Obavijesti

News

Komentari 2

Predsjednik Pahor potvrdio da su Hrvatska i Slovenija partneri

Predsjednik Pahor potvrdio da su Hrvatska i Slovenija partneri

Borut Pahor je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj. Milanović je najavio svoje sudjelovanje, ali je bio spriječen zbog obaveza u Zagrebu

VIDEO

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor u utorak je u Rijeci ustvrdio da su Slovenija i Hrvatska prijateljske zemlje, partneri i saveznici te izrazio uvjerenje da će pronaći rješenja za otvorena pitanja.

Borut Pahor je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 30. godišnjice osnivanja i djelovanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj.

I hrvatski predsjednik Zoran Milanović je najavio svoje sudjelovanje, ali je bio spriječen zbog obaveza u Zagrebu.

- Predsjednik i moj prijatelj Zoran Milanović me jučer navečer osobno nazvao i objasnio razloge izostanka, te me zamolio da u njegovo ime prenesem pozdrave i čestitke - rekao je Pahor.

Izaslanica predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

- Slovenija i Hrvatska su sad sjajni partneri s dobrosusjedskim odnosima, koji nisu bili uvijek tako kvalitetni zbog otvorenih pitanja proizašlih iz raspada bivše zajedničke države - rekao je Pahor.

Uz međusobno razumijevanje i poštovanje ta se pitanja mogu riješiti, istaknuo je.

Zajednički možemo doprinijeti jačanju EU-a i njenih vrijednosti, naglasio je slovenski predsjednik, navodeći da očekuje skori ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu.

- Govoreći o slovenskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj, ustvrdio je da je njezina vrijednost suradnja s lokalnom zajednicom, suradnja s većinskim i ostalim narodima. "Vi ste poseban most između dvaju naroda i država - rekao je.

Poručio je predstavnicima slovenske nacionalne manjine da učine sve u svojom moći da štite svoj identitet.

Budući premijer Slovenije protivi se postavljanju 15 novih veleposlanika bliskih Janši
Budući premijer Slovenije protivi se postavljanju 15 novih veleposlanika bliskih Janši

- Mi u Sloveniji ćemo učiniti sve da se Hrvati u našoj zemlji osjećaju kao kod kuće i očuvaju svoj identitet - naglasio je.

Predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Barbara Riman navela je da brojni pojedinci u društvima čine mnogo da se očuva identitet, jezik, kultura i povijest Slovenaca u Hrvatskoj, ali i da se održe veze s matičnom zemljom.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuli su vrijednost povezanosti ovog područja i Slovenije, kao i dvaju naroda.

Obojica su izrazili želju da se što prije sagradi autocesta u punom profilu od hrvatsko-slovenske granice do Postojne. Filipović je naveo da se nada da će ulaskom Hrvatske u šengenski prostor konačno nestati žica na granici Slovenije i Hrvatske.

Pahor i ostali uzvanici potom su razgledali izložbu 'Susjedi Slovenci – Slovenci u Hrvatskoj' u atriju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u kojem je održana svečanost.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika
STRAVA NA MEDVEŠČAKU

Pokušaj ubojstva u Zagrebu: Žena (42) izbola poznanika

Liječnička pomoć muškarcu je pružena u Kliničkoj bolnici Merkur gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, javlja zagrebačka policija

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke
UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Ovo su slike s mjesta nesreće, HGSS o padu aviona: Našli smo ga u šumi, okrenuo se naopačke

Pad zrakoplova tipa Cessna 182 na području Općine Stupnik dogodio se danas, a prva dojava prema HGSS-u zaprimljena je u 16:13 sati. Fotografije u nastavku su uznemirujuće!
U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'
VIŠESTRUKA PRVAKINJA RH

U padu zrakoplova ozlijeđena poznata padobranka: 'Trenirali su skok s 1500 m za prvenstvo'

Veselka Klobučarić-Pirc je helikopterom prebačena u KB Dubrava, a 24sata razgovarao je s njenim suprugom Zdravkom koji nam je rekao kako Klobučarić-Pirc ima prijelom noge, a sumnjaju i na ozljedu kralježnice