Obavijesti

News

Komentari 4

Pravobraniteljica Slošnjak oštro osudila nasilno ponašanje policije prema slijepom čovjeku

Pravobraniteljica Slošnjak oštro osudila nasilno ponašanje policije prema slijepom čovjeku

Slonjšak upozorava kako takvo postupanje prema osobama s invaliditetom predstavlja povredu načela ravnopravnosti i oblik diskriminacije uskraćivanjem razumne prilagodbe

VIDEO

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila je u četvrtak premlaćivanje slijepe osobe tijekom njezina privođenja, koju su policijski službenici pogrešno identificirali, te upozorila na to da je potrebna edukacija policijskih službenika. 

"Očekujemo da se počinitelji primjereno kazne, kao i da se povodom ovog slučaja poduzmu preventivne mjere u vidu sveobuhvatne edukacije policijskih službenika kako se ovakav slučaj ne bi više ponovio", priopćila je Slonjšak.

Iako informacije upućuju na to da je do teških povreda prava slijepe osobe i nanošenja teških tjelesnih ozljeda došlo zbog pogrešnog povezivanja osobe s invaliditetom s drugom osnovom koja je čest motiv za počinjenje kaznenih djela motiviranih predrasudom, odnosno zbog pripadnosti nacionalnoj manjini, pravobraniteljica upozorava na postupanje u kojem se od slijepe osobe traži da potpiše dokumente.

Nakon što su policijski službenici shvatili da su priveli pogrešnu osobu, prema riječima slijepe osobe, bio je primoran potpisati četiri dokumenta koja mu nisu pročitali na glas te ne zna što je potpisao, čime su ga opet doveli u nepovoljan položaj u odnosu na druge građane. Dokumente se nije usudio odbiti potpisati zbog agresivnosti službenika, a oni su se odbili predstaviti pa ni ne zna njihove osobne podatke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slonjšak upozorava kako takvo postupanje prema osobama s invaliditetom predstavlja povredu načela ravnopravnosti i oblik diskriminacije uskraćivanjem razumne prilagodbe, odnosno ispravno bi bilo prilagoditi postupanje invaliditetu osobe. 

"Iako su policajci slijepoj osobi zamijenili identitet, posebno zabrinjava što je slijepa osoba dovedena u nepovoljniji položaj jer se nije mogla zaštiti niti dokazati svoj invaliditet na način kako bi to možda mogla osoba koja nije slijepa", upozorava pravobraniteljica. 

Preporuke o postupanju prema osobama s invaliditetom

Pravobraniteljica je u svibnju zatražila očitovanje policije koje je zaprimljeno nakon požurnice te je informirana da policijski službenici nisu prema slijepoj osobi opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile te da je provedeno kriminalističko istraživanje i podnijeto posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu. Protiv službenika VII. Policijske postaje Zagreb bit će poduzete odgovarajuće mjere sukladno Zakonu o policiji. 

Pravobraniteljica je uputila preporuku Ravnateljstvu policije uz zamolbu da se ona proslijedi svim policijskim postajama u Hrvatskoj kako bi se unaprijedilo postupanje policije prema osobama s invaliditetom. U preporuci je naglašeno da velik dio grupacije koju obuhvaćamo zajedničkim nazivom "osobe s invaliditetom" čine osobe čiji invaliditet nije vidljiv te da on može biti različitih stupnjeva. 

"Stereotipni način razmišljanja o invaliditetu, kao i medicinski model poimanja invaliditeta uveliko je prisutan u društvu slijedom čega se osobe s invaliditetom nalaze u nepovoljnijem položaju, što je protivno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom", ističe Slonjšak.

Policajci u Zagrebu ga zamijenili za drugog čovjeka: Slijepcu su slomili nogu, a onda ga prijavili
Policajci u Zagrebu ga zamijenili za drugog čovjeka: Slijepcu su slomili nogu, a onda ga prijavili

Preporučila je organiziranje edukacije za policijske službenike u svrhu podizanja razine svijesti o invaliditetu i upoznavanja sa specifičnim potrebama osoba s različitim vrstama invaliditeta, kao i da se izrade plakati i letci koji bi policijske službenike kontinuirano podsjećali na osnovne standarde ophođenja s osobama s različitim vrstama invaliditeta, posebno onim nevidljivim. 

Preporučuje i uvođenje protokola i smjernica u postupanju u ovakvim slučajevima koje bi bile obavezne za sve policijske postaje.

Također, upozorila je na korištenje neprimjerene terminologije za govor o osobama oštećena vida u medijima te poručila kako je naziv "slijepac" pogrdan i u svakodnevnom govoru označava osobu koja ne opaža ono što se oko nje događa.

Savez slijepih uputio apel medijima

Savez slijepih uputio je u četvrtak apel svim medijskim kućama i njihovim djelatnicima, ali i široj javnosti, zbog "strahovito negativna učinka pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida".

"Iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno manje vrijednom", istaknuto je u priopćenju Saveza.

Navedeno je kako invaliditet nikada nije bio te neće biti nečiji identitet, te istaknuto da je ljudsko biće prije svega osoba sa svojim raznolikim karakteristikama.

"Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ 'osoba', jer one primarno to i jesu - osobe. Riječ 'slijepac' ima negativnu i pogrdnu konotaciju te njezino korištenje ni u kojem kontekstu nije prihvatljivo", stoji u priopćenju.

Podsjetili su medije na veliku važnost i prijeku potrebu te moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama.

"Vjerujemo da niste zaboravili da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima", istaknuto je u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje