Obavijesti

News

Komentari 108

Pregled 2013.: Ušli smo u EU, Čačić u zatvor, referendum...

Pregled 2013.: Ušli smo u EU, Čačić u zatvor, referendum...
20

Ove godine smo postali punopravna članica EU održan je referendum o braku te su izbili neredi u Vukovaru zbog uvođenja ćirilice. Uhićen je u Nadan Vidošević

VIDEO

Kao i svijet, tako su i Hrvatsku ove godine obilježili važni društveni i politički događaji. 

Ove godine smo postali punopravna članica Europske unije, održan je referendum o braku te su izbili neredi u Vukovaru zbog uvođenja ćirilice. Osim toga, uhitili su Nadana Vidoševića, a bivši potpredsjednik Vlade otišao je na odsluženje zatvorske kazne. Više o svim događajima pročitajte u nastavku.

Tko čeka, taj i dočeka: Ušli smo u EU

Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine postala punopravna članica Europske unije. Tog dana organizirana su slavlja diljem cijele zemlje, a svi čelnici Eu čestitali su Hrvatima što su postali "europski građani". Hrvatska je 21. veljače 2003. godine podnijela zahtjev za punopravno članstvo, a status kandidata je dobila 18. lipnja 2004. godine.

Sad je i u Ustavu: Brak je zajednica muškarca i žene

Građani su 1. prosinca 2013. godine na referendumu odlučili kako će u Ustav ući definicija da je brak isključivo zajednica žene i muškarca. "Za" je glasovalo 65,87 posto birača, a situacija uoči referenduma podijelila je Hrvatsku u mišljenjima. Referendum se održao na inicijativu udruge "U ime obitelji", na čijem je čelu Željka Markić.

Bitka za Vukovar, ovog puta zbog ćirilice

U Vukovaru su u drugoj polovici 2013. godine izbili neredi zbog uvođenja dvojezičnih natpisa na državne zgrade, što je odjeknulo u cijelom političkom i medijskom životu u zemlji. Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara pokrenuo je i skupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice u Vukovaru, jer kako tvrde, nezadovoljni su Vladinom odlukom o cijeloj situaciji i žele da se Vukovar proglasi područjem posebnog pijeteta. No, vladajuća većina, ali čak i HDZ smatraju da referendum neće proći jer diskriminira manjine. Čeka se odluka Sabora o tome hoće li se referendum raspisati.

Velika afera: Uhićen Nadan Vidošević

Sada već bivši čelnik Hrvatske gospodarske komore uhićen je u studenom 2013. godine, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj te je iz HGK izvukao 32 milijuna kuna. Istražitelji su pretražili njegovu vilu, u kojoj su pronašli umjetnine vrijedne nekoliko milijuna kuna. Prevezli su ga u pritvor u Remetincu, gdje će ostati još neko vrijeme kako ne bi utjecao na svjedoke tijekom istrage.

Muke po 'Lex Perković'

Europski uhidbeni nalog na snagu stupa službeno 1. siječnja 2014. godine, a tijekom protekle godine o njemu se u javnosti dosta pričalo, uglavnom zbog slučaja Josipa PerkovićaZato je i 'Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije' u  kojem je implementiran europski uhidbeni nalog i nazvan "Lex Perković", kojeg se u Njemačkoj sumnjiči za ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića 1983. godine. Vlada je htjela skinuti zastaru za sva teška ubojstva, čime bi se omogućilo Josipu Perkoviću suđenje u Hrvatskoj.

Sudbina malene Nore: Ujedinila Hrvatsku, ali izgubila bitku

Malena djevojčica Nora Šitum (5) ujedinila je Hrvatsku nakon što su građani prikupljali sredstva za njeno liječenje u SAD-u. Djevojčica je imala akutnu limfoblastičnu leukemiju. Nakon što je bolest uznapredovala i nakon što su liječnici u Hrvatskoj iscrpili sve mogućnosti liječenja, Norini roditelji su u dirljivoj poruci zamolili ljude u Hrvatskoj da im pomognu prikupiti novac za liječenje. Stanje joj se unatoč svemu pogoršalo te je preminula 20. ožujka 2013. godine. Udruga Hrabro dijete prikupljala je novac za Noru Šitum, a Ministarstvo financija je nekoliko mjeseci kasnije utvrdilo nepravilnosti u poslovanju udruge.

Drama na letu CA za Zürich

Avion Croatia Airlinesa 27. rujna 2013. godine sletio je na nos u Zürichu nakon što su mu prednji kotači otkazali te se nisu na vrijeme izvukli. Pilot aviona bio je Zvonko Šitum, dok je kopilot bio Ivan Ivanković. Kasnije su ispričali kako cijelu situaciju treba detaljno razmotriti kako do takvih nesreća više ne bi došlo. Radi se o avionu Dash, a u nesreći su članovi posade i putnici bili srećom neozlijeđeni. Radi se o prvoj nesreći aviona Croatia Airlinesa u povijesti.

Uvedena fiskalizacija

Ministar financija, Slavko Linić, ove je godine prije ljetne sezone uveo fiskalizaciju. Fiskalizacija podrazumijeva mjere koje provode obveznici fiskalizacije, a kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa za promet u gotovini kako bi se Poreznoj upravi omogućio efikasniji nadzor nad ostvarenim prometom. Zbog lošeg provođenja fiskalizacije mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni su i usred sezone, što je izazvalo bijes građana prema Vladi. 

U Zagreb sletjelo zračno 'čudovište'

Najveći zrakoplov na svijetu, Antonov 225, u Zagreb je sletio u studenom 2013. godine. Zagrepčani su s oduševljenjem u Zračnu luku Pleso stizali pogledati golemi zrakoplov, koji je u Hrvatsku stigao kako bi na Filipine prevezao Končarev transformator.

Četiri godine nakon nesreće, Čačić ipak otišao u zatvor

Bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić počeo je odsluženje zatvorske kazne u lipnju 2013. godine u kaznionici u Valturi. Čačić će 11 mjeseci provesti u zatvoru zbog prometne nesreće koju je prije četiri godine skrivio u Mađarskoj. U nesreći je poginulo dvoje ljudi. Vozeći se brzinom od 130 kilometara na sat, zabio se u Škodu Fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak (60). Njezin dvije godine stariji suprug György Liptak od posljedica nesreće umro je u bolnici u Kaposvaru idući dan, a desetak dana poslije umrla joj je i majka Imrene Antal (81).

Lokalni izbori: Bandić premoćno pobijedio Ostojića

Na lokalnim izborima 2013. godine došlo je do promjene vlasti u nekim gradovima i županijama, a neki su pak samo potvrdili svoju vlast. Tako je Milan Bandić u Zagrebu na izborima pobijedio Rajka Ostojića, ministra zdravlja, a Ivo Baldasar je u Splitu pobijedio Vjeka Ivaniševića. Vojko Obersnel je i dalje gradonačelnik Rijeke, a Ivica Vrkić je gradonačelnik Osijeka. Goran Habuš je i dalje čelnik Varaždina, Božidar Kalmeta je pobjedu odnio u Zadru. Od župana je na čelo Splitsko-dalmatinske županije došao Zlatko Ževrnja, čelnik Istarske županije je Valter Flego, Osječko-baranjske Vladimir Šišljagić, a čelnica Sisačko-moslavačke županije je i dalje Marina Lovrić Merzel.

Prvi izbori za Europski parlament obilježila najmanja izlaznost

U Hrvatskoj su 2013. godine, prije ulaska u Europsku uniju, održani prvi izbori zastupnika za Europski parlament. To su inače i izbori na kojima je zabilježena najmanja izlaznost ikada. Koalicija HDZ, HSP (AS) i BUZ osvojila je 6 mandata, SDP, HNS i LS su osvojili 5 mandata, a Laburisti 1 mandat. Ruža Tomašić i Tonino Picula dobili su najviše pojedinačnih glasova na izborima. 

Preminula bivša prva dama Jugoslavije

Supruga bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita preminula je 20. listopada 2013. u beogradskom Hitnom centru u koji je primljena još 23. kolovoza zbog lošeg zdravstvenog stanja. Liječnici su odmah nakon što je primljena u bolnicu istaknuli kako je u jako lošem stanju te su pretpostavljali da ima tumor kože, koji je potekao od jednog madeža te se proširio.  Jovanku Broz pokopali su, po njenoj želji, u Kući cvijeća u Beogradu. Ipak, nije pokopana u prostoriji uz Titov grob, već u prostoriji pored.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei će sutra letjeti po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH
VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije