Obavijesti

News

Komentari 175

Pozdravlja goste: Rio pije sok, uživa u čaši piva i jede baš sve

Pozdravlja goste: Rio pije sok, uživa u čaši piva i jede baš sve
6

Papigu Rio znaju svi Vodičani. Priča hrvatski jezik, živi u restoranu, a nakon gostiju pojede sve što mu se svidi na tanjuru. Obožava masline, pizzu i bademe

VIDEO

Rio je stigao k nama prije dvije i pol godine, kao dvomjesečno pile. Socijalizirao se i naučio nešto hrvatskog, govori nam Josip Pelajić (37) . U restoranu Santa Maria u Vodicama ima ljubimca - papigu. Doduše, Rio se ondje ponaša kao vlasnik.

- Dobar dan, kako ste - pozdravlja ova ara makao goste. Rio je podrijetlom Južnoamerikanac. No umjesto španjolskog ili portugalskog govori hrvatski.

- Nikad ga nismo držali u kavezu, što je za njega bila i sreća i nesreća. Družeći se slobodno s ljudima puno je naučio i postao druželjubiv, ali sloboda je glave stajala njegovu družicu Reu koju je kao vrlo mladu i neopreznu papigu pregazio automobil kad je izletjela iz restorana na cestu - govori nam Josip.

Pokretanje videa...

24sata 00:44

Pije kavu, sok, ali i pivo

Šarena ptica odrasla je među ljudima, s obitelji Pelajić, Vodičanima i turistima, pa je “pokupila” i ljudske navike. Uz sjemenke, voće i vodu, njegove su namirnice sve što se služi u restoranu. Popije kavu, sok, a zaviri i u čašu s pivom. Žestoka pića nisu mu primamljiva. Jede pizzu, glođe kosti i voli probati svu drugu hranu, najčešće iz ruku gazde Josipa, ali i iz tanjura gostiju restorana.

Duško Jaramaz/PIXSELL

- Lubenica mu je bila prvo voće koje je jeo dok je bio beba. Kad sam mu sljedeće sezone ponovno donio lubenicu, ispustio je krik oduševljenja poput: 'Ooooo' i bacio se na nju - kaže vlasnik.

''Uz njega gosti shvate zašto se kliješta zovu 'papagajke'''

Nastavlja kako Rio obožava masline, zelene i crne. Bademe i orahe lomi snažnim kljunom. Lomi ih i kad nije gladan, ako to od njega zahtijeva publika. S lakoćom. Gosti tada shvate zašto vrstu kliješta zovu “papagajke”.

- Rođeni je glumac i voli biti u središtu pozornosti. Ako ga dulje nitko ne gleda i ne komunicira s njim, počne ispuštati krikove i raditi akrobacije, samo da ponovno zadobije pozornost, nakon čega se zadovoljno ljulja i šepiri - kaže Josip.

Duško Jaramaz/PIXSELL

Rio se uglavnom ne udaljava od restorana. Zbog veličine nije na meti mačaka. One ga uglavnom ignoriraju, kao i većina pasa.

- Problem je ako neki gost dovede psa ptičara. Nastane nered pa se jedan od njih mora maknuti iz restorana - govore nam vlasnici restorana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.