Obavijesti

News

Komentari 89

Povratak u napaćeni grad heroj: Vlak mira krenuo je za Vukovar, pjevalo se i klicalo slobodi...

Povratak u napaćeni grad heroj: Vlak mira krenuo je za Vukovar, pjevalo se i klicalo slobodi...
23

Iz Zagreba u Vukovar na današnji dan 1997. krenuo je 'Vlak mira'. Taj vlak označio je na simboličan način povratak okupiranog grada u teritorijalni integritet Hrvatske

VIDEO

Predsjednik Franjo Tuđman s državnim vrhom i brojnim uglednicima i crkvenim velikodostojnicima, na današnji dan ušao je u Vukovar gdje su ga dočekale tisuće ljudi.

Vlak mira, kojeg je sačinjavala kompozicija od 21 vagona najprije je tog jutra svečano ispraćen iz Zagreba. Vlak se kraće vrijeme zadržao u Vinkovcima gdje ga je oduševljeno dočekalo veliko mnoštvo. Tisuće ljude pozdravljalo je i pjevalo. 

No prilikom putovanja nije sve prošlo glatko.

Do incidenta je došlo kad je vlak prolazio kod Borova Naselja. Kamenovala ga je skupina ekstremnih Srba, no na sreću nitko nije stradao. Razbijeno je tek nekoliko prozora. U kamenovanom kupeu bili su poznati televizijski voditelj Oliver Mlakar i pjevačica Josipa Lisac.

U Vukovaru ga je dočekalo mnoštvo Hrvata te je počela svečanost s hrvatskom državnom himnom i minutom šutnje za poginule branitelje Vukovara.

'Želimo mir i pomirbu'

Odmah na početku svog govoru predsjednik Franjo Tuđman je pozvao na praštanje:


- Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi niti je želio ovdje u Vukovaru. Dolazak u Vukovar, simbol hrvatske patnje, otpora, težnji za slobodom i povratkom na istočne granice, na hrvatski Dunav, znak je naše odlučnosti da želimo mir, pomirbu, da želimo stvarati primirje i da više nikad ne dopustimo da nam se dogodi ono što nam se dogodilo u Vukovaru. Ovu hirošimsku panoramu usred Europe, grad Vukovar lakše ćemo obnoviti u materijalnom smislu, ali teško u našem sjećanju - rekao je dr. Tuđman te nastavio:

- Ovaj vlak za Vukovar zaista je simbol mira, povratka prognanika, stradalnika ovog rata koji su proveli više od šest godina izvan svojih ognjišta, ali koji su spremni da se vrate i da također pruže ruku onima koji nisu okrvavili svoje ruke kao ratni zločinci. I u tom pogledu ja tražim i od njih, ali i od domaćega srpskog pučanstva da ne dopusti ekstremistima da kvare te naše namjere. Kao što znate ekstremista ima posvuda, ali je stvar razboritih ljudi da ih onemoguće u interesu većine, u interesu ljudske i božanske ljubavi, u interesu toga da ne dopustimo više zlo kakvo smo preboljeli, kakvo smo preživjeli...Za lokalno srpsko pučanstvo “Vlak” znači uspostavu povjerenja, jamstvo svih njihovih građanskih i etničkih prava. Jasno, pod uvjetom da doista prihvate hrvatsku državu kao svoju domovinu i da onemoguće one ekstremiste koji to remete - istaknuo je između ostalog u govoru prvi hrvatski predsjednik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu.  Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi
OBLJETNICA NAPADA NA ZAGREB

Četničke kukavice gađale su i Klaićevu bolnicu. Ozlijeđena je i beba. Ubili su sedmero ljudi

U napadu na dječju bolnicu u Klaićevoj ozlijeđeno je dvoje djece, jedno od njih tromjesečna beba, dva djelatnika bolnice i troje roditelja. U dvorištu bolnice poginuo je tijekom deaktiviranja "zvončića" pirotehničar
Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri
SJEĆANJE NA JUNAKA

Rudolf Perešin prebjegao je iz JNA u MIG-u. Sa posljednjeg leta nije se vratio supruzi i kćeri

Rudolf Perešin bio je prvi Hrvat koji je s avionom, MiG-om 21 prebjegao iz tadašnje JNA. Poginuo je na današnji dan u akciji Bljesak