Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Pratit će svaki korak: I naši će osuđenici dobiti GPS narukvice

Iz Ministarstva pravosuđa najavili su testiranje elektroničkog nadzora osuđenika. Pilot-projekt počinje u veljači sljedeće godine, a trajat će od 100 do 150 dana

probacija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
31 komentara

Nakon osam godina u Hrvatskoj će napokon zaživjeti pilot-projekt u kojem će osuđenici nositi elektroničke narukvice. Pratit će se svaki njihov korak.

Iz Ministarstva pravosuđa najavili su testiranje elektroničkog nadzora osuđenika. Pilot-projekt počinje u veljači sljedeće godine, a trajat će od 100 do 150 dana. Nakon analize rezultata odlučit će se hoće li se uopće ići u trajnu provedbu elektroničkog nadzora.

- Prije svega, bilo je potrebno oformiti službu (donijeti potrebne podzakonske akte, zaposliti i osposobiti službenike, pronaći i opremiti probacijske urede, nabaviti automobile i dr.) koja će, uz ostale Zakonom o probaciji predviđene poslove, moći provoditi i elektronički nadzor. Izrađen je i Prijedlog projekta elektroničkog nadzora i za njega su dobivena sredstva iz europskih fondova - kažu u mnistarstvu. Trenutačno je u tijeku izrada analize tehničkih i proceduralnih zahtjeva za uvođenje elektroničkog nadzora, kao i pribavljanje potrebne opreme za uspostavu nadzornog centra i za elektronički nadzor 20 korisnika probacijskog sustava. Prvi osuđenici koje će se staviti pod elektronički nadzor bit će oni koji se uvjetno otpuštaju s izdržavanja kazne zatvora te ljudi kojima je izrečen istražni zatvor u domu. Što se tiče elektroničkih narukvica za nadzore one su vodonepropusne. Baterija im traje do godinu dana te su zamišljene da se ne skidaju dok god traju sankcije. Ako je osuđenik pokuša presjeći, ona to odmah javlja baznoj stanici, a može se spojiti i na “dreger” te alkotestirati osuđenika.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message