Obavijesti

News

Komentari 73

Plenković: 'Turudićeva provjera je važeća! Nisam vršio pritisak, to je jedna gnjusna laž...'

Plenković: 'Turudićeva provjera je važeća! Nisam vršio pritisak, to je jedna gnjusna laž...'

Premijer Andrej Plenković obišao je zgrade koje se obnavljaju nakon potresa u Zagrebu

VIDEO

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je obišao zgrade koje se obnavljaju nakon potresa - Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i gradilište Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice. Uz predsjednika Vlade su i ministri Branko Bačić, Radovan Fuchs i Vili Beroš.

POGLEDAJTE VIDEO

- Ulazimo u najdinamičniju fazu povijesne obnove zdravstvenih ustanova. Kada usporedimo današnji obilazak građevinskih radova u KBC-u Sestre milosrdnice i prethodni prije 10 mjeseci, možemo reći da smo došli do kulminacije obnove jedne od najstarijih, ali i najvećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ukupne vrijednosti više do 145,8 milijuna eura, osiguranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna - kaže Beroš.

- Time obnova velikog dijela bolničkog kompleksa KBC-a Sestre milosrdnice time predstavlja drugo najveće pojedinačno ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu u Hrvatskoj, odmah nakon nedavno otvorenog novog riječkog bolničkog kompleksa Žena i dijete - dodao je ministar.

Kosor o izboru Turudića za GDO: 'Plenković je nehotično priznao da je pogriješio u koracima'
Kosor o izboru Turudića za GDO: 'Plenković je nehotično priznao da je pogriješio u koracima'

Plenković je rekao kako mu je drago da je obišao i Učiteljski fakultet i zgradu na križanju Ilice i Gundulićeve u kojoj je nekada bila kavana Korzo i Porezna uprava. Riječ je o velikoj zgradi vrijednoj više od 40 milijuna eura i čija bi obnova trebala biti gotovo tijekom 2026. godine.

Sigurnosna provjera Ivana Turudića

- To ne piše u odgovoru DOV-a, ta stvar je apsolvirana, njegova je sigurnosna provjera važeća. Da je DOV nešto tako mislio, ne bi meni kao predsjedniku Vlade, kada su dostavili kandidature s prijavama, napisali da su kandidature potpune. Ta priča je apsolvirana - kaže Plenković.

Pritisak na USKOK?

- To je jedna gnjusna laž koju oštro demantiram. To je još jedna od gnjusnih laži koje taj tjednik plasira o meni već osam godina. Pozivam gospođu Mostečak da javno kaže jesam li je ikad sreo, zvao ili radio bilo kakav pritisak - kaže.

- Turudić je prolazio provjere najstrože 2009., 2014. i 2019. Njegova sigurnosna provjera je važeća. Prema proceduri. Vlada ni ne može tražiti novu provjeru. Ja nikad nisam ni rekao da smo mi tražili novu provjeru. Ja sam rekao da smo mi tražili ono što možemo - rezime važećih provjera od SOA-e. SOA može sama dati nešto novo ako smatraju da treba. Nisu ništa novo dali. Sabor je izabrao novog glavnog državnog odvjetnika. Ta je priča apsolvirana - kaže Plenković.

Andrej Plenković: 'Priča o Ivanu Turudiću je ad acta. Milanović ide potpuno van svojih ovlasti!'
Andrej Plenković: 'Priča o Ivanu Turudiću je ad acta. Milanović ide potpuno van svojih ovlasti!'

- Najtransparentnija procedura do sada, šest mjeseci prije kraja mandata glavne državne odvjetnice, DOV pregledao kandidature i uputio ih nama - kaže Plenković.

Rat na Balkanu?

Upitan je također je li moguć rat na Balkanu.

- Dignimo glavu iz našeg malog dvorišta. Postoji svijet, postoje promijenjene okolnosti, postoji brutalan rata Rusije na Ukrajinu. Deseci tisuća mrtvih, milijarde ratnih šteta, uništena infrastruktura, EU daje 50 milijardi eura Ukrajini da bi zemlja mogla funkcionirati - kaže Plenković.

- Što je sigurna Hrvatska? Kad vam Vlada u najvećoj krizi limitira cijene goriva, plina… Mi smo kao društvo kroz krizu prošli zajedno. Te se odluke nisu donosile stihijski, nije ih donosila oporba, mediji i nevladine udruge. Donosila ih je Vlada koja je imala jedan jedini cilj, sačuvati građane i gospodarstvo i mi smo u tome uspjeli. Mi kad se okrenemo, mi imamo takva postignuća da mi nemamo slabe točke - kaže.

Vojni rok?

Premijer ističe kako se ne radi o vojnom roku i pristupu kakav je prije bio.

Zajedništvo oporbe kratkog je daha, i to je plus Plenkoviću
Zajedništvo oporbe kratkog je daha, i to je plus Plenkoviću

- Mladima je nužno u ovako promijenjenim sigurnosnim okolnostima da steknu neke vještine s kojima veliki broj generacija nije imao doticaja - kaže.

- Ponavljam - ova ideja, ne radi se o vojnom roku kakav je nekada bio. Mi govorimo da je mladima nužno u ovim novim okolnostima da steknu neke vještine koje velik broj generacija nije dotaknut. Da, bit će im šok. To nije procjena samo Hrvatske, to radi niz zemalja. Cilj je da jedan broj mladih stekne elementarne vještine. Mi smo tražili da nam se pripreme različiti modeli, podići će se javna rasprava, okolnosti danas nisu iste kao što su bile onda kad smo ušli u NATO - nastavio je.

Plenković je istaknuo kako svi, pa i mladi, da žive u vremenu nikad kvalitetnijeg života u Hrvatskoj te da je njegova Vlada svoje strateške nacionalne zadaće riješila.

Najavljeni prosvjed oporbe

- Mi smo za svaki problem našli rješenje i to je ključne politička razlika između nas i njih, ovih grintavaca koji će iz svega sada pokušati izmišljati temu. Biti toliko nizak da puštaš privatnu koresponedenciju van i misliš ‘sad će se Vlada i premijer prestraviti i pobjeći’. Inače smo poznati po tome da na ucjene odgovaramo tako da idemo kući plakati - kaže Plenković.

Više uskoro...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...