poručio je Lovrinović. 

Kako bi ilustrirao pravosudne apsurde u zemlji prepričao je kako im se u četvrtak za pomoć obratio očajni hrvatski branitelj, gospodin Gajčić iz Osijeka. On je, navodi, jedan od 1000 građana u zemlji koji je u svibnju 2017. postupak osobnog stečaja no prošli tjedan dobio je odbijenicu. Razlog tome je između ostalog što su oba povjerenika u Osječkoj baranjskoj županiji za stečaj potrošača dala otkaz, te mu sud ne može dodijeliti povjerenika da provede postupak. 

Prepričao je i kako je branitelj Gajčić gurnut u dužničko ropstvo iako nema kredita. Spomenuti branitelj u probleme je zapao zbog duga nastalog od dozvoljenog minusa. Živi od profesionalne mirovine koja iznosi 1900 kuna, a zadnjih šest godina imao je dva dozvoljena minusa u dvije banke u iznosu 1200 i 1500 kuna. U trenutku kad je teško nastradao i bio bez primanja ti minusi su  ukinuti. 

- Dozvoljeni minus je u najtežem razdoblju života postao dug od oko 3000 kn. Otplaćuje ga već 5 godina i vratio je više od 20000 kuna, ali zbog zateznih kamata dug danas iznosi još uvijek 9000 kuna, odnosno 18000 kuna u obje banke. No, tu nije kraj njegovim mukama. Jedna od banaka prodala je svoj dug agenciji za naplatu potraživanja. Svakodnevno ga zovu, uznemiravaju njega i bliske mu ljude - prepričao je Lovrinović.

S obzirom na to da mu od primanja na zaštićenom računu jedva ima za osnovne potrebe branitelja su ubrzo snašle ovrhe. 

- Godinama živi u blokadi i agoniji rastućeg duga, koji se pretvorilo u dužničko ropstvo. Kada je prije nekoliko godina htio dug koji na FINI raste bez konca i kraja zatvoriti niti jedna banka nije mu željela izaći u susret. Nalazi se na crnoj listi, on je blokiran i ovršen. Za njega je jedino legalno rješenje bilo otvaranje stečaja potrošača koji je zbog nedostatka povjerenika vrlo upitno te je njegova budućnost ugrožena do kraja - zaključio je.

Grmoja: Stara prijava protiv Todorića

Nikola Grmoja (Most) ponovno je zatražio stanku u saboru zbog istražnog povjerenstva za Agrokor. Izvijestio je zastupnike da je za izmjenu odluke kojom bi se iz rada povjerenstva isključila financijska izvješća prikupio potpise 35 zastupnika odnosno cijele oporbe. Iz SDP-a za sada su svoje potpise dali predsjednik kluba Arsen Bauk te Franko Vidović, a najavljeno je da će odluku potpisati još neki SDP-ovci.

- Nema razloga zašto ne bi ispitali nastanak koncerna i sve okolnosti vezano uz to te zašto ne bi ispitali političare. To nema veze s istragom. Vrijeme je da HDZ shvati da je to u interesu javnosti, budućnosti i transparentnosti kako nam se ovakvo što više ne bi ponovilo. Pružit ću ruku i HDZ-u, kako ne bi ispalo da oni žele opstruirati rad povjerenstva, da do 15 sati potpiše odluku - rekao je Grmoja.

Naveo je kako će Bačićev potpis biti znak da HDZ nema ništa protiv istražnog povjerenstva i da je spreman da se rasvijetli cijela situacija. 

- Dobio sam informaciju da se u Uredu predsjednice nalazi kaznena prijava koja je '90-tih godina podignuta protiv Ivice Todorića što pokazuje da ne samo da su zakazale sve institucije nego i DORH te naš pravosudni sustav jer po toj kaznenoj prijavi nije napravljeno ništa - ustvrdio je Grmoja.  

Najavio je da će kroz povjerenstvo ili na neki drugi način nastaviti boriti se za istinu o Agrokoru. Branko Bačić (HDZ) čini se nema namjeru staviti svoj popis. Ponovio je da HDZ i dalje ostaje kod svog stava ako Županijski sud u Zagrebu potvrdi rješenje o otvaranju istrage da time nastupa zakonski uvjet za prestanak rada povjerenstva. 

Ponovio je kako je premijer Andrej Plenković rekao da se o Agrokoru može progovoriti na radnim tijelima Sabora ili na plenarnoj sjednici što se za razliku od povjerenstva ne kosi sa zakonom.

- Nismo i ne želimo kršiti zakon koji je jasan i nedvosmislen. Ne znamo hoće li se ova istraga proširiti i ne želimo kontaminirali sudski postupak te otežali svjedocima i optuženima  - zaključio je Bačić. 

Bauk: Povjerenstvo će raditi dok odluka Sabora bude na snazi

Istražno povjerenstvo za Agrokor za SDP je zakonito osnovano i zakonito može raditi u onom dijelu u kojem nije otvoren sudbeni postupak, rekao je u Arsen Bauk (SDP) u Saboru. Na pitanje postoji li mogućnost da povjerenstvo radi bez kvoruma, odgovara: 

- Neka povjerenstva su radila tako, prema tome mi ćemo koristiti sve poslovničke i zakonske mogućnosti koje će građanima osigurati da i putem istražnog povjerenstva saznaju istinu - rekao je Bauk.

Podsjetio je da je Sabor osnovao istražno povjerenstvo, izabrao predsjednika, tajnicu i članove te poručio da će ono raditi dok odluka Sabora bude na snazi.

Ured predsjednice demantirao Grmoju: Nema kaznene prijave protiv Todorića

Ured predsjednice demantirao je tvrdnje Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje da na Pantovčaku još od 90-ih stoji kaznena prijava protiv Ivice Todorića.

"Arhivsko gradivo nastalo djelovanjem prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kao i arhivsko gradivo nastalo djelovanjem bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u razdoblju do 2009. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske predao je Hrvatskom državnom arhivu sukladno članku 14. stavka 3. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima („Narodne novine“, broj 105/97., 64/00., 65/09. I 125/11.). Temeljem rečenog nema dokumenta iz tog vremena koji bi se nalazili u Uredu predsjednice Republike Hrvatske", poručuju iz Ureda predsjednice.

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 119
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.