Obavijesti

News

Komentari 3

'Pozitivac sam, ne razmišljam previše o bolesti. Živim i radim kao da sam potpuno zdrav!'

'Pozitivac sam, ne razmišljam previše o bolesti. Živim i radim kao da sam potpuno zdrav!'
2

Odmah nakon porođaja doktorica je posumnjala da nešto nije u redu, jer se Demian mučio dišući plitko i jako ubrzano, plavio je, nije imao snage ni jesti jer bi se odmah umorio

VIDEO

U Hrvatskoj se godišnje rodi od 350 do 400 djece sa srčanim manama. Od toga se njih 10 do 14 posto rodi s hipoplastičnim sindromom lijevog srca, odnosno lijeva strana srca im je nerazvijena. Bolest se najčešće dijagnosticira nekoliko sati nakon rođenja djeteta. Roditelji koji su u jednom trenutku spoznali svu sreću svijeta, samo mrvicu kasnije osjete bol koju je nemoguće opisati. Skupa sa svojim prinovama momentalno su bačeni u jednu od najtežih borbi, onu za život. Bitku na kraju ne dobiju svi. Alan Perlić (22) iz Velike Gorice, Lucija Bilić (18) također iz Velike Gorice i Damien Graberski (22) iz Šenkovca, uz puno patnje, hrabrosti i borbenog duha, uspjeli su se izboriti za život. Oni i njihove obitelji ovu priču dijele jer su, kažu, bolno svjesni usamljenosti, izgubljenosti, bespomoćnosti i straha koje se prolazi nakon ovakve dijagnoze.


Još jedan izvanredan borac s hipoplastičnim srcem kojeg smo upoznali zove se Demian Graberski (22) iz Šenkovca.

- Osim što se nisam smio umarati pretjerano, nikad nisam previše razmišljao o svojoj bolesti. Živim i radim sve kao da sam potpuno zdrav i mislim da to puno utječe na moje zdravlje, ta pozitiva. Uz to, uvijek sam izbjegavao alkohol i cigarete te pokušavao biti odgovoran prema zdravlju. Ne osjećam se drugačije od ostalih - kaže Demian koji studira, radi i ide u autoškolu. I dok je on sretni mladić koji se iz teških dana svog ranog djetinjstva sjeća jedino bolničke sobe s igračkama, Damienova mama Ana doživjela je poput ostalih roditelja ovakve djece pravu traumu.

- Nisam se uopće mogla nositi s tim, ispočetka je nosilo mene kao što lavina ‘nosi’ planinare. Prvo su uslijedili potpuni šok, nevjerica, totalni kaos i košmar u glavi, ništa ti nije jasno, kako si mogla roditi dijete koje se od rođenja bori za svaki udah i zapravo polagano umire. To te skrši u potpunosti, taj osjećaj krivnje i bespomoćnosti, izgubljen si i očajan, sve je izvan tvoje kontrole i čekaš smrt novorođenog djeteta, ma strašno. Smatram, da ako postoji deveti krug pakla, da je to bilo to - kaže Ana. Trudnoća joj je bila uredna, svih devet mjeseci je proteklo u najboljem redu, na pregledima je uvijek sve bilo dobro, tako da je očekivala zdravu bebu. Međutim, odmah nakon porođaja doktorica je posumnjala da nešto nije u redu, jer se Demian mučio dišući plitko i jako ubrzano, plavio je, nije imao snage ni jesti jer bi se odmah umorio, to ubrzano disanje uzimalo mu je svu snagu.

Luciju su operirali kad je imala samo 9 dana zbog srčane mane: 'Mogu ostvariti sve što želim!'
Luciju su operirali kad je imala samo 9 dana zbog srčane mane: 'Mogu ostvariti sve što želim!'

- Napravili su sve potrebne preglede i drugi dan nakon porođaja dali nam dijagnozu, ukratko, da ima ozbiljnu srčanu grešku nespojivu sa životom, da za takve teške srčane greške nema nade i da će umrijeti u snu tijekom iduća dva-tri tjedna, neka se oprostimo od njega - prisjetila se majka najtežih dana svog života. Damien je imao tri tjedna kad je prvi put operiran, s tri mjeseca je drugi put operiran i s tri godine treći put. Operiran je u Austriji u Linzu.

- Operacije traju po sedam sati i više, otvara se prsni koš, oporavak je težak, neizvjestan i dug, napredak je često korak naprijed, nazad dva, šanse su relativno male od samog starta, ali držiš se za svaku slamku ma koliko ona mala bila, on mi je bio i je izvor najveće snage - priznala je Ana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.