Obavijesti

News

Komentari 175

Pravilnik: ‘Sve web stranice će Porezna uprava moći ugasiti’

Pravilnik: ‘Sve web stranice će Porezna uprava moći ugasiti’
1

Žele zauzdati internet: Odvjetnik Vlaho Hrdalo upozorava na opasnosti novog pravilnika ministra Zdravka Marića. Čini mu se da vlast zakonima pokušava zauzdati slobodu govora

VIDEO

Ministar financija Zdravko Marić tvrdi da se nacrtom pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona ne pokušava cenzurirati sloboda govora, nego blokirati pristup stranim kladionicama koje ne posluju u skladu s našim zakonima. Struka ne misli tako.

Odvjetnik Vlaho Hrdalo upozorava da pravilnik Poreznoj upravi omogućuje ugasiti bilo koju web stranicu koja pruža usluge ili robe preko interneta jer se nije suzio krug internet-stranica na koje se odredba odnosi. Hrdalo priprema prijedlog za ocjenu ustavnosti kad i ako sporni pravilnik stupi na snagu. U više zemalja EU postoji takva mogućnost, ali je precizirano da se to odnosi na inozemne kladionice.

- Zakon i Pravilnik određuju da se mjera može upotrijebiti protiv bilo koga tko ostvaruje porezne pogodnosti, a to nije nužno prekršaj ni kazneno djelo. Moguće je dakle poslovati po zakonu te i dalje biti meta te mjere - upozorava odvjetnik. Primjerice YouTube ispunjava sve kriterije za primjenu te mjere, pojašnjava Hrdalo.

- Prvo, radi se o pružanju medijskih usluga koje je u Hrvatskoj regulirano Zakonom o elektroničkim medijima, prema kojemu se YouTube sigurno ne ravna i pritom ostvaruje porezne pogodnosti, jer porez ne plaća u Hrvatskoj, tako da teoretski i on može doći pod udar te mjere - objašnjava odvjetnik. Hrdalo je stava da bi o ovako teškoj mjeri trebao odlučivati sud i da bi za mogućnost njezine primjene trebalo postojati kazneno djelo.

- Ako nekom vlasniku internet-trgovine Porezna sruši stranicu, to je faktično zabrana rada, jer ako taj poduzetnik nema fizički dućan, to je kraj priče - navodi. Priča ide i šire. Hrdalu se čini da vlast serijom zakona koji se čine kao zasebne inicijative pokušava zauzdati internet.

Protiv utaje: Marić gasi pristup stranim internet kladionicama!
Protiv utaje: Marić gasi pristup stranim internet kladionicama!

Naime, najavljeni su zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu i zakon protiv fake newsa, koji u kombinaciji s ovim pravilnikom predstavljaju opasnost kako za građane, tako i za medijske nakladnike. Stručnjaci upozoravaju i na ostale besmislene stvari - od računovodstvenih servisa koji moraju imati certificirane ljude za skeniranje i zaštitu podataka pa do drugih dodatnih obveza koji će u konačnici znači za poduzetnike veće troškove.

- Blago rečeno, to je krivi put, a potaknut će i ovo malo ljudi koji pokušavaju nešto napraviti da dignu ruke od svega - ogorčen je poduzetnik Saša Cvetojević. Upozorava da se ovim pravilnikom neće spriječiti utaje poreza, zakomplicirat će se dodatno stvari, a ljude odvratiti od poslovanja u RH. - Tko certificira vas koji pišete ovakve zakone - upitao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 175
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke