Obavijesti

News

Komentari 191

Policajci u Zagrebu ga zamijenili za drugog čovjeka: Slijepcu su slomili nogu, a onda ga prijavili

Policajci u Zagrebu ga zamijenili za drugog čovjeka: Slijepcu su slomili nogu, a onda ga prijavili

Policija je tražila čovjeka istog imena, potpuno drugog prezimena, romske nacionalnosti, koji se, navodno, trebao nalaziti na istoj adresi. Nije jasno zašto policija nije Stevanu dala priliku da pokaže osobnu iskaznicu

VIDEO

Upitali su ga zove li se Stevo, a on je potvrdio. Prezime nisu spominjali. Poslali su ga po osobnu iskaznicu, a onda su se predomislili. Za nekoliko trenutaka Stevan Jambrešić (47) ležao je na podu svog dvorišta sa slomljenom nogom i iščašenom rukom dok su ga dvojica policajaca zagrebačke policije tukli. Stevan, poznat po nadimku Stevo, od djetinjstva je potpuno slijep, na što su šokirani susjedi upozorili dvojicu policajaca. Pretukli su ga i priveli, krivog čovjeka, slijepca. Kasnije su ga prijavili za lažno predstavljanje i vrijeđanje. 

Policija je tražila čovjeka istog imena, potpuno drugog prezimena, romske nacionalnosti, koji se, navodno, trebao nalaziti na istoj adresi. Nije jasno zašto policija nije Stevanu dala priliku da pokaže osobnu iskaznicu. Nevjerojatan slučaj propusta zagrebačke policije našao se u RTL-ovoj Potrazi.

Pretukli ga, nisu se obazirali

Stevan je Zagrepčanin, živi na zapadnoj strani Zagreba s teško pokretnom polusestrom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Neka ... je došla tu, u ovu VII. postaju prijaviti svog očuha ili što li, da ju je udario, i nisu niti čekali da im kažem prezime svoje, oni su odmah svalili - vi ste Stevo... Dajte neki dokument. I ja sam krenuo prema hodniku u jaknu da dam osobnu, tako su mi rekli. Međutim, oni su se brzo predomislili i počeli su blagu silu već činiti. Povlačiti me prvo za ramena, pa za vestu da sam skoro pao na nos - prepričao je Stevan.

Mrtav pijan na biciklu: Napuhao je 3,51 promila, sletio je u odvodni kanal i ozlijedio se
Mrtav pijan na biciklu: Napuhao je 3,51 promila, sletio je u odvodni kanal i ozlijedio se

- Kad su me odvukli do pola dvorišta su me srušili i počeli udarati po nozi, onako skakajući dok ja nisam počeo bolno arlaukati, i rekao, slomili ste mi nogu. Nogom! Cipelom! Jako. I sad, što je bilo. Ja sam kazao, slomili ste mi nogu, uopće se nisu obazirali na to, onda su stali udarati, onda su počeli nogu izvrtati - rekao je Stevan. 

Susjeda Lejla Tataragić vidjela je da Stevan leži na podu te joj je rekao da mu je noga slomljena.

- Znači, ja sam samo rekla, pa dobro što radite, on je slijep i u tom su ga podigli s poda i vodili prema kolima. Bili su drugi susjedi ovdje, svi su čuli da se događa nešto. Nije im bilo jasno što se događa i što je on mogao napraviti budući je slijepa osoba

'Ni kriv ni dužan'

Digli su ga s poda i uveli u automobil, prepričava susjeda Lejla i dodaje da im je Stevan govorio da nije uzeo osobnu ni štap za slijepe, no policajci se na to nisu obazirali.

Policajcima je u autu rekao da je on Stevan Jambrešić, a ne onaj kojeg su tražili.

Četvero mladih kralo u riječkom šoping centru, zaštitar ih pokušao uloviti pa su ga istukli
Četvero mladih kralo u riječkom šoping centru, zaštitar ih pokušao uloviti pa su ga istukli

- Da, rekao sam im, ajmo sad kad ste shvatili da sam kriva osoba, vratite me doma. Ne! To ćemo u postaji riješiti. Uz stepenice sam se s tom bolesnom nogom penjao, uopće mi nisu pomogli, da bi drugi kolega policajac toj dvojici kazao: što uradiste, priveli ste krivu osobu - ispričao je Stevan za RTL-ovu Potragu

Obavijestili pravobraniteljicu i MUP

Stevanova polusestra i susjedi o slučaju su krajem travnja obavijestili Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Savez slijepih Hrvatske.

- Naše ovlasti su takve i način postupanja, da uvijek pružimo priliku i onoj drugoj strani da objektivnije donesemo naše mišljenje, iako je ovdje već u samom zaprimanju i razmatranju predstavke vidljivo da se radi o teškom i grubom kršenju prava osobe s invaliditetom - kazala je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je zatražila i očitovanje policije, no rok je prošao pa su slali Vladi, odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova.

USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi
USKOK i policija potvrdili: U Splitu je jutros uhićeno 12 ljudi

- Bez obzira govorimo li o osobi sa ili bez invaliditeta, vidljivo je apsolutno kršenje prava, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i ukazivanje na nasilje - rekla je Slonjšak.

Iz MUP-a su priznali da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebili silu. Stevanovoj polusestri poštom taj odgovor nije stigao pa se obratila novinarima 

Nije mu ništa?

Još jedna besmislenost u ovom slučaju - u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se Stevan Jambrešić žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

- Njihovo je pitanje samo bilo, imate li primjedbu na policijsko postupanje? Rekao sam, naravno da, da, jer su mi nanijeli tjelesnu ozljedu. No, prije nego što su me otpustili, zvao sam, tražio, inzistirao da mi zovu hitnu pomoć jer ne znam što je, boli me ruka, boli noga. Da bi hitna došla, neka doktorica, ima u dokumentaciji onoj, da bi me pregledala i zaključila kako je sve u redu - objasnio je Stevan Jambrešić. 

Split: U Gradskoj upravi uhićeno 12 ljudi, jedan poduzetnik je pao zbog parfema od 700 kuna?!
Split: U Gradskoj upravi uhićeno 12 ljudi, jedan poduzetnik je pao zbog parfema od 700 kuna?!

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić potvrdio je da se radi o težim tjelesnim ozljedama. 

- Gledajući kvalifikaciju ozljeda, nevjerojatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo - dodao je.

Stevan je u KBC Sestre Milosrdnice bio pet dana. Slomljena mu je noga, ruka mu je iščašena. U bolnici su se prema njemu, zbog činjenice da je rođen u Sremskoj Mitrovici, posprdno ponašali.

Prijavili ga za lažno predstavljanje 

Na njihovu adresu, umjesto odgovora na pritužbu, Stevanova polusestra dobila je optužnicu na bratovo ime u kojoj stoji da se krivo predstavio, vrijeđao policiju i omalovažavao te odbio dati osobnu iskaznicu.

Juričan poručio kadetima koji su plesali užičko kolo: Pozovite se na Bandićevog pajdu Vasu!
Juričan poručio kadetima koji su plesali užičko kolo: Pozovite se na Bandićevog pajdu Vasu!

- Kako ja slijep protiv njih dvojice? Kako? Ako stojite ispred mene i šutite, ja ne znam da ste mi ispred. I znači automatski kako sam ja mogao se opirati protiv njih - objasnio je Stevan. 

Optužni prijedlog protiv Stevana su odbacili, a protiv dvojice policajaca pokrenut će disciplinski postupak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1