Obavijesti

News

Komentari 10

Klauški: Andrej Plenković će odnijeti pobjedu, ali još ne znamo i da li će formirati vlast

Klauški: Andrej Plenković će odnijeti pobjedu, ali još ne znamo i da li će formirati vlast

Izlazne ankete, neslužbene rezultate izbora kao i zbivanja iz izbornih stožera komentiraju politički analitičar Ivica Relković i naš kolumnist Tomislav Klauški

VIDEO

Hoćemo li u izbornoj noći znati tko će sastaviti buduću parlamentarnu većinu ili će se za njezino formiranje čekati pregovori o postizbornim koalicijama, čiji će mandati biti presudni, samo su neka od pitanja na koja ćete odgovor dobiti u izbornoj emisiji 24sata.

UŽIVO: IZBORNA EMISIJA 24SATA

Klauški: Pitanje je koliko će HDZ-u trebati 

Naš kolumnist Tomislav Klauški rekao je kako je razlog velike izlaznosti vjerojatno radni dan i ulazak Milanovića kao i "pobuna"protiv HDZ-a. Komentirao je i izlazne ankete te rekao kako je pitanje koliko će HDZ-u trebati za formiranje vlade. Naglasio je kako sada izgleda da bi svatko mogao sa svakim u koaliciju.

- Pitanje je kome će Andrej Plenković morati puno dati. Možda se zadrži u centru, da mu malo treba, da ne treba s tom desnicom, mislim da Plenković ne bi htio s desnicom - kaže Klauški. 

Politički analitičar Ivica Relković kaže kako danas nemamo više jasne politike lijeve i desne. Čekaju nas neobični razgovori ne možemo jasno reći kakvi nas dogovori čekaju, dodao je. 

- Most je već dva puta HDZ doveo na vlast ne vidim zašto ne bi bio opet u igri - kaže Klauški na pitanje da li je DP "najbolja udavača". 

"Ovo nije godina velike koalicije"

Ne možemo zamisliti tko bi bio premijer u slučaju velike koalicije tako da nje neće biti, rekao je Klauški. S njim se složio Relković.

- Ovo nije godina velike koalicije, ona nije moguća. Izvjesnije je reći da, ako ne dođe do dogovora, da ćemo imati nove izbore nego veliku koaliciju - rekao je Relković. 

"Bilo bi možda bolje da je Milanović dao ostavku"

- Oporba je zadovoljnija s velikom izlaznosti, cijela kampanja je bila dosta "vruća". Milanović je "kurio" koliko je mogao, možda je time odmogao SDP-u tu su opet ispali kao stranka koja se vratila u sjednu Zorana Milanovića. Bilo bi možda bolje da je Milanović dao ostavku i ušao u kampanju, možda je SDP tako mogao dobiti više. HDZ je uvijek na 60 mandata što god da se loše dogodilo, to je nevjerojatno - kaže Klauški. 

- Dobro je da su gradovi s velikom izlaznošću. Tu se vidi koliko su ljudi željni izbora i promjene vlasti - kaže Klauški. 

"HDZ je još postojan"

- HDZ je uvijek padao kad se rušio iznutra. To se sada nije događalo HDZ-u to je jedna homogena stranka koju Plenković nosi na svojim plećima. Može ju vući prema pregovorima prema centru i liberalima. Plenković je još ključna figura u stranci. U kampanji nisu nikoga naljutili. HDZ je još postojan i pad se ne događa, Plenković još kontrolira situaciju u stranci - rekao je Klauški.

Relković je rekao kako je HDZ vodio stabilnu kampanju koju nitko nije poremetio. 

- Čak smo se u jednom momentu pitali gdje je nestala kampanja ne samo HDZ-ove nego i svih ostalih stranaka - kaže Relković.

- Greška je što SDP i Možemo nisu išli zajedno u kampanju - kaže Klauški.  

"Birači postali gluhi na pojam korupcije"

- Korupcije je u kampanji postala floskula. Ako je korupcija bila prvi glavni argument protiv HDZ-a, to je nestalo, to je trebalo biti lijepilo koje će povezati opoziciju, a na kraju je svatko otišao na svoju stranu - kaže Klauški. Na pitanje što se treba dogoditi da birači kazne HDZ, Klauški kaže da se HDZ "treba raspasti iznutra i treba se dogoditi bojkot stranke iznutra".

- Opoziciju bi trebala povezati borba protiv korupcije, ali mi to ne vidimo da će to tako ići - kaže Klauški. 

Društvene mreže u kampanji

Relković kaže kako treba pratiti kanale koje nove generacije imaju.

- Možda možemo vidjeti po izlaznim anketama koja je politička opcija zahvatila u mlađe biračko tijelo - kaže Relković.

Prvi neslužbeni rezultati izbori

- 67 to je dosta, ali jesu li to ruralne sredine to ćemo vidjeti, ali 67 je jako puno, kaže Klauški o prvim neslužbenim rezultatima koji HDZ-u daje 67 mandata, a SDP-u 41. 

- Ovisi da li je uzorak reprezentativan ili nije - kaže Relković.

- Europska unija je pomogla Plenkoviću da ostvari ovakav rezultat - kaže Klauški. 

- Današnji SDP je na istom broju mandata kao Davor Bernardić to pokazuje da je Grbin doživio veliki fijasko. Ako HDZ i treći put formira vladu, oporba će i dalje biti oporba. HDZ se naučio živjeti već s tim optužbama oporbe - kaže Klauški. 

- Pogledajmo sada malo efekt Zorana Milanovića, njegov je rizik bio velik za SDP, trebao je biti onaj koji će odvesti SDP do boljih rezultata, ovo se može protumačiti kao njegov veliki poraz, ali i kao njegova velika pobjeda, bit će mu lakše ići na predsjedničke izbore, u stilu nismo uspjeli srušiti HDZ na parlamentarnim pa ja sam im jedina oporba pa sad glasujte za mene - rekao je Klauški. 

O "fenomenu" Mosta

Na pitanje o tome kako Most opstaje na političkoj sceni, Relković kaže:

- Most je imao dotok svježe krvi kroz Raspudiće i Miletića to je bilo dobro za biračko tijelo i nakon toga su bili klub koji je producirao jako puno kritike prema HDZ-u i to je javnost zapamtila, sad su to i potvrdili, zato je njima bio problem Domovinski pokret koji je nestajao pa se vraćao - kaže Relković.

- Most je fascinantan, dva puta su doveli HDZ na vlast pa se bore protiv njega i dalje opstaju, oni su fenomen - kaže Klauški. 

Tko je uspješniji Tuđman ili Plenković?

- Plenković je uspješniji od Tuđmana imao je situacije koje su bile slične ratnim situacijama, kao npr. epidemija i cijelo se vrijeme uspio zadržati na vlasti, možda ga je EU spašavala jer su ga filali novcem, što možemo shvatiti da je njihova želja da premijer bude proukrajinski i pro-NATO premijer - kaže Klauški.

- Andrej Plenković će očito odnijeti pobjedu, ali da li će formirati vlast, to još ne znamo. Plenković još nije umoran. Teško je zamisliti HDZ bez Plenkovića on je zaista spasio HDZ. Da HDZ nema ovakvog predsjednika, teško da bi ostvario takve rezultate - rekao je Klauški.

- Plenković još nema 76 mandata i bez Domovinskog pokreta teško će imati. Rezultat je trenutno takav da HDZ ne može bez nekog od ovih jačih stranaka - rekao je Relković. 

Što će biti s Grbinom?

Grbin može doći na glavni odbor i branit se da nije on izgubio izbore nego Milanović. Grbin kontrolira stranku i može reći da je njegov rezultat malo bolji nego Bernardićev. Stranka tone, zacementirani su na određeni broj mandata - kaže Klauški. 

- SDP mora naći lidera koji će oživjeti terensku bazu i to brzo jer su ubrzo europski izbori - rekao je Relković.

Kad bi se izbori ponovili...

Ako bi se izbori ponovili mislim da bi HDZ dobio još više glasova - rekao je Klauški. 

Relković se složio i dodao da bi gubitnik na takvim izborima bio Domovinski pokret.

- Oni su potrošeni, pitanje je kome bi otišli njihovi glasovi da li HDZ-u ili Mostu - kaže Relković. 

Izlazne ankete, neslužbeni rezultati i zbivanja iz stožera

Od 19 sati na našem Facebooku i YouTube kanalu možete uživo pratiti kako stranački prvaci nakon zatvaranja birališta stoje u izlaznim anketama, ali i što im nose prvi neslužbeni izborni rezultati koji će biti objavljeni u 21 sat, a potom se ažurirati svakih 15 minuta sve dok se ne obradi preko 90 posto glasova, što je obično oko ponoći. Tada bi trebali znati tko je pobjednik, tko gubitnik, a tko glavna udavača ovih parlamentarnih izbora.

Izlazne ankete, neslužbene rezultate izbora, ali i zbivanja iz najvažnijih izbornih stožera u studiju 24sata komentiraju i analiziraju politički analitičar Ivica Relković i naš kolumnist Tomislav Klauški. Raspravu u studiju 24sata vodit će Anamarija Burazer i Emirat Asipi, a naši novinari - reporteri uključivat će se u emisiju i donositi najvažnije izjave i informacije, prenijeti vam atmosferu, ali i pobrinuti se da prvi doznate sve pikanterije s terena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.