Obavijesti

News

Komentari 83

Predstavnik Hrvata u BiH: 'Plenković je poput hajduka...'

Predstavnik Hrvata u BiH: 'Plenković je poput hajduka...'
1

Evidentno je da BiH u procesu pridruživanja Europskoj uniji mora odbaciti nadvladani koncept konstitutivnosti naroda te se snažnije angažirati na uspostavi principa ‘jedan čovjek, jedan glas’, rekao je nedavno Komšić

VIDEO

Iako se zalaže za ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH i izbore po načelu “jedan čovjek, jedan glas”, Željko Komšić je - zahvaljujući presudnim glasovima Bošnjaka - izabran kao predstavnik Hrvata u Predsjedništvo BiH. U prvoj izjavi za HRT najavio je da će BiH tužiti Hrvatsku:

- Imamo pravo tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu jer je kao država dvaput prekršila Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak ni sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko bosanskog mora.

Kao pripadnik Demokratske fronte Komšić je dobio 45.000 glasova više od Dragana Čovića iz HDZ-a (Čović je dobio 123 tisuće, a Komšić 168 tisuća). Predstavnik Srba u Predsjedništvu bit će Milorad Dodik, dok će Bošnjake predstavljati Šefik Džaferović.

U vrlo kompliciranom izbornom sustavu birani su članovi predsjedništva BiH, zastupnici republičkog parlamenta, zastupnici parlamenata Federacije BiH i Republike Srpske, te zastupnici kantonalnih skupština u Federaciji.

Dragan Čović je priznao poraz.

Komšić nakon izborne pobjede: 'Imamo pravo tužiti Hrvatsku!'
Komšić nakon izborne pobjede: 'Imamo pravo tužiti Hrvatsku!'

- Žalosti me što su se naši prijatelji Bošnjaci kroz svoj projekt opredijelili za to da izaberu dva člana Predsjedništva - rekao je Čović dodajući kako među Bošnjacima ima mnogo onih koji će shvatiti da to nije dobro za BiH jer takvi izborni rezultati “mogu izazvati neviđenu krizu”.

Nešto slično rekao je i premijer Andrej Plenković.

- Žao mi je da se i ovaj put ponovio scenarij koji smo već vidjeli. Ponovno smo se zahvaljujući pravnom okviru doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika drugom, odnosno hrvatskom narodu. Mislim da to nije dobro, da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro, da su privrženi za njihovu domovinu, a to je BiH - rekao je Plenković na N1, pa nastavio:

'Komšić ne smije biti primljen ovdje kao predstavnik Hrvata'
'Komšić ne smije biti primljen ovdje kao predstavnik Hrvata'

- Mi ćemo nastaviti suradnju s institucijama BiH, gajiti dobre i kvalitetne odnose, ali se isto tako zalagati za princip konstitutivnosti svih naroda, posebice Hrvata koji su najmalobrojniji, kojima ovakav scenarij kakav smo vidjeli noćas nije dobar. Niti je po meni dobar za BiH.

Željko Komšić je posjet Andreja Plenkovića (i Aleksandra Vučića) Bosni i Hercegovini usporedio s “upadom hajduka i razbojnika”, a nije štedio ni Kolindu Grabar Kitarović koja “promovira rasnu i etničku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme, a to su njezine posebne potrebe”.

Božo Petrov je pozvao Vladu na bojkot Željka Komšića.

Komšić: Želim služiti svima, a Hrvati nemaju razloga za brigu
Komšić: Želim služiti svima, a Hrvati nemaju razloga za brigu

- Željko Komšić, za razliku od sramotne suradnje koju je u prošlosti imao s određenim hrvatskim političarima, ne smije biti primljen u Zagrebu kao predstavnik Hrvata jer on to nije - napisao je na “fejsu”.

Hrvatski političari u BiH u izbornoj noći su već rekli kako će imati odgovor na ovu situaciju pa je za očekivati ozbiljniju krizu koja može odvesti u dva pravca – konačno normalno rješenje za BiH kojim će svi biti zadovoljni ili totalni kaos u državi. A može se dogoditi i ništa. Pojeo vuk magare. HDZ BiH može preuzeti svoje fotelje i tješiti se kako su “legitimni predstavnici hrvatskog naroda”, kojeg će teško biti utješiti u ovakvoj državi. Pred BiH su sad dugi mjeseci formiranja vlasti, u kojoj će biti SDA, HDZ BiH i SNSD. Ne može se formirati Dom naroda jer je Ustavni sud zakon proglasio neustavnim, a novi nije donesen. Ako ne može prihvatiti BiH bez Hrvata, na potezu je međunarodna zajednica koja je, na kraju, i zakuhala ovaj “bosanski lonac”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.