Obavijesti

News

Komentari 17

''Pregovore nećemo završiti dok ne nađemo kompromis''

''Pregovore nećemo završiti dok ne nađemo kompromis''
1

Ministar i mljekari u srijedu su pregovarali o otkupnoj cijeni mlijeka uz nekoliko modela izračuna cijena. Ministar Jakovina ponovio je kako cesta nije rješenje

VIDEO

Na zajedničkoj konferenciji za novinare tijekom popodneva ministar Tihomir Jakovina je rekao kako pregovori neće završiti sve dok ne dođe do kvalitetnog kompromisnog rješenja za ministarstvo i za mljekare.

- Nitko nije isključen i uspjet ćemo se dogovoriti. Na stolu je nekoliko modela izračuna cijene mlijeka koji se međusobno razlikuju za desetak lipa - rekao je ministar i dodao kako su modeli sastavljeni na temelju nekoliko zemalja EU koje su najveći izvoznici mlijeka.

- Pozivam sve nezadovoljne da prestanu s blokadama prometnica i da s prijedlozima odu svojim predstavnicima, a da nama daju vremena. Cijena mlijeka nije jedini problem, tu se radi i o PDV-u, cijeni plavog dizela... - rekao je ministar.

Rekao je kako ministarstvo ostaje pri odluci da neće uvoditi interventnu mjeru od 40 lipa koja je vrijedila do listopada prošle godine te da injekcija iz proračuna nema jer Ministarstvo na to obvezuju dogovorena stajališta s EU.

Predstavnici mljekara poručili su kako ne odustaju od minimalne otkupne cijene od 2,66 kuna po litri mlijeka.

- Stajališta su nam jako daleko. Nude vatrogasne mjere, a ne želi se pristupiti temeljnom rješavanju problema iako svi priznaju da smo u pravu. Moramo danas naći sidrišta kojima ćemo omogućiti da proizvođači prežive idućih šest mjeseci, a ako je ministarstvu potrebno 300 dana da se ovaj problem riješi onda ćemo morati osnovati moratorij jer je pitanje hoće li biti tri ili 300 proizvođača mlijeka - rekao je Darko Pavičević iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.

- Problema u mljekarskom sektoru je puno, ali se ne ide kući dok se ne dogovore oko cijene. Molim sve proizvođače da se strpe jer se to večeras mora riješiti - rekao je Ivica Miketek iz Udruge mljekara Osječko-baranjske županije.

Jakovina: Cesta ne rješava probleme

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nekoliko je puta rekao kako Ministarstvo ne može odrediti i pregovarati o cijeni mlijeka te kako ono može biti samo moderator razgovora između proizvođača mlijeka i otkupljivača.

U utorak je Jakovina još jednom ponovio i kako smatra da cesta nije mjesto za rješavanje problema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...