Obavijesti

News

Komentari 224

"Pozdrav pod kojim su ustaše ubijale za HDZ je prihvatljiv"

"Pozdrav pod kojim su ustaše ubijale za HDZ je prihvatljiv"
1

Bošnjakovićev  intervju u Večernjem listu, u kojem je rekao kako se sporna ploča neće micati sve do donošenja novog zakona što neće biti prije ožujka iduće godine, izazvao je burne reakcije

VIDEO

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u subotu kako HDZ, izjavom ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da ploča HOS-a s pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu do daljnjeg, daje legimititet otvorenom poticanju fašizma, HNS poziva na njezino uklanjanje te poručuju kako im je "neprihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora", a kako vremena za čekanje nema upozorava i koalicijski partner u Vladi - SDSS.

"Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča s pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vrijeme NDH, za njih je prihvatljiv", napisao je Bernardić na svojem facebook profilu.

"HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potice fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu Za dom spremni jest - poticanje fašizma", upozorio je.

Bošnjakovićev  intervju u Večernjem listu, u kojem je rekao kako se sporna ploča neće micati sve do donošenja novog zakona što neće biti prije ožujka iduće godine, izazvao je burnu reakciju i koalicijskog partnera HNS-a iz kojeg je poručeno  da za njihovu stranku "nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma".

"HNS je postigao dogovor s premijerom i očekujemo da se taj dogovor poštuje. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku", izjavio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ocijenio je da je "vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava - isteklo".

"Krediti koje smo dali premijeru i Vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo. Ovo što je iznio ministar Bošnjaković nisu usuglašeni zajednički stavovi. Mi očekujemo da Vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je - vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema", rekao je Pupovac za N1 televiziju.

Na burne reakcije koje je danas izazvao njegov intervju, večeras se u središnjem Dnevniku HRT-a, oglasio i prozvani ministar Bošnjaković koji je istaknuo kako je uklanjanje ploče moguće i prije nego što povjerenstvo "odradi" dio posla vezan uz sveobuhvatno rješavanje pitanja simbola totalitarnih sustava.

"Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rješenje može predložiti", rekao je ministar, napomenuvši kako tu "nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rješenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sustava".

SDSS traži uklanjanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu

Klub zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) ragirao je u subotu na najavu ministra pravosuđa HDZ-ovog Dražena Bošnjakovića kako sporna ploča HOS-a u Jasenovcu sa "Za dom spremni" ostaje do daljnjeg, poručivši kako je takva ploča na mjestu gdje je bilo zapovjedništvo ustaškog koncentracijskog logora smrti za njih u potpunosti neprihvatljiva.

„Za  uklanjanje te ploče postoji  dostatan ustavno-pravni okvir. Doneseno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, donesena je i presuda Ustavnog suda u istom pitanju te je za Vladu i njezina tijela obavezujući  zaključak Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora donesen početkom ove godine“, navodi se u priopćenju kojega potpisuje predsjednik kluba Boris Milošević.

Ističu i kako za uklanjanje te ploče, s tim pozdravom, postoji i obavezujući  dogovor koalicijskih partnera koji čine sadašnju saborsku većinu i Vladu.  Podsjećaju da je taj dogovor  temeljen na usuglašenoj obrani  temeljnih vrijednosti  Europe nakon 2. Svjetskog rata i vrijednosti  ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske od bilo koje vrste revizionizma, relativizma, negacionizma  ili vrijeđanja žrtava zločina počinjenih od strane bilo naci-fašističkih bilo ustaških pokreta i režima.

„Zbog toga Klub zastupnika SDSS-a smatra da Vlada, umjesto najave odlaganja uklanjanja ploče kojom se veliča zločinački ustaški režim i omalovažavaju njegove žrtve, te vrijeđa sjećanje na njih, treba – u skladu s važećim ustavno-pravnim okvirom i u skladu s obavezujućim dogovorom koalicijskih partnera – najaviti njezino uklanjanje“, zaključuje se u priopćenju SDSS.

Čačić i Josipović: Ploča sa 'Za dom spremni' mora biti uklonjena 

Ploča HOS-a u Jasenovcu je neprihvatljiva i mora biti uklonjena, poručili su u subotu, prilikom obilaska Špancirfesta, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i varaždinski župan Radimir Čačić složivši se kako nije sporna sama ploča već ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji je na njoj.

„Mislim da je natpis koji asocira na ustaštvo nedopustiv bilo gdje, a ponajviše u Jasenovcu. Od nekih stranaka u vlasti, ali i od cijele Vlade i predsjednice republike očekujem da se založe i da se ukloni ustaško znakovlje. Ne spomen na ljude koji su poginuli u obrani Hrvatske, nego ustaško znakovlje“ rekao je Josipović dodajući kako je sramotno da takva ploča tamo stoji.

„Posebno mi je žao da Vladu podržavaju neke stranke i pojedinci koji se zaklinju u antifašizam, drže sjajne govore na stratištima, u Jasenovcu, prilikom raznih manifestacija koje organiziraju. I onda s druge strane podržavaju Vladu zajedno s gospođom Esih i s gospodinom Hasanbegovićem i zapravo čuvaju tu Vladu koju propagira na neki način ustaštvo“, kazao je bivši predsjednik republike.

Varaždinski župan Čačić složio se kako nije sporna ploča već natpis na njoj.

„Ploča poginulim braniteljima uopće nije dvojba, može biti i puno veća, može biti i spomenik. I treba biti. Ali zloupotreba čak i njihove žrtve za dnevne potrebe jedne prizemne ustašoidne politike, to nitko pristojan ne smije i ne može dopustiti“, poručio je Čačić.

Prošetavši se varaždinskim ulicama Josipović je rekao kako redovito dolazi na Špancirfest koji je opisao kao „izvrsnu manifestaciju i pun pogodak“.

U prilog tome govori činjenica da sam sada ovdje sreo i Dalmatince i Istrijane, ali i čuo neke strane jezike, kazao je Josipović.

Desetodnevna varaždinska kulturno-turistička manifestacija završava u nedjelju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 224
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa