Obavijesti

News

Komentari 17

Predsjednica otvorila radove na izgradnji terminala u Gaženici

Predsjednica otvorila radove na izgradnji terminala u  Gaženici
1

Treća faza realizacije Projekta Nove luke Gaženica obuhvaća izgradnju zgrade terminala s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je u ponedjeljak temeljni kamen za novu zgradu putničkog terminala Nove luke Gaženica u Zadru.

"Već godinama slušam priče o Gaženici i razvoju ove luke. Divim se entuzijazmu čelnika Grada Zadra i Lučke uprave jer su unatoč političkim preprekama na koje su nailazili, ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Hvala i hrvatskoj Vladi što je konačno prepoznala vrijednost projekta i što se kreće u njegovu realizaciju", rekla je predsjednica Republike.

Dodala je kako je Gaženica rasteretila središte grada, omogućila njegovu ekološku i kulturnu zaštitu i postavila temelje za sve veći dolazak trajekata i kruzera kojih je ove godine 70 posto više nego lani.

"Vjerujem u hrvatski turizam i mislim da će broj tih brodova biti još veći, posebno kad se ispune logistički uvjeti", kazala je.

Po njezinim riječima, razvoj Gaženice i gradnja terminala ne znače samo razvoj turizma nego i otvaranje novih radnih mjesta, zato što je cruising vezan uz mnoge djelatnosti.

Ovaj će projekt dati zamah drugim projektima u razvoju Zadra i Zadarske županije. Zadar više neće biti samo na pola puta između Dubrovnika i Venecije, nego će imati luku koja će imati sve veći značaj, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Treća, završna faza realizacije projekta Nove luke Gaženica obuhvaća gradnju zgrade terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18 tisuća kvadratnih metara. Planirani rok dovršetka svih radova je za 14 mjeseci, početkom 2018. godine, a ukupna vrijednost realizacije treće faze je 25 milijuna eura bez PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank. Radove će izvoditi austrijski Strabag s partnerima.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila. Time su u ožujku stečeni uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke.

Dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.