Obavijesti

News

Komentari 81

Predsjednik Sabora Leko: I nama trebaju smanjiti plaće

Predsjednik Sabora Leko: I nama trebaju smanjiti plaće
1

Plan 21 je naše obećanje građanima da će živjeti bolje, ali to obećanje nije za jednu godinu nego za jedan mandat, kaže Leko. Govorio je i zašto je sve na leđima ljudi

VIDEO

24express: Svi ekonomski pokazatelji i većina javnosti govore da vam je ‘prolazno vrijeme’ nakon prve godine mandata slabo?

Mogu se složiti da je stanje teško, teže nego što smo mislili. I prije dolaska na vlast znali smo da je stanje bremenito, ali dok nismo stekli pravi uvid, nismo mogli znati da je država ovako neorganizirana i neuređena. Međutim, nismo ni očekivali da ćemo željene učinke postići u kratkom razdoblju. Uvjeren sam ipak da će ovo pospremanje postupno dovesti do promjene smjera nakon 20 godina pogrešnog koncepta gospodarstva i razvoja. Logično je i sasvim razumljivo da građani od vlasti očekuju bolje stanje. Na nama je odgovornost stvaranja pretpostavki razvoja, jer je dosadašnji koncept bio iscrpljen i nije donio željene rezultate.

24express: Prvu godinu svoje vlasti komentirali ste riječima: ‘idemo smjerom kojim želimo’. Je li smjer koji ste željeli siromašenje građana, svaki mjesec nekoliko tisuća novih nezaposlenih, pad standarda, izostanak investicija?

Ne mogu osporavati da su to činjenice i trendovi, ali u prvoj godini trendovi ne mogu ni biti drukčiji. Podbacile su investicije, zbog objektivnih i subjektivnih razloga jer smo očekivali da će od prethodne vlade biti pripremljene u visokom stupnju, a nisu, pa smo na pogrešnim pretpostavkama gradili optimizam. Radimo na očuvanju svih zdravih radnih mjesta. Zbog makroekonomskih pokazatelja koji su nas dočekali, nije se moglo očekivati bitno poboljšanje standarda u kratkom roku, iako građani s pravom očekuju bolji život, i sada i u perspektivi. Mi, na žalost, možemo govoriti samo o perspektivi, ali bliskoj, vjerujem već sljedeće godine.

24express: Nisu vas dočekale pripremljene investicije, ali niste ni vi izašli s nekim svojim posebnim ulaganjima?

Upravo radimo na omogućavanju stranim investicijama da izađu iz mreže naše birokracije, a Vlada će na sebe preuzeti odgovornost za državne i strateške investicije. Uozbiljili smo neke funkcije države poput evidencije i naplate poreza, što je važno za korektnost tržišta, donijeli smo zakone koji traže odgovornost od sudionika tržišta za stanje u tvrtkama, poput predstečajne nagodbe. Sve to daje realan optimizam za rast investicija.

>>> Cijeli intervju pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C