News

Komentari 0

Predsjednički izbori: Odbili su kandidaturu Gadafijeva sina

Predsjednički izbori: Odbili su kandidaturu Gadafijeva sina

HNEC je objavio u utorak, kada je istekao rok za podnošenja kandidatura da se javilo 98 kandidata, među kojima dvije žene

Libijsko izborno povjerenstvo objavilo je u srijedu da je odbilo kandidaturu za predsjedničke izbore 24. prosinca Saifa al-Islama Gadafija, sina libijskog diktatora Moamera Gadafija koji je svrgnut i ubijen u ustanku 2011. godine.

Saifa al-Islama Gadafija traži Međunarodni kazneni sud (ICC) zbog "zločina protiv čovječnosti". Podnio je svoju kandidaturu 14. studenoga i on je jedan od 25 kandidata koji su odbijeni, prema priopćenju Visokog izbornog povjerenstva (HNEC).

HNEC je objasnio da je njihove kandidature odbio na temelju više zakonskih tekstova kao i pisama koja su im uputili državni odvjetnik, načelnik kriminalističke policije i predsjednik Uprave za putovnice i državljanstvo.

Na opće iznenađenje, dok nije bilo poznato gdje se nalazi, Seif al-Islam (49) je predao svoju kandidaturu u Sebhi na jugu zemlje.

Krajem srpnja je Seif al-Islam je u razgovoru za New York Times spomenuo mogućnost povratka u politički život.

Predsjednički izbori 24. prosinca i zakonodavni mjesec dana kasnije trebali bi označiti promjenu nakon kaosa i bratoubilačkih borbi nakon pada režima Moamera Gadafija 2011.

Najčitaniji članci