Obavijesti

News

Komentari 0

Povratak u školske klupe: Na nastavu došlo 1,77 % učenika

Povratak u školske klupe: Na nastavu došlo 1,77 % učenika
1

Analiza se provela na uzorku od 551 osnovne škole. 'Nastava na daljinu' izgleda, nastavit će svojim tokom, jer u škole je došlo samo 1,77 posto učenika. U Istarskoj županiji niti jedan učenik nije došao na nastavu

VIDEO

Sindikat hrvatskih učitelja proveo je analizu dolaska učenika prvog dana škole nakon gotovo dva mjeseca izostanka zbog pandemije korona virusa, piše N1

Analiza se provela na uzorku od 551 osnovne škole. 'Nastava na daljinu' izgleda, nastavit će svojim tokom, jer u škole je došlo samo 1,77 posto učenika. 

Najviše ih je u Zadarskoj županiji, oko 3,90 posto odnosno 262 učenika od 6.714. Slijede ih Grad  Zagreb s 3,42 posto odnosno 1.084 od 31.693 i Ličko-senjska županija s 3,42 posto odnosno 50 učenika od 1.463. 

U Istarskoj županiji niti jedan učenik nije došao na nastavu. 

'Djeca su shvatila što je korona i mislim da neće biti problema'
'Djeca su shvatila što je korona i mislim da neće biti problema'

Osvrćući se na brojke iz Sindikata hrvatskih učitelja poručuju: 

- Nastavno uz ovaj, očekivano nizak postotak učenika dobiven na uzorku 551 škole te izjave predstavnika MZO-a da se vodi kampanja 'nemojte slati djecu u školu', samo podsjećamo da su ti isti predstavnici u svojim ranijim izjavama više puta naglasili kako roditelji, u Izjavi o dolasku učenika u školu, moraju potpisati da su pročitali upute HZJZ u kojima jasno stoji da 'potičemo nastavak obrazovanja djece razredne nastave kod kuće, u svim situacijama kada je to moguće'. 

- Ranije navedeno jasno pokazuje da ministrica osim što uspješno vodi kampanju prebacivanja, očito smatra da Upute HZJZ-a i svoje vlastite Preporuke ne bi trebalo provoditi, jer uvažavanje istih predstavlja neodgovorno ponašanje. Sva daljnja objašnjenja smatramo suvišnima - dodaju. 

Nastava u Zagrebu

Na nastavu u zagrebačke osnovne škole u ponedjeljak je došlo 4,3 posto djece, a u 18 od ukupno 111 škola nije došlo nijedno dijete, izvijestio je na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Odgovarajući na pitanje novinara o preporuci Gradskoga ureda za obrazovanje ravnateljima škola da ne održavaju nastavu, nego samo zbrinjavaju učenike, Lovrić je rekao da je prošloga četvrtka održan sastanak s ravnateljima osnovnih škola.

Zaključili smo da su zagrebačke učiteljice i učitelji od 16. ožujka do danas imali su nastavu na daljinu svakodnevno, odnosno sa svim učenicima u razredu komunicirali su posredstvom elektroničke komunikacije te da je da je to nužno nastaviti i od 11. svibnja, rekao je Lovrić.

Istaknuo je da je danas na nastavu došlo samo 4,3 posto djece, a u 18 od ukupno 111 škola nije došlo nijedno dijete. 

'Stiglo je samo jedno dijete u školu danas, ali spremni smo'
'Stiglo je samo jedno dijete u školu danas, ali spremni smo'

- Prema preporukama resornog ministarstva sva ta djeca, njih oko 32.000, bili bi osuđeni samo na nastavu na Trećem programu HTV-a. Kako zagrebačka djeca od 16. ožujka do danas nisu bila usmjerena samo na nastavu na Trećem nego na nastavu na daljinu – svatko sa svojom učiteljicom, dogovorili smo s ravnateljima da će se to tako nastaviti i od danas - kazao je Lovrić.

Bandić: Veseli me što je Ministarstvo graditeljstva od riječi do riječi prihvatilo naš prijedlog

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo što je, kako je rekao, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja prihvatilo njihove prijedloge vezane uz upute za vlasnike zgrada i upravitelje, odnosno predstavnike suvlasnika.

- Od riječi do riječi je prihvaćen naš prijedlog, što me veseli. Dobro je kad smo zajedno - poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo i time što će svako zagrebačko kućanstvo pogođeno potresom dobiti do 20.000 kuna pomoći za ugradnju novih bojlera. Bandić je upozorio i da se obnova ne može temeljito voditi bez donošenja zakona o obnovi i sanaciji Zagreba nakon potresa za koji smatra da mora biti životan, realan i provediv te pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom.

Stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Zagrebu epidemiološka situacija povoljna jer već pet dana zaredom nema novih osoba zaraženih korona virusom.

Mladići dvostruko više krše mjere izolacije od djevojaka
Mladići dvostruko više krše mjere izolacije od djevojaka

Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 18 osoba, a samoizolacija je određena za jednu osobu te je jedna osoba upućena na testiranje.

Vanja Tešić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izvijestila je da je tijekom jučerašnjeg dana u zavodu testirano 64 osobe i ukupno je 8599 testiranih. U Zagrebu su 472 oboljela, a njih 420 je oporavljenih. Također, kazala je , jučer je 26 osoba zatražilo psihološku pomoć.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...