Obavijesti

News

Komentari 85

Pokreću se postupci protiv Plenkovića i ministra Ćorića

Pokreću se postupci protiv Plenkovića i ministra Ćorića
1

Andrej Plenković i Gari Cappelli pak nisu u sukobu interesa smatra Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju zapošljavanja Plenkovićeve sestrične...

VIDEO

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupke protiv Tomislava Ćorića zbog imenovanja Marka Raosa u Parka Prirode Biokovo i Andreja Plenkovića zbog imenovanja Igora Pokaza veleposlanikom u Velikoj Britaniji.

Andrej Plenković i Gari Cappelli pak nisu u sukobu interesa smatra Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju zapošljavanja Plenkovićeve sestrične Nere Miličić za voditeljicu Ureda Hrvatske turističke zajednice u Münchenu. 

Niti u slučaju imenovanja ujaka premijera Plenkovića u PP Biokovo neće se pokrenuti postupak protiv Plenkovića jer ne proizlazi da je došlo do povrede dužnosti.

Povjerenstvo je odlučio pokrenuti postupak protiv Tomislava Ćorića zbog moguće povrede zakona jer je na temelju propisane diskrecijske odluke, ali bez obrazloženja imenovao Marka Raosa, ujaka Andreja Plenkovića, koji je Ćoriću nadređen.

Povjerenstvo je odlučivalo i o imenovanju Plenkovićevog kuma Igora Pokaza kao veleposlanika u Velikoj Britaniji. U ovom slučaju su predložili da se pokrene postupak protiv Plenkovića.

Član Povjerenstva Davorin Ivanjek smatra da bi od stručnjaka trebalo zatražiti mišljenje postoji li ustavnopravni mehanizam da se premijer izuzme iz odlučivanja, s obzirom da Ustav nalaže da, kad je riječ o imenovanju šefova diplomatskih misija, predsjednik Republike predlaže i donosi odluku, ali uz potporu predsjednika Vlade RH.

Ćorić smatra da nije u sukobu interesa

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, protiv kojega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak zbog imenovanja ujaka premijera Andreja Plenkovića u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, rekao je u petak novinarima kako drži da u tom slučaju nije bilo sukoba interesa, a to će argumentirati u svom očitovanju povjerenstvu.

Ćorić je pritom ustvrdio da ni u trenutku imenovanja Marka Raosa niti dugo vremena kasnije, do trenutka dok taj slučaj nije postao medijski eksponiran, nije znao da je Raos Plenkovićev ujak, te da isto tako nije obavijestio Plenkovića da je imenovao Raosa.

Raosov životopis ukazuje da je njegov bogat rad obilježen s preko 40 godina na najvišim funkcijama na razini jedinica lokalne samouprave, dakle skoro onoliko koliko je star Plenković, rekao je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima.

Najavio je da će s tim argumentima izaći pred povjerenstvo, pozdravljajući želju tog tijela da u bilo kojem slučaju provjeri je li riječ o sukobu interesa.

Ćorić kaže kako je povjerenstvo potvrdilo da se takvo imenovanje obavlja u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode (članak 133.) i da ni jedno imenovanje dosad nije bilo obavljeno mimo tog članka.

Diskrecijska odluka je propisana zakonom

Odgovarajući novinarima bi li trebali ministri u takvim slučajevima naglasiti po kojim su kriterijima donijeli diskrecijsku odluku, Ćorić je kazao da je diskrecijska odluka kao takva propisana zakonom.

Kaže da ne želi ulaziti u dodatna pojašnjenja zakona, koji ga je dočekao dolaskom na ministarsku dužnost. Što se tiče obrazloženja, kazao je da prilikom takvih imenovanja ministar kreira popis osoba za Upravno vijeće.

Na novinarsku napomenu da je postupak protiv njega pokrenut jer je Raosa imenovao na plaćenu funkciju temeljem propisane diskrecijske ovlasti ali bez obrazloženja, Ćorić je rekao da će se u očitovanju referirati na sve što je iznio.

"Svaka od tih činjenica je provjerljiva pa vjerujem da će moje očitovanje biti dovoljno da povjerenstvo zatvori tu priču", kazao je Ćorić dodavši da će očitovanje stići na adresu povjerenstva čim ono bude zatraženo.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je u petak postupak protiv ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića jer je, temeljem propisane diskrecijske ovlasti ali bez obrazloženja, na plaćenu funkciju člana Upravnog vijeća Javne ustanove Park prirode "Biokovo" imenovao Marka Raosa, ujaka premijera Andreja Plenkovića.

Činjenicom da je ministru Ćoriću premijer Plenković nadređen, smatra izvjestiteljica Aleksandra Jozić-Ileković , Ćorić je napravio propust zaštite vlastite vjerodostojnosti i povjerenja građana u savjesno, odgovorno i nepristrano obavljanje dužnosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa