Obavijesti

News

Komentari 51

Povjesničar: Kraljica Elizabeta će biti upamćena po prijelazu iz kolonijalnog u moderan svijet

Povjesničar: Kraljica Elizabeta će biti upamćena po prijelazu iz kolonijalnog u moderan svijet

Pogreb kraljice jedinstven je povijesni događaj i pomno je isplaniran do u minutu. Protokol počinje već u 6.30 ujutro, a na pogreb dolaze državnici iz cijelog svijeta. Sve možete pratiti uživo na YouTube kanalu 24sata

VIDEO

Kraljica Elizabeta II. bit će pokopana u ponedjeljak, 19. rujna. Ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Sve možete pratiti uživo u našoj emisiji, koja je počela u 12sati.

Uz voditelja Raifa Okića, u studiju gostuju povjesničar Filip Katanić i kolumnist Tomislav Klauški, uz javljanja s terena reportera Denisa Mahmutovića.

- Ona je neposredno nakon II. Svjetskog rata došla je neočekivano na prijestolje, preranom smrću njezinog oca i zadržala se na prijestolju 70 godina, a u tim godinama svijet se ogromno promijenio. Ušli smo u nuklearno doba, nove tehnologije, a razvile su se i nove mogućnosti. Kraljevska obitelj se tome jako dobro prilagodila, a danas je dala jedan globalni ikon, oni su svi globalne ikone i fenomen koji je na svim aplikacijama i portalima. Ona će biti upamćena upravo po tom prijelazu za njezinu zemlju, iz kolonijalnog svijeta u moderan svijet gdje je ona bila šef tih država. Danas više nema toliko monarhija, koliko možemo pratiti ima 8 ili 9 monarhija u svijetu, a ostalo su republike. Ona je simbol vremena koje je za nama prošlo, ali i simbol uspješne tranzicije Britanije i starog kolonijalnog poretka u 21. stoljeću - kazao je Katanić.

Klauški je istaknuo kako se radi o protokolu na razini predsjednika država, na najvišoj razini predstavnika. 

- Obično vlast daje prednost suverenu, naš suveren je predsjednik republike koji odlazi državničke sprovode. Stvar je dobre volje Zorana Milanovića da su eventualno on i premijer Andrej Plenković mogli otići zajedno. Ne mislim da će to biti pitanje prijepora, no ako bi Plenković ubuduće htio ići na ovakve događaje onda ima predsjedničke izbore na kojim se može kandidirati, pobijediti i ići po tim događajima. Milanović je rekao da je teške volje otišao tamo jer je rekao da zamjera Britancima što nisu bili na sprovodu Franji Tuđmanu, onda je mogao prepustiti premijeru da ode. No, Plenković je bio pozitivan na Covid - kazao je Klauški.

Jedna od velikih promjena koja očekuje građane Velika Britanije je i promjena novca. 

- Kod njih je običaj da je šef države najistaknutija osoba na novčanicama, to je tradicija već koja postoji od kad je i papirnatog novca, posljednjih 300 godina. Tradicija je da je uvijek monarh na novčanici britanske funte s jedne strane, a s druge strane je neki drugi predstavnik - pojasnio je Katanić.

Katanić: Kraljevska obitelj puno zarađuje za svoju zemlju

Dodao je i kako je George III. 1760. godine kada je došao na prijestolje je napravio akt s parlamentom i ministarstvom financija, da svi prihodi idu direktno u državnu blagajnu, a on se odrekao kraljevskih prihoda. No, zauzvrat on dobio postotak za svoje troškove, kao što je reprezentacija, održavanje palače, odore i pogreb. 

- Neto vrijednost svih nekretnina, zemlje... je oko 20 milijardi funti, godišnji prihod od kraljevskih posjeda je oko 2 milijarde funti, a oni natrag dobivaju 800 milijuna. Prema tome, ovdje država iz te razlike zadržava 1,2 milijuna za sebe i otuda leži ljubav između naroda i monarhije. Zato što oni jako puno zarađuju za svoju zemlju - pojasnio je Katanić.

Povijesni pogreb možete pratiti uživo na YouTube kanalu 24sata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH