Obavijesti

News

Komentari 4

Predsjednik Turkemenistana je napisao pjesmu o ždrijebetu

Predsjednik Turkemenistana je napisao pjesmu o ždrijebetu

Turkmenistanski predsjednik bio je toliko sretan što je njegov omiljeni konj dobio podmladak da je sa svojim unukom napisao pjesmu u slavu prijestolnice Ašgabat te ždrijebeta koje je po njoj dobilo ime

Kako je u srijedu objavila državna televizija, stihove koje je sročio predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov uglazbio je njegov unuk Kerimguli.

Dvojcu to nije prvi hit jer su već autori pjesme posvećene Akhanu, predsjednikovu konju miljeniku turkmenske pasmine akhal-teke.

Premijera nove pjesme "Bijeli grad Ašgabat" održana je u Državnom kulturnom centru u izvedbi "majstora glazbene scene Turkemnistana", prenijela je televizija.

Pjesma je izvedena uz plesačice, zbor i orkestar, a u pozadini su se vrtjele snimke predsjednika, njegova omiljena konja i ždrijebeta.

Kult ličnosti

Predsjednik je "oduševljen što je ždrijebe ugledalo svjetlo dana u godini u kojoj se slavi 30 godina neovisnosti države i 140 godina postojanja Ašgabata", navedeno je.

Predsjednik Turkmenistana, jedne od najzatvorenijih i najautoritarnijih država na svijetu, voli na sceni veličati glazbene i sportske talente i pritom jačati kult ličnosti.

Na razinu državnih simbola uzdigao je konja autohtone turkmenske pasmine akhal-teke i turkmensku pasminu psa alabajejskog ovčara.

I dok životinje uživaju državni status, oporba nema pravo glasa u toj zemlji u kojoj su mediji pod strogom državnom kontrolom.

Predsjednik se pobrinuo da bude okružen ljudima od povjerenja pa je za zamjenika premijera imenovao svog 39-godišnjeg sina Serdara Berdimuhamedova, koji je usto i član Nacionalnog sigurnosnog vijeća.

Sin Serdar je i predsjednik Saveza alabajskih ovčara Tukrmenistana.