Obavijesti

News

Komentari 232

Brkić: Nitko još nije kandidat. Izbori će biti kroz mjesec dana

Brkić: Nitko  još nije kandidat. Izbori će biti kroz mjesec dana
18

Nakon što je Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a, Predsjedništvo je održalo sjednicu. Milinović nije želio komentirati što je zaključeno na sastanku

VIDEO

Ispred središnjice stranke novinarima se obratio Milijan Brkić.

- Predsjednik stranke, gospodin Karamarko nas je izvjestio da je podnio ostavku. Stranka okreće novu stranicu. Gospodin Karamarko je kao častan, odgovoran i moralan čovjek uveo jedan novi standard na političkoj sceni u Hrvatskoj. Gospodin Karamarko je vodio HDZ zadnje četiri godine, iza sebe ima pet pobjeda. Nismo uspjeli u procesu preslagivanja i on je kao odgovoran i moralan čovjek podnio ostavku. Neki su zadnjih pet godina gubili pa valjda će se smijeniti kad njihov čelnik umre, ali to znate čiji su obrasci, čije je ponašanje. HDZ je ovim činom i gospodin Karamarko pokazao da je odgovorna stranka, a on da je odgovoran i moralan. Ovo je njegov moralan i domoljuban čin. Hvala mu na svemu onome što je napravio zadnje četiri godine. Idemo zajedno, jedinstveni i ojačani u nove pobjede - rekao je Milijan Brkić nakon Predsjedništva HDZ- a.

Kazao je da će se u četvrtak na stranačkim tijelima, sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, donijeti odluka kako će se provoditi izbori.

- Postoji nekoliko opcija kako će se izbori provesti, oni će biti u roku mjesec dana. Dozvolite da donesemo odluke - rekao je Brkić.

 Kazao je da službeno još nitko nije kandidat za novog predsjednika stranke.

- Mnogi imaju ambicije, ali ja ih molim da ih za sada stave na stranu. Ja sam siguran da će članstvo izabrati najboljeg među nama - rekao je Brkić dodajući da je uvijek  dobro da ima više kandidata.

- Moj favorit je onaj koji će HDZ povesti u pobjede i koji će onemogućiti SDP-u da se vrati u Banske dvore i budite sigurni da ćemo u tome uspjeti - siguran je Brkić.

Brkić je rekao da mnogima cijela situacija u HDZ-u izgleda kao kaos, ali on je uvjeren da će iz ovog izaći jači i ujedinjeniji.

- Budite sigurni da nećemo trošiti ni sekunde, ni trenutka, građani nemaju vremena za čekanje. HDZ ima svoj program koji još nije implementiran. S ciljem nastavka svih reformi, zaustavljanja iseljavanja mladih, donijet ćemo odluke što prije, da se ti procesi odvijaju u miru - dodao je.

- Oni koji govore da HDZ mora ići u centar ili u nekom druge smjeru, oni će odlučivati u svojim strankama. HDZ je narodnjačka stranka, stranka desnog centra i kao takva ima svoju ideološku i svjetonazorsku platformu i sigurno nam je neki drugi neće određivati - jasan je Brkić.

Naglasio je kako Karamarko nije jedini odgovoran za nastalu situaciju, nego odgovornost  snosi cijelo vodstvo.

- Stranka mora dalje funkcionirati, ne možemo se kolektivno raspustiti. Karamarko je podnio jedan domoljuban čin. On ostaje dužnosnik središnjeg odbora, za njega ima mjesta. Obrasci ponašanja prema bivšim predsjednicima su aorist i takvog ponašanja više neće biti mjesta - zaključio je Brkić. 

12:39 Nakon Predsjedništva, novinarima se obratio Tomislav Karamarko.

- Razgovarali smo o mojoj ostavci koja je neopoziva. Bilo je riječi o tome da su to odluke Predsjedništva, a ja mislim da sam kao čelni čovjek stranke, morao preuzeti odgovornost- rekao je Karamarko nakon Predsjedništva.

- To nije bilo čak ni radno Predsjedništvo, imali smo jednu malu analizu kako dalje. Razgovarali smo o tome kako treba sada stisnuti, stranka mora pobijediti - kaže.

Na pitanje da li i članovi Predsjedništva trebaju preuzeti odgovornost, Karamarko kaže da nikada na nikog neće prebacivati odgovornost. Dodao je i kako nisu razgovarali o novim kandidatima za predsjednika stranke.

- Nije bilo radno, bilo je više revijalno - rekao je.

Na pitanje je li on sad običan član stranke, Karamarko je nabacio i šalu.

- Ja sam vrlo neobičan član stranke jer sam bivši predsjednik stranke - kaže Karamarko.

- Ja ne vidim tu nikakve drame, ja samo želim jedinstvo i uvjerljivu pobjedu HDZ- a na novim izborima. Ništa drugo - rekao je.

12:15 Zlatko Hasanbegović izjavio je novinarima nakon sjednice Predsjedništva da će se to tijelo stranke ponovno sastati u četvrtak.

- Nikad se Karamarka nisam odrekao, niti ću ga se ikada odreći poručio je Hasanbegović novinarima nakon što je Karamarko objavio da podnosi ostavku na mjesto predsjednika stranke.

12:08 Završila je sjednica Predsjedništva HDZ-a.

- HDZ je opet jedinstven. Poruka svim domoljubima, HDZ će pobijediti na novim izborima - kratko je rekao Darko Milinović nakon sastanka. Nije želio komentirati što je zaključeno na sastanku.

11:06 Prije četiri godine bio sam jedan od kritičara Tomislava Karamarka, a za ovo mu treba odati priznanje. 10 tisuća članova Ličko- senjske županije želi imati predsjednika koji je istinski domoljub, koji će HDZ odvesti u nove pobjede. 10 tisuće članova Ličko-senjske županije je u stanju pripravnosti i neće biti remetilački faktor. Ne smijemo podleći pritisku medija koji žele promovirati nekog od nas za predsjednika. HDZ nema pravo na pogrešku. A novi predsjednik mora ima karakteristike istinskog domoljublja, Plenković ima neke karakteristike - rekao je uoči Predsjedništva Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ- a, ne želeći odgovoriti hoće li i on biti kandidat za novog predsjednika stranke.

10:58 Na Predsjedništvo su stigli Sanja Putica, Andrija Mikulić i Ivan Šuker. Nisu davali izjave.

9:49 Razumijem da postoji veliki interes javnosti, ali molim vas pustite nas da riješimo probleme unutar obitelji, rekao je Oleg Butković prije Predsjedništva HDZ-a.

- HDZ je uvijek u teškim trenutcima donio najbolje odluke - rekao je.

Na pitanje podržava li kandidaturu Plenkovića rekao je da je to jedan od kandidata za predsjednika stranke. - Polako, polako, mi još uvijek imamo predsjednika. A koji su još kandidati, to ćemo još vidjeti- kaže Butković.

Na pitanje ima li on ambicija voditi HDZ, kaže da neće još odgovoriti na to pitanje.

Sjednica u 11 sati

Sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice održat će se u 11 sati u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice (Trg žrtava fašizma 4).

Predsjedništvo HDZ-a trebalo se prvotno sastati u ponedjeljak, prvi put nakon pada Vlade, a očekivalo se da će se raspravljati o zahtjevima sve većeg broja HDZ-ovaca za Karamarkovom ostavkom. Stranački kuloari tvrdili su da će se na sjednici zatražiti od Karamarka da podnese ostavku do utorka u podne, a ako to ne učini najavljivali su pritisak županijskih organizacija i drugih stranačkih tijela.

Glavni razlog zahtjeva za Karamarkovim odlaskom je njegov neuspjeh u preslagivanju vladajuće većine, nakon što je HDZ zajedno s oporbom srušio Vladu Tihomira Oreškovića. Time je HDZ sišao s vlasti i primoran je izaći na izvanredne parlamentarne izbore, koji će se najverojatnije održati u rujnu.

Statut ne omogućuje razrješenje predsjednika

Stranački statut nije predvidio mogućnost razrješenja predsjednika HDZ-a, no natpolovičan broj županijskih organizacija ili trećina izaslanika Općeg sabora HDZ-a, čiji mandat traje četiri godine, mogu zatraži sazivanje izvanrednog sabora HDZ-a. Na takvom se saboru može promijeniti Statut i tako omogućiti razrješenje predsjednika.

Više kandidata, Plenković najizgledniji

Iz više izvora iz HDZ-a doznaje se kako ima više kandidata za mogućeg Karamarkovog nasljednika - spominju se Domagoj Ivan Milošević, Darko Milinović, Oleg Butković, Tomislav Tolušić, Andrej Plenković.

Posljednji, Plenković je u sinoćnjem Dnevniku HRT-a potvrdio da je spreman kandidirati se za šefa stranke.

- U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam preuzeti odgovornost. Ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani spreman sam se kandidrati za predsjednika HDZ-a, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu. 

Plenković već dulje vrijeme slovi kao osoba koja je protiv Tomislava Karamarka, a i na zadnjem stranačkom saboru javno je govorio protiv njega. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.