News

Komentari 0

Budući premijer Slovenije protivi se postavljanju 15 novih veleposlanika bliskih Janši

Budući premijer Slovenije protivi se postavljanju 15 novih veleposlanika bliskih Janši

O svom protivljenju da se na spomenuta veleposlanička mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši i to pred sam kraj mandata sadašnje vlade Golob je, kako je istaknuo, već obavijestio Pahora

Pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora i budući premijer Robert Golob najavio je da će osporiti postavljanje 15 veleposlanika čije je imenovanje pokrenula odlazeća vlada Janeza Janše.

- Ako predsjednik države Borut Pahor odobri 15 veleposlanika, bliskih suradnika premijera Janše, naša će stranka Pokret sloboda pokrenuti postupke da se smijene - kazao je Golob u ponedjeljak navečer na javnoj tribini.

O svom protivljenju da se na spomenuta veleposlanička mjesta potvrde kandidati koji su vrlo bliski Janši i to pred sam kraj mandata sadašnje vlade Golob je, kako je istaknuo, već obavijestio Pahora.

Winner of Parliamentary elections Robert Golob addresses a news conference after an informal meeting with Slovenia's President Borut Pahor in Ljubljana

- Očekujemo njegovo razumijevanje činjenice da nova vlada ne može provoditi vanjsku politiku s veleposlanicima koji bi se toj politici suprotstavljali - kazao je Golob.

Dodao je kako smatra da je to što namjerava provesti 'potpuno legitimno' i da bi to napravila svaka nova vlada. Golob je najavio i da će nova vlada provesti opsežne potrebne kadrovske promjene u državnom aparatu i javnim poduzećima.

- Striktno i dosljedno moramo početi ispitivati stručnost i kvalificiranost svih kadrova u državi - kazao je Golob.

Kao jedan od prioriteta nakon formiranja nove vlade Golob je istaknuo ponovnu regulaciju cijena energenata, a najavio je da će se osnovati i nova ministarstva u vladi koja će se baviti klimatskim promjenama i energetskim pitanjima.

- Imena većine ministara u njegovoj vladi bit će poznata u srijedu, dva dana pred održavanje konstitutivne sjednice novog parlamenta - najavio je Golob koji prije prve sjednice treba dogovoriti osnove koalicijskog ugovora svog Pokreta sloboda sa Socijalnim demokratima Tanje Fajon i Ljevicom Luke Meseca.

 

 

Najčitaniji članci