News

Komentari 169

'Prava pripadnika HVO-a će se početi primjenjivati od 2019. '

'Prava pripadnika HVO-a će se početi primjenjivati od 2019. '

Ministar Medved poručio je da će se prava pripadnika HVO-a početi primjenjivati od 1. siječnja 2019., a ne 2018. istaknuvši kako se to “ne može promijeniti jer je zakon usklađen s Ministarstvom financija.”

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela konačni prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojim se proširuju njihova prava. 

Nacrt Zakona prošao je javnu raspravu i prvo čitanje u Hrvatskom saboru nakon čega su, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved, usklađeni svi prijedlozi na temelju čega je donesen ovaj konačni prijedlog Zakona. 

Ovim Zakonom, među ostalim, izjednačeno je mirovinsko pravo pripadnika HVO-a. Tako će pripadnici HVO-a koji nisu ostvarili invalidsku mirovinu prema ugovoru BiH i Hrvatske, sada moći ostvariti prava na invalidsku mirovinu. Ista stvar je i s njihovim obiteljima. 

Prije sjednice Vlade ministar Medved poručio je da će se prava pripadnika HVO-a početi primjenjivati od 1. siječnja 2019., a ne od 1. siječnja 2018. istaknuvši kako se to “ne može promijeniti jer je zakon usklađen s Ministarstvom financija.”

Istaknuo je kako je prema procjeni financijskog učinka u proračunu za 2018. za provedbu ovog Zakona potrebno osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva branitelja, što je odnosu na sredstva osigurana u 2017. povećanje od 44,5 milijuna kuna te još 64 milijuna kuna na poziciji Ministarstva rada. 

Najčitaniji članci