Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Pregazio djevojčicu u Zagrebu: Pleša dobio tri godine zatvora

Pleša je 2015. godine na Branimirovoj cesti usmrtio Lauru Vidaković (14). Nakon nesreće vratio se po tablice. Nepravomoćno je osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
123 komentara

Dino Pleša (24) nepravomoćno je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u petak proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće u rujnu 2015.  godine na Branimirovoj cesti u Zagrebu u kojoj je poginula Laura Vidaković (14) i za sprječavanje dokazivanja jer je nakon nesreće ostavio auto u obližnjoj uličici i pješice se vratio po otpalu registarsku tablicu. Sutkinja Dubravka Čošić izrekla mu je jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i dva mjeseca.

Dvojicu prijatelja oslobodili: 'Nisu ga imali kad prijaviti'

Njegovi prijatelji Denis Levicki i Damir Egredija, koji su bili optuženi za neprijavljivanje kaznenog djela, nepravomoćno su oslobođeni optužbe.

Dino Pleša, koji je s Levickim došao čuti objavu, presudu je slušao bez riječi, crvena lica i suznih očiju. Teretili su ga da je kršeći prometne propise vožnjom brzinom od oko 91 km/h, iako je tamo ograničenje 60 km/h, i u pripitom stanju s oko 0,95 promila izazvao prometnu nesreću u kojoj je preminula maloljetna pješakinja koja je pretrčavala cestu na mjestu gdje nema pješačkog prijelaza.

Budući da je policija uhvatila Plešu svega 13 minuta nakon same nesreće u 22.08 sati, a nesreća je bila u 21.55 sati, sudsko vijeće smatralo je da Levicki i Egredija nisu ni imali vremena prijaviti ga, budući da, kad su stigli na mjesto događaja, on je već bio u rukama policije.

Razmatrajući o kazni, vijeće je Pleši kao olakotne okolnosti uzeo u obzir njegovu mladost, izraženo žaljenje i kaznenu neosuđivanost, a kao otegotno raniju prekršajnu evidentiranost zbog kršenja prometnih propisa budući da je i ranije vozio iznad ograničenja te pod utjecaj alkohola zbog čega mu je čak privremeno bila oduzeta vozačka dozvola.

Pleši će u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 1. listopada 2015. do 1. lipnja 2016. godine.

'Kad sam vidio tijelo, uzeo sam tablicu i počeo trčati'

- Stvarno mi je žao što je ona poginula. Ja nisam htio da se to desi. Ispričavam se obitelji i svima, ja ću morati živjeti s krivnjom cijeli život - plačući je u utorak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu Dino Pleša izlagao svoju obranu.

Pleša je na sudu ispričao kako je kobne večeri vozio lijevom trakom te da je u jednom trenutku vidio tri cure kako pretrčavaju cestu.

- Vidio sam da je jedna stala na sredini ceste i mislio sam da se zaustavila kako bi me propustila. Dodao sam gas misleći da ću je stići. Kad je ona krenula pretrčati, vidio sam da neću stići izbjeći udarac. Puklo je staklo, a ja sam nastavio voziti. Stao sam u prvoj ulici desno i vratio se vidjeti što je bilo. Kad sam vidio tijelo, uzeo sam tablicu i počeo trčati - jedva je od plača izgovorio Pleša. 

Pojašnjavao je da nije pokušavao pobjeći niti se skrivati tvrdeći da je sam otrčao do policije koja je već bila tamo. Te večeri, kazao je u prvom iskazu u istrazi, popio je tri pića, a vještak toksikolog je utvrdio da je u trenutku nesreće imao 0,95 promila alkohola u organizmu.

Naletio na nju brzinom 90 km/h

Osim što je Pleša bio pripit, prometni vještak inženjer Srećko Hlišć izračunao je da je na Lauru naletio brzinom od oko 90 km/h, iako je ograničenje na tom dijelu ceste tek 60 km/h. Vještak smatra i da je vozio ispod 78 km/h jer bi, u tom slučaju, Laura uspjela pretrčati cestu. 

Žaljenje i kajanje zbog nesreće izrazio je i njegov prijatelj Denis Levicki koji je rekao da su na njegove postupke utjecale tri stvari.

- Taj dan išao sam psihijatru zbog depresije zbog nekih privatnih problema. Osim toga bio sam pod utjecajem alkohola, a nakon događaja i pod šokom - tvrdio je na sudu Levicki. Dodao je da ništa nije pokušavao prikriti ni sakriti, da je u vozilu bio samo putnik te da je, kad su se vratili na mjesto nesreće, tamo već bila Hitna i policija koja je uhitila Plešu.

- Nije mi jasno kome ja to onda nisam prijavio kazneno djelo, kad je ono već bilo prijavljeno i policija je već bila tamo i znala tko je vozač - tvrdio je Levicki. Poricao je i da ga je, zajedno s Egredijom, snimila nadzorna kamera benzinske postaje kako se vraćaju, gledaju tijelo, a potom odlaze.

- Sa snimke je vidljivo da tada Hitna i policija još nisu bili na mjestu događaja, a kad smo se mi vratili, svi su već bili tamo - ustrajao je Levicki.

Egredija, koji je u istrazi ispričao da im je Pleša, nakon što je napokon stao, rekao: "Gubimo se odavde" te da, kad se s Denisom vratio na mjesto događaja, tamo još nije bilo Hitne ni policije, u utorak je to porekao.

- Kad smo se vratili na mjesto nesreće, tamo su već bili Hitna i policija - tvrdio je na sudu.

Dodao je da se ne sjeća svih detalja nesreće te da je puno toga saznao na sudu. I on je ponovio da nitko nije imao namjeru bježati policiji niti bilo što skrivati te da je on osobno sljedećeg dana otišao na policiju kako bi se prijavio.

Možda vas zanima i ovo:
Message