Obavijesti

News

Komentari 3

Pravobraniteljica Ljubičić: 'Žene su izloženije seksualnom uznemiravanju na svom poslu'

Pravobraniteljica Ljubičić: 'Žene su izloženije seksualnom uznemiravanju na svom poslu'

Istraživanja pokazuju da 7,9 posto žena mlađih od 50 godina doživi seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, među njima značajno više mlađih od 35 godina

VIDEO

Žene mlađe od 50 godina do sedam su puta izloženije seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu od muških kolega, upozorila je u srijedu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u povodu Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu.

Ljubičić je istaknula da brojna istraživanja provedena u Hrvatskoj potvrđuju prisutnost uznemiravanja i spolnog uznemiravanja na radnom mjestu te njegovu rodnu uvjetovanost.

Istraživanja pokazuju da 7,9 posto žena mlađih od 50 godina doživi seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, među njima značajno više mlađih od 35 godina. Kod muškaraca taj postotak iznosi 1,1 posto, navodi se u priopćenju pravobraniteljice.

Lani je došlo do značajnog porasta broja pritužbi vezanih uz spolno uznemiravanje zahvaljujući građanskim inicijativama poput #nisamtražila. Međutim, tek svaki deseti ispitanik/ca je prijavio/la spolno uznemiravanje na poslu.

Ispitanici koji to nisu učinili strahuju od gubitka posla te ne vjeruju da bi počinitelj/ica na kraju bio/la kažnjen/a, kaže se u priopćenju.

Žene su češće izložene i zlostavljanju na radnom mjestu. Mobing je prijavilo 36,6 posto radnica, dok je broj muškaraca koji se požalio na mobing 10 posto manji.

Mali pozitivni pomaci, osuđujućih presuda vrlo malo

Slučajevi zlostavljanja i mobinga najčešće se odnose na ogovaranje, nedodjeljivanje radnih zadataka ili pretjerano dodjeljivanje, kritiziranje, ignoriranje, namjerno podmetanje poslovnih problema i verbalno vrijeđanje.

Pravobraniteljica dodaje da u određenim profesijama dolazi do nasilja korisnika usluga prema radnicama, a to se posebno odnosi na profesije u kojima dominiraju žene, poput socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja, administracije ili novinarstva.

Više od tri četvrtine muškaraca i žena izjavilo je da spolno uznemiravanje i neprihvatljivo ponašanje koje su doživjeli na radnom mjestu ostavlja posljedice na njihovo zdravlje, bilo da je riječ o fizičkom ili mentalnom zdravlju.

Pravobraniteljica ističe kako je prošlu godinu ipak došlo do određenih pozitivnih pomaka, kao što su propisivanje strožih kazni i uvođenje progona po službenoj dužnosti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja.

No, s druge strane, kazneno se procesuira svega nekoliko slučajeva godišnje, dok je osuđujućih presuda još i manje, stoji u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.