Obavijesti

News

Komentari 136

Tomislav Tomašević: 'Uvodimo građanski odgoj u škole, radi se o izvannastavnoj aktivnosti'

Tomislav Tomašević: 'Uvodimo građanski odgoj u škole, radi se o izvannastavnoj aktivnosti'
4

Idu aktivnosti s pripremama uvođenja građanskog odgoja u škole. Radi se o izvannastavnoj aktivnosti, rekao je Tomašević, dodavši da je poslan upit školama, da se vidi koliki je interes među učenicima za taj predmet

VIDEO

Nakon obrađenih gotovo 1000 crvenih zahtjeva, naši mobilni timovi redovno obilaze zgrade sa žutom oznakom, njih ukupno 4000, poručio je na redovnoj konferenciji za medije Luka Korlaet, dodavši kako je krenula i obnova školskih ustanova.

- Već prošli tjedan je ponovno otvoreno gradilište I. ekonomske škole u Medulićevoj ulici, a za preostale tri je načinjena dodatna ekspertiza od strane ovlaštenog inženjera te će slijedom toga gradilišta ponovno biti otvorena - dodao je. 

Podsjetio je kako je na prošloj sjednici Skupštine jednoglasno usvojena odluka o privremenom zbrinjavanju potresom pogođenih građana u gradske stanove iz hostela Arena i kontejnera.

- Drago nam je da su ovu mjeru prepoznali i oporbeni zastupnici i da je izglasana jednoglasno - rekao je istaknuvši kako će biti raspisani poziv. 

Vezano za obnovu, gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je davno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

- Očito je da obnova nije krenula onako kako je trebala. Mi smo od početka preuzimanja vlasti krenuli u komunikaciju s ministarstvom i Fondom i trudimo se da im pomognemo koliko možemo. No, ono što su svi identificirali i to nije tajna jest da zakonski okvir nije adekvatan - rekao je dodavši kako su u najavi izmjene Zakona o obnovi, ali da nije upoznat s finalnim tekstom.

- U svakom slučaju pozdravljamo da se konačno s time krene i vezano za imovinsko-pravne odnose, što je velik problem, i nelegalizirane objekte, što je isto tako veliki problem, kao i nečinjenje dugi niz godina pa imamo neusklađene zemljišne knjige u odnosu na katastar... - dodao je.

Tomaševićev udar na Bandićeve ljude iz afera: Vratite 227 mil. kuna, to je novac svih građana!
Tomaševićev udar na Bandićeve ljude iz afera: Vratite 227 mil. kuna, to je novac svih građana!

Napomenuo je i kako su gradski stanovi, u koje se putem javnog poziva planira privremeno smjestiti građane iz hostela i kontejnera, nenamješteni. No, s obzirom da se radi o specifičnoj situaciji, dodao je, razmatraju se i neke druge opcije u suradnji s udrugama i zakladama da se drugačije izađe u susret tim građanima. 

- U najkraćem moguću roku će biti raspisan taj poziv, ali ta procedura će trajati neko vrijeme, nažalost. Napravili smo anketu među građanima koji su smješteni u hostelu. Jedan dio njih je zainteresiran za te gradske stanove, jedan i dalje važe, jedan dio bi radije ostao u hostelu, mi to razumijemo. U svakom slučaju su prioritet obitelji s malom djecom - rekao je.

Pokretanje videa...

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije 37:57

Oko 200 zahtjeva više za upisom u dječje vrtiće

Uoči početka školske godine, istaknuo je kako se ništa ne mijenja što se tiče stečenih prava vezanih za besplatne udžbenike i radne materijale. Grad je, poručio je, nabavio 800.000 udžbenika i drugih materijala u iznosu 75 milijuna kuna.

- Drago nam je da smo zadnjih nekoliko mjeseci uspjeli kroj jedan projekt povući novac iz EU socijalnog fonda u vrijednosti 20 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi, čime povećavamo njihov broj za tri puta - rekao je dodavši kako će se preko tog projekta financirati 439 pomoćnika i tri stručna komunikacijska posrednika, a iz proračuna još njih 486 te tri stručna komunikacijska posrednika.

Istaknuo je i kako je ove godine bilo oko 200 zahtjeva više za upisom u dječje vrtiće te da je ove upisano 500 djece više, što je 7086 upisano djece.

Treći odgojitelj u vrtićkim grupama

- Nepisane djece je ostalo uglavnom zbog toga što su premladi. A dodatno ćemo upisivati 207 djece na ovaj broj i do kraja pedagoške godine još više od 500 - najavio je dodavši kako će zaposliti i trećeg odgojitelja po grupama.

Obzirom da su na prošlotjednoj sjednici Skupštine donijeli odluku o privremenoj obustavi novih prijava za mjeru roditelj-odgojitelj, zbog čega će biti potrebno u vrtiće upisati još djece, Tomašević je istaknuo kako je dugoročni plan izgradnja novih vrtića. Naglasio je i kako je mjesečni iznos koji se davao za oko 5000 roditelja-odgojitelja približio iznosu koji se isplaćivao za više od 6000 zaposlenih u vrtićima.

- Nije se dovoljno ulagalo u dječje vrtiće i mi to želimo ispraviti - rekao je.

Vezano za školske odbore, istaknuo je kako se na natječaj za oko 400 članova javilo 2300 ljudi. 

- S tim da prijave još dolaze.  Tako da ih možemo rasporediti da budu u jednom Odboru, a ne dva. To pokazuje da su ljudi itekako zainteresirani za sudjelovanje u upravljanju Gradom, odnosno gradskim ustanovama, kao što su škole, a motiv im sigurno nisu bile naknade, koje smo, podsjećam, smanjili za oko 50 posto - istaknuo je.

Građanski odgoj u školama

Najavio je i kako kreću pripremne aktivnosti za uvođenje građanskog odgoja u škole, kao izvannastavnoj aktivnosti. 

- Tu nastavljamo i na neke procese koji su započeli u prošloj vlasti, a danas je išao dopis prema školama iz Gradskog ureda za obrazovanje, da se vidi koliki je interes i među učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima za odabir te izvannastavne aktivnosti - rekao je istaknuvši kako pripreme idu u smjeru da se građanski odgoj uvede već ove ove školske godine u one škole koje iskažu interes.

Podsjetio je i kako je Možemo to najavljivao u predizbornom programu te dogovorio s partnerima iz SDP-a.

Sljedeći tjedan će raspisati prve javne natječaje za tri pročelnika - za Ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika i Gradski kontrolni ured, najavio je još Tomašević.

- Raspisan je natječaj i za ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak, to je u tijeku. Također i za tvrtke kćeri Zagrebačkog holdinga - rekao je.

Tomašević želi naplatiti 227 mil. kuna od Bandićevih suradnika. Ali niz je prepreka da to i uspije
Tomašević želi naplatiti 227 mil. kuna od Bandićevih suradnika. Ali niz je prepreka da to i uspije

Zahtjev za vraćanjem milijuna

Upitan o zahtjevu za vraćanjem milijuna od suradnika pokojnog Milana Bandića iz raznih afera, gradonačelnik je pojasnio kako su, bez prejudiciranja bilo čije krivnje, u situaciji pravomoćnih optužnica i trajanja sudskih postupaka, dok je moguće još uvijek podnijeti odštetni zahtjev, to i učinili gdje god je to bilo moguće. 

- I to u visini koliku ju je naveo USKOK u optužnici, bez ulaženja da li je to previsoko ili prenisko. Točno kako je u USKOK-ovoj optužnici, tako smo mi odštetni zahtjev predali. Da nismo, u slučaju da se utvrdi krivnja, mi bi teže naplatili tu štetu. U svrhu interesa Grada Zagreba, koje smo dužni štititi, smo predali te zahtjeve - poručio je. 

Centar za gospodarenje otpadom u Resniku

Upitan što je s centrom za gospodarenje otpadom u Resniku, istaknuo je kako se trenutno radi na izradi studije izvodljivosti.

- To je nešto što smo naslijedili, skupljamo sve informacije, gledamo sve opcije, računamo što bi značilo nastaviti s nekim projektima koji su već započeti i da li je ipak oportunije ići s novim projektima. Uskoro ćemo to predstaviti javnosti. Mi smo jasno rekli u kampanji da mislimo da je taj centar predimenzioniran, njegova tehnologija nije odabrana, to će odlučiti Skupština na temelju studije, a što se tiče lokacije, rekli smo da ćemo vidjeti hoće li biti neka druga lokacija opcija - rekao je.

Kad smrdi smeće u ulici, moglo se nazvati Milana Bandića. Treba li sad zvati Senfa?
Kad smrdi smeće u ulici, moglo se nazvati Milana Bandića. Treba li sad zvati Senfa?

Na pitanje u kojoj je fazi projekt drobilice, gradonačelnik je poručio kako je još uvijek u tijeku javna nabava za najam i ishođenje dozvola.

- Rekli smo da će za to trebati neko vrijeme pa da smo zato išli na ovo srednjoročno rješenje. Kratkoročno je, kao što znate, privremeno skladištenje u Sesvetskom Kraljevcu. Što se tiče dugoročnog rješenja, čekamo da vidimo da li je bilo žalbi, jučer je bio rok za žalbe za kupovinu drobilice pa ćemo uskoro imati informacije vezano za najam, ali i kupnju drobilice. Što se tiče samog postupka dozvole i najma, to će sigurno trebati tjedni, a što se tiče kupovine, to će trajati mjesecima - rekao je.

'Nije potrebno toliko zastava po Gradu'

Vezano za zastave Grada Zagreba i RH, koje prljave i oštećene vijore po Gradu, Tomašević je rekao da revidiraju ugovore.

- Mislimo da nije potrebno toliko zastava po Gradu, to stvara i dodatni i trošak - rekao je.

Poručio je i kako je u svrhu racionalizacije troškova upravo jučer poništio javnu nabavu za dekorativnu rasvjetu za most Mladosti u iznosu 17,5 milijuna kuna. 

- Smatram da u ovakvim okolnostima to nije prioritet - dodao je. 

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije

Žičara i maksimirski stadion

Upitan kakva je situacija sa žičarom, gradonačelnik je poručio kako je dobila osam od devet uporabnih dozvola te da se vodi spor oko toga da li je žičara prometna infrastruktura ili nije.

- Što se tiče Grada Zagreba, smatramo da jest. Dok se vodi upravni spor, trenutno se radi na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka i za to će uskoro biti raspisana javna nabava - dodao je istaknuvši kako žičara stalno stvara gubitke.

I s Vladom bi, poručio je, volio razgovarati o tome. 

Što se tiče maksimirskog stadiona, istaknuo je kako tu nema ništa novo.

- Nismo stigli baš sjesti s Upravom GNK Dinamo. Jasno smo govorili da mora doći do transparentnijeg poslovanja i demokratičnijeg upravljanja Dinamom i da je Grad, ukoliko dolazi do takvih promjena, spreman onda dati i gradsku imovinu, odnosno zemljište kako bi srušio stari, a gradio novi stadion, za što je Uprava Dinama iskazala interes da to financira - rekao je.

- Nije da smo to zaboravili, radimo na tome, razmatramo različite modele, gledamo kakvi su uopće modeli suradnje između nogometnog kluba, koji je Udruga građana, i Grada u drugim gradovima vezano za financiranje pa ćemo ići s prijedlozima prema Upravi - dodao je Tomašević.

Manifestacije se miču iz centra Grada?

Upitan je li istina da sve manifestacije miču iz gradskih parkova i centra Grada, gradonačelnik je istaknuo da odluku o tome donosi Povjerenstvo o davanju površina u zakup.

- Do sada je bio, blago rečeno, nered što se toga tiče - rekao je.

- Idemo prema novoj politici gdje će se znati kriteriji i da se vezama dobivaju lukrativne lokacije- dodao je.

Na ponovno pitanje je li trenutno u tijeku blokada gradskih parkova i centra Grada, naglasio je kako su parkovi tu da primarno da budu parkovi, zelene površine, što ne znači, dodao je, da neće moći nikad u nekom ograničenom periodu biti dostupni za neke manifestacije.

- Ali baš da će parkovi biti pretvoreni u ugostiteljske objekte na tri ili više mjeseci, e to nije naša politika - poručio je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...