Obavijesti

News

Komentari 19

"Pred nama je važna školska godina, vaša uloga je velika"

"Pred nama je važna školska godina, vaša uloga je velika"
1

Organizirat ćemo posebne roditeljske sastanke i fokus grupe kako biste nam dali što više povratnih informacija kako vi vidite kurikularnu reformu, rekla je ministrica obrazovanja

VIDEO

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je roditelje na aktivnu suradnju u novoj školskoj godini, u kojoj eksperimentalne 'Škole za život' pokušavaju odgovoriti na brze promjene svijeta, te naglasila da je uloga roditelja u reformi obrazovanja iznimno važna.

U otvorenom pismu putem medija ministrica Divjak ističe kako ga piše s velikim zadovoljstvom, pred sam početak možda i najvažnije školske godine u posljednjih dvadesetak godina, u kojoj dugo iščekivana reforma obrazovanja konačno ulazi u učionice.

Napominje kako je protekla godina za tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bila izazovna jer su pokrenuti reformski procesi, počevši od nepravedno zapostavljenoga strukovnog obrazovanja, koja već daje prve rezultate u porastu zanimanja učenika za strukovna zanimanja, do unaprjeđivanja sustava visokog obrazovanja i znanosti.

Kurikularna reforma 2019. dolazi u sve hrvatske škole
Kurikularna reforma 2019. dolazi u sve hrvatske škole

"Bila je to godina rezultata i iskoraka, ali i godina pripreme dugoročno najvažnije reforme našeg društva - kurikularne reforme općeg obrazovanja", kaže ministrica Divjak.

Prema procjenama Europske komisije, čak 65 posto djece koja sada počinju osnovnoškolsko obrazovanje radit će u zanimanjima i na poslovima koja danas ne postoje. U svijetu automatizacije i digitalizacije učenici trebaju imati bitno drukčiji skup vještina i znanja kao i samostalnost i odgovornost, te je krajnje vrijeme da im to škole omoguće, ističe Divjak.

Za „Školu za život“ novi kurikulumi su spremni

Kako bismo bili spremni odgovoriti na izazove svijeta koji se mijenja strahovitom brzinom, 8.500 učenika i učenica i 2.000 učiteljica i učitelja u 74 „Škole za život“ prvi će krenuti u školu u kojoj nestaju zidovi, a cijeli svijet postaje učionica. Ovo je tek prvi korak reforme, no sigurna sam da će se već od ove školske godine osjećati duh promjena u svim školama, stoji u pismu.

Kurikularna reforma: Učitelji u travnju počinju s pripremama
Kurikularna reforma: Učitelji u travnju počinju s pripremama

Za „Školu za život“ novi kurikulumi su spremni, kao i 30 posto lakši eksperimentalni nastavni materijali koji, kako navodi, prvi put stavljaju naglasak na rješavanje problema i kritičko mišljenje te upotrebu digitalnih i interaktivnih sadržaja koji će biti raspoloživi na besplatnim tabletima svim učenicima u eksperimentalnim školama.

Ministrica također ističe da su teleoperateri, odnosno nakladnici dali povoljan vjetar u leđa reformi osiguravši besplatni mobilni Internet, odnosno nastavne materijale s naglašenom digitalnom komponentom kako bi ulazak u digitalno doba učenja, poučavanja i vrednovanja bio što lakši i kako bismo svim učenicima osigurali jednake uvjete. Nadalje, naši su vrijedni i motivirani učitelji prošli sveobuhvatne edukacije pod mentorstvom 200-tinjak domaćih i međunarodnih stručnjaka, poručuje ministrica.

'Ako kurikularna reforma neće krenuti na jesen, odstupit ću'
'Ako kurikularna reforma neće krenuti na jesen,  odstupit ću'

Organizirat ćemo posebne roditeljske sastanke i fokus grupe kako biste nam dali što više povratnih informacija kako vi vidite reformu i koje korake smatrate važnima kako bi učenici bili što samostalniji u učenju za život.

Pred nama je dosta izazova i prepreka koje nam postavljaju razne interesne skupine, no tim u Ministarstvu znanosti i obrazovanja će ih i dalje uspješno svladavati uz vašu pomoć i podršku jer kako ćemo naučiti našu djecu suradnički rješavati probleme ako ove koji su pred nama sami ne možemo konstruktivno zajedno riješiti, zaključuje ministrica Divjak u pismu roditeljima uoči nove školske godine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.