Obavijesti

News

Komentari 108

Prema izboru Večernjeg lista: Ante Gotovina je osoba godine

Prema izboru Večernjeg lista: Ante Gotovina je osoba godine
15

Nominirani su bili Giovanni Cernogoraz, Slavko Linić, Antun Cvek, Ivan Đikić, Ante Gotovina, Stipan Jonjić, Sandra Perković, Mate Rimac, Ratko Rudić i Ivan Turudić

VIDEO

U zagrebačkom hotelu Esplanade proglašena je Večernjakova osoba godine - a to je general Ante Gotovina!

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić pozdravio je sve okupljene "na početku jedne nove tradicije".

- Prošle godine je naš prvi laureat bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić - kazao je Ogurlić.

- Prošla godina bila je teška, imali smo dva vrhunska događaja. Vjerujemo da će 2013. donijeti više optimizma i jačanje gospodarstva - kazao je Ogurlić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Večernjakova osoba 2012. godine je gospodin Ante Gotovina - proglasio je Ogurlić.

Izvršni urednik Večernjeg lista Žarko Ivković objasnio je kriterije za biranje osobe godine.

- Važno je da te osobe budu uzor ne samo mladima nego i svima nama i da pridonose napretku hrvatskog društva i države. Odluku smo donijeli jednoglasno, ali nam je pomoglo i više od 15 tisuća čitatelja - kazao je Ivković.

- Velika čast mi je biti nomiran. Nagrada je otišla u prave ruke. Ima malo onih koji ne misle tako - rekao je sudac Ivan Turudić. 

Mladi inovator Mate Rimac rekao je kako mu još nije jasno zašto je nominiran za nagradu. 

- Drago mi je zbog toga i to mi je potvrda da dobro radim svoj posao - rekao je i dodao kako zbog isporuke električnog automobila nije spavao dva tjedna. Rekao je kako ove godine planira isporučiti još tri ili četiri svoja Concepta One. 

Nominirani Stipan Jonjić također se pojavio na dodjeli. 

- Ugodno je biti nominiran za ovu nagradu i lijepo biti prepoznat u sredini u kojoj djeluješ - komentirao je. 

Ministar obrane Ante Kotromanović došao je kao podrška. 

- Nagrada Gotovini je nagrada svim braniteljima i svima onima koji su vjerovali u pravednost akcije Oluja i zato sam došao podržati nagradu - rekao je. 

 Birali između 10 nominiranih

Večernji list osobu godine birao se drugi put. Deseteročlani žiri za priznanje je izabrao 10 nominiranih. Oni su: 

Giovanni Cernogoraz, sportaš - U sezoni 2011./2012. ostvario najveći uspjeh u karijeri: najprije osvojio Svjetski kup, a 2012. postao dvostruki europski prvak i osvojio olimpijsko zlato u gađanju letećih meta.

Slavko Linić, ministar financija - Obilježio 2012. potezima kojima nastoji konsolidirati državne financije, uvesti red na tržištu te onemogućiti izbjegavanje poreznih obveza čime se omogućuje i ravnopravnost u tržišnoj utakmici.

Antun Cvek, svećenik - Simbol dobrote i življenja za druge. Istinsko lice siromašne Crkve koja služi najpotrebitijima. Život posvetio ljudima u nevolji. Utemeljitelj Kapi dobrote i Zaklade biskupa Josipa Langa.

Ivan Đikić, znanstvenik - Dobitnik najprestižnije njemačke znanstvene nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2012. godinu.

Ante Gotovina, general u mirovini - Oslobađajućom presudom Haaškog suda potvrđeno da je istinski heroj Domovinskog rata i simbol pravedne borbe za Hrvatsku. Podnio žrtvu i nepravdu, ali i pokazao skromnost, odgovornost i iskreno domoljublje.

Stipan Jonjić, znanstvenik - U 2012. postao član Njemačke akademije za znanost, a Europsko istraživačko vijeće odobrilo mu je projekt za istraživanje eksperimentalnih cjepiva, što je dosad jedini takav projekt dodijeljen znanstveniku koji živi i radi u Hrvatskoj.

Sandra Perković, sportašica - Suverena pobjednica na Olimpijadi u Londonu gdje je osvojila zlato u bacanju diska. Dužinom od 69,11 metara, što je i novi hrvatski rekord, svojoj zemlji donijela četvrtu zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama.

Mate Rimac, inovator - Zahvaljujući njemu, Hrvatska prvi put u povijesti izvozi automobil. Riječ je o najbržem automobilu na električni pogon u svijetu.

Ratko Rudić, sportaš - Slavni vaterpolski izbornik koji je zlatnom olimpijskom medaljom okrunio svoju karijeru, ali i hrvatski sport i Hrvatsku.

Ivan Turudić, sudac - Kao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu mogao je izbjeći suđenje bivšem premijeru Sanaderu, a time i kritike zbog presude - kakva god ona bila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina