Obavijesti

News

Komentari 55

Pravobraniteljica o 'nagradnoj igri': 'Riječ je o uznemiravanju i poticanju na sramoćenje žena'

Pravobraniteljica o 'nagradnoj igri': 'Riječ je o uznemiravanju i poticanju na sramoćenje žena'
3

Kozmetički salon iz Zagreba u seksističkoj je nagradnoj igri pozvao pratitelje da kriomice fotografiraju stražnjice žena za koje smatraju da su im potrebni njihovi tretmani

VIDEO

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova zaprimila je niz pritužbi i upita vezano uz objavu salona na društvenoj mreži Instagram, a koja je u međuvremenu obrisana, potvrdio je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić na naš upit.

Podsjetimo, riječ je o skandaloznoj nagradnoj igri u kojoj jedan zagrebački kozmetički salon poziva pratitelje da na plaži potajno fotografiraju stražnjice žena za koje smatraju da su im potrebni njihovi tretmani. 

Nedugo nakon sporne objave na društvenim mrežama digla se prava bura, a brojni su nagradnu igru prozvali seksističkom i neukusnom.

Facebook stranica Seksizam naš svagdašnji podijelio je objavu uz napomenu da su sve prijavili Uredu pravobraniteljice zbog čega nas je zanimalo kakvo je njihovo mišljenje o spornoj objavi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Skandalozna nagradna igra kozmetičkog salona iz Zagreba: 'Šaljite slike tuđih guza s plaže'
Skandalozna nagradna igra kozmetičkog salona iz Zagreba: 'Šaljite slike tuđih guza s plaže'

- Smatramo vrlo važnom činjenicu da su na objavu reagirali brojni građani/ke i mediji, te vjerujemo da je ovaj izrazito negativni primjer korištenja društvenih mreža sa svrhom sramoćenja žena poslužio kao putokaz ostalim gospodarskim subjektima da mizoginiji i uznemiravanju nema mjesta u poslovanju i oglašavanju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra da je objava degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva za žene te predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena. Reklamiranje usluga i proizvoda putem javnog eksponiranja osoba utemeljenog na njihovom spolu, bez privole osoba koje su u pitanju predstavlja duboko zabrinjavajuću praksu te krši više zakona i propisa, uključujući i Opću uredbu o zaštiti podataka te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije - odgovara pravobraniteljica.

'Ovdje se radi o bodyshamingu' 

Dodaje da objava nedvosmisleno poziva na narušavanje privatnosti žena te predstavlja poticanje na uznemiravanje i spolno uznemiravanje.

- U konkretnom slučaju radi se o "bodyshamingu" odnosno sramoćenju žena zbog njihova fizičkog izgleda što je jasno i iz same teme objave, koja poziva da se fotografiraju žene koje nisu prošle određene tretmane i time se prilagodile nekim navodnim standardima fizičke ljepote koje navedeni salon reklamira - kaže pravobraniteljica.

Smatra i da u konkretnom slučaju ima temelja i za postupanje policije odnosno državnog odvjetništva.

- Radi se o poticanju na diskriminaciju sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Stoga je na ovlaštenom tužitelju (policiji i DORH-u) procijeniti da li su opisanim postupcima ostvareni elementi prekršajnog djela sukladno navedenim zakonima. Ako se prisjetimo nekih usporedivih slučajeva iz prošlosti kada su se na pojedinim društvenim mrežama objavljivale fotografije osoba bez njihova pristanka s ciljem sramoćenja i kada su te osobe prijavile ta djela policiji, tada je policija reagirala i postupci su pokrenuti - navodi pravobraniteljica.

Dodaje da njezin ured kontinuirano upozorava na objektivizaciju žena i ženskog tijela, posebice kada su u pitanju mediji i oglašivačka industrija.

'Oni imaju obavezu posebno odgovorno i etički postupati' 

- Dodatno problematičnim smatramo činjenicu da se u ovom slučaju radi o pružanju usluga u djelatnosti osobnih usluga i to u konkretnom slučaju djelatnosti za njegu i održavanje tijela te salona za uljepšavanje, a u kontekstu činjenice da nerealni društveni standardi ljepote, u relaciji s društvenim mrežama koje iste potenciraju, uzrokuju kod žena i mladih osoba i zdravstvene probleme, od poremećaja u prehrani do mentalnih problema, ovakvi gospodarski subjekti imaju obavezu posebno odgovorno i etički pristupati svojim reklamnim aktivnostima na društvenim mrežama i kroz druge kanale - kaže pravobraniteljica, koja preporuča svim akterima da reklamne kampanje ne temelje na objektivizaciji ženskog tijela, rodnim stereotipima i seksizmu već da koriste njihov doseg kako bi promicali načelo ravnopravnosti spolova.

Pitali smo zagrebačku policiju je li im slučaj prijavljen i provode li kriminalističko istraživanje, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pokušali smo doći i do komentara vlasnice kozmetičkog salona. Na broj mobitela koji je naveden kao kontakt javila se djelatnica i poručila da je vlasnica na poslovnog putu te nas zamolila da ostavimo podatke kako bi nas mogla kontaktirati. To smo i učinili, no do objave ovog teksta nije nam se javila.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
VIDEO Nevjerojatna snimka iz Trakošćana, pada gusti snijeg! 'Pada već 2 sata, ima ga puno'
DO JUČER SMO SE 'PRŽILI'

VIDEO Nevjerojatna snimka iz Trakošćana, pada gusti snijeg! 'Pada već 2 sata, ima ga puno'

TRAKOŠĆAN - Nagla promjena vremena donijela je u cijelu Hrvatsku značajan pad temperature, kišu, a na sjeveru zemlje čak i snijeg! Kako nam javlja čitatelj, Trakošćan je dobio popriličan snježni pokrivač. ''Pada gusti snijeg već dva sata, ima ga jako puno. Zvali jesu zahlađenje, ali nismo se nadali da će bit baš ovako. Nismo imali pravu zimu pa evo - imamo sad malo zimskih radosti'' kaže naš čitatelj. Na snazi je i meteoalarm zbog jakih udara vjetra. Iz DHMZ-a apeliraju da se prate upozorenja, osobito ako planirate na put.