Obavijesti

News

Komentari 13

Požar se vidi iz svemira: NASA izmjerila temperaturu vatrene stihije u Americi iz ISS-a

Požar se vidi iz svemira: NASA izmjerila temperaturu vatrene stihije u Americi iz ISS-a

Požari koji uništavaju Ameriku toliko su veliki i rašireni da se vide čak i iz svemira. Satelitske snimke pokazuju sav razmjer uništavanja koji trenutačno potresa SAD

VIDEO

NASA je izmjerila temperature požara u Kaliforniji pomoću instrumenta na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

vatra 01:12

Eksperiment sa svemirskim termalnim radiometrom na svemirskoj stanici (ECOSTRESS) snimio je požare, uključujući požar El Dorado u blizini Yucaipe i požar u dolini Japatul, objavila je NASA.

Slike su snimljene 6. rujna.

Interaktivnu mapu koja uživo prati požare u SAD-u možete pogledati OVDJE.

POGLEDAJTE GALERIJU - POŽARI U AMERICI:

Mom kisses twins as they evacuate from their home ahead of the Obenchain Fire in Butte Falls, Oregon Vehicles lie damaged in the aftermath of the Obenchain Fire in Eagle Point, Oregon
22
| Foto: Reuters/Telegram

- Obje slike prikazuju višestruko koncentrirana područja površinskih temperatura (u crvenoj boji) viših od 191 °C. Ta su područja s visokom temperaturom bila vjerojatno tamo gdje su se događali aktivni požari. Okolna područja pokazuju abnormalno toplu pozadinsku temperaturu sredinom noći (narančasta) zbog trajnog toplinskog vala - priopćila je NASA.

Požari u Kaliforniji i Oregonu također su primijećeni iz svemira na izvanrednim satelitskim slikama. Slike snimljene satelitima pokazuju nevjerojatne razmjere šumskih požara.

Pa pola Amerike gori! Stravične snimke prikazuju neviđeni užas
Pa pola Amerike gori! Stravične snimke prikazuju neviđeni užas

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) tvitala je satelitske slike šumskih požara koji gore u Oregonu. Slike su snimljene NOAA-inim satelitom GOES-17.

Bolji vremenski uvjeti pridonijeli suzbijanju razornih požara u Kaliforniji

Poboljšani vremenski uvjeti pomogli su u subotu vatrogascima u suzbijanju razornih požara koji haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, dok vlasti nastavljaju potragu za desecima nestalih u državi Oregon. Niže temperature, slabiji vjetar i veća vlažnost zraka pridonijeli su ublažavanju posljedica požara koji su u potpunosti uništili tisuće kuća, prisilivši 40.000 ljudi da, samo u saveznoj državi Oregonu napuste svoje domove.

Man holds sign for oncoming traffic as utility workers repair power lines in aftermath of the Obenchain Fire in Eagle Point, Oregon

Po dosadašnjim službenim izvješćima i podacima lokalnih medija, najmanje 20 osoba smrtno je stradalo u rujanskim požarima, većinom u Oregonu i sjevernom dijelu Kalifornije.

No vlasti strahuju da bi broj smrtnih slučajeva mogao biti puno veći. Guvernerica Oregona, Kate Brown u petak je izjavila da se više desetaka stanovnika smatra nestalima, a dužnosnik za upravljanje hitnim situacijama je rekao da se ta američka savezna država priprema za velik broj smrtnih slučajeva.

Mnoge požare tek treba staviti pod kontrolu, među njima i onaj u u Walnut Creeku u središnjoj Kaliforniji, zbog kojega su evakuirani deseci tisuća stanovnika i kojeg je tek šst posto ugašeno. 

Uništene tisuće kuća u Oregonu, izgorjela predgrađa, 16 mrtvih
Uništene tisuće kuća u Oregonu, izgorjela predgrađa, 16 mrtvih

Požar Holiday Farm u južnom Oregonu nije pod kontrolom i ugrožava 17.000 kuća, premda su vremenski uvjeti bolji, a vatrena stihija nešto je manjeg intenziteta, objavila je u subotu američka šumarska služba.

U Kaliforniji je od siječnja u nezapamćenim požarima izgorjelo rekordnih 1,3 milijuna hektara šuma, što je 26 puta više nego u istome razdoblju prošle godine. U Oregonu je vatrena stihija uništila više od 400.000 hektara šuma, a u Washingtonu gotovo 100 000 hektara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

požar 01:12

U Kaliforniji su bolji vremenski uvjeti pomogli vatrogascima da spriječe širenje požara, objavila je u subotu Državna vatrogasna služba CalFire. Američka Nacionalna šumarska služba izvijestila je da tijekom vikenda očekuje poboljšanje vremenskih uvjeta i na području Beach Creeka u središnjem Oregonu, odakle je evakuirano više od 18.000 stanovnika.

The gutted Medford Estates neighborhood in the aftermath of the Almeda fire in Medford, Oregon

Na izbijanje ovogodišnjih katastrofalnih požara utjecala je kombinacija snažnih vjetrova, vrućine, češćih udara groma i velike suše, a stručnjaci pojašnjavaju da je sve zajedno posljedica klimatskih promjena.

Dodaju da ne treba zaboraviti ni na desetljećima dugo loše upravljanje šumama, koje su se pretjerano progustile, omogućivši izbijanje i brže širenje velikih požara.

Strava u Americi: Požari uništili tisuće domova, umrlo bar 7 ljudi
Strava u Americi: Požari uništili tisuće domova, umrlo bar  7 ljudi

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump najavio da će u ponedjeljak posjetiti McClellan Park, blizu glavnoga grada Kalifornije Sacramenta. Trump će posjetiti Kaliforniju nakon putovanja u Nevadu zbog prikupljanja sredstava za svoju predsjedničku kampanju. Ondje će sudjelovati u nekoliko skupova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa