Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

'Pozivamo HDZ-ovce da o Lex LNG-u glasuju prema savjesti'

Naime, saborski zastupnici na glasanju u 13:30 trebali bi se izjasniti o spomenutom zakonu koji je u javnosti i struci izazvao brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
6 komentara

Lex LNG predstavlja najgrublje ozakonjenje kršenja Ustava, zakona i europske povelje o lokalnoj zajednici na štetu građana Omišlja, otoka Krka i Primorsko-goranske županije, poručili su zastupnici SDP-a na tiskovnoj konferenciji u Saboru, koja je simbolično počela pet minuta do 12.

Naime, saborski zastupnici na glasanju u 13:30 trebali bi se izjasniti o spomenutom zakonu koji je u javnosti i struci izazvao brojne kontroverze te osudu lokalne zajednice, a na koji je SDP podnio 360 amandmana. Pozvali su HDZ-ove zastupnike , posebno trojicu iz Primorsko- goranske županije da o Lex LNG-u glasaju po savjesti. Naime, bez glasa navedene trojke zakon u Saboru ne bi dobio potrebnu većinu, jer vladajuća koalicija u parlamentu ima 77 ruku. 

- U srijedu smo bili svjedoci marša krajnje konzervativne desničarske skupine na demokraciju u Saboru, koja želi smanjiti prava manjina, a vladajuća većina prekršiti Ustav, ako izglasa ovaj skandalozan zakon - ustvrdio je Željko Jovanović (SDP). 

Uz ve podnijetu tužbu Upravnom sudu, SDP-ovci najavljuju da će se lokalnim čelnicima, izglasa li se zakon, tražiti ocjenu ustavnosti lex LNG-a na Ustavnom sud, a žalit će se i Europskom sudu za ljudska prava, jer navode, ovim skandaloznim i neustavnim zakonom prekršit će se ljudska  prava lokalnog stanovništva. 

Saša Đujić (SDP) naveo je kako su protiv ovog zakona i lokalni HDZ i HNS, čije središnjice im nameću da glasaju protiv volje građana koje zastupaju. Podsjetio je da je udio Primorsko-goranske županije u turizmu 10 posto, a ponovno je pozvao ministra turizma da kaže što misli o tom projektu te hoće li on imati utjecaja na turizam. Podsjetimo, nositelj investicije LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze – izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi.

- Velikim brojem amandmana upozorili smo vladajuće što im se može desiti, ako u nekim drugim zakonima, posebno onima koji se tiču temeljnih ljudskih prava poput Zakona o pobačaju ili o pravima manjina krenu na umanjivanje stečenih prava. Ovo je naš žuti karton vladajućima da ovakve zakone i rješenja ne forsiraju po hitnom postupku - poručio je Arsen Bauk (SDP). 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message