Obavijesti

News

Komentari 2

'Predstavljene nove mjere za očuvanje radnih mjesta su dašak optimizma u cijeloj priči'

'Predstavljene nove mjere za očuvanje radnih mjesta su dašak optimizma u cijeloj priči'

Čelnik udruge Glas poduzetnika apelira na Vladu i da se ubrza proces izdavanja kredita za očuvanje likvidnosti, ali i za nove investicije koje su ključne kako bi smanjivala nezaposlenost.

VIDEO

Čini mi se da je Vlada napravila iskorak i našao se najpravedniji balans jer je predstavljenim mjerama za spas radnih mjesta ipak obuhvaćen širi dijapazon sektora, kazao je Hrvoje Bujas predsjednik udruge Glas poduzetnika komentirajući nove mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa. 

- Ovo je dašak optimizma u cijeloj priči jer država pronalazi modele kako da ne dolazi do povećanja nezaposlenosti - poručio je. 

Pozdravio je najavljeno stupnjevanja potpore sukladno padu prometa napominjući kako se time obuhvatio veći dio proizvodnje i trgovine. 

Bujas apelira na Vladu i da se ubrza proces izdavanja kredita za očuvanje likvidnosti, ali i za nove investicije koje su ključne kako bi se smanjivala nezaposlenost odnosno ljudi  povlačili sa Zavoda za zapošljavanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je bitno ne samo za preživljavanje nego kako bi bili poduzetnici bili spremniji u nadolazećem periodu - poručio je Bujas. 

Plenković je predstavio mjere: Smanjuju se kriteriji za potpore
Plenković je predstavio mjere: Smanjuju se kriteriji za potpore

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio da će rasti maksimalna potpora po radniku za skraćivanje radnog vremena na 2800 kuna, a smanjuje se potrebna dokumentacija kako bi se ta mjera pojednostavila.  Uvodi se stupnjevanje potpore poduzetnicima za očuvanje radnih mjesta, sukladno padu prometa. Tako će za pad prometa od najmanje 40 posto ona iznositi 2000 kuna po radniku. Oni kojima je promet pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2500 kuna, za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3500 kuna, a 4000 kuna ostaje kao potpora za poslodavce kojima je promet pao 60 posto i više posto. 

Glas poduzetnika proveo je i anketu među poduzetnicima koja je pokazala kako su protiv potencijalnog novog zatvaranja  gospodarstva.  Prema anketi čak 92 posto poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda.

Na pitanje koje se odnosilo na značajno povećanje broja novo zaraženih u Hrvatskoj te bi li podržali parcijalni lockdown, više od 79 poduzetnika i obrtnika reklo je da ne podržavaju lockdown, jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo.

- Jedno je sigurno - novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, udruga Glas poduzetnika neće stajati sa strane, poručili su. 

Smatramo da bi Vlada u slučaju novog lockdowna i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke.

- Poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa - zaključuje se u priopćenju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a