Obavijesti

News

Komentari 258

Treća runda pregovora završila: 'Došlo je do pozitivnog pomaka'

Treća runda pregovora završila: 'Došlo je do pozitivnog pomaka'

Nema dogovora oko prekida vatre ni primirja ni nakon trećeg kruga pregovora ukrajinske i ruske delegacije u Bjelorusiji. Glavna točka bili su humanitarni koridori, a tu je došlo do napretka

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak objavio je u ponedjeljak navečer završetak trećeg kruga pregovora s ruskim izaslanstvom kazavši da je ostvaren "manji napredak" prema uspostavi humanitarnih koridora, ali nema znatnog poboljšanja stanja.

Treći krug pregovora počeo je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske, napisala je agencija Belta na svojem Telegram računu.

Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o stvaranju humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.  

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila "potpuno nemoralnim" jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.

Vladimiru Putinu na stol stigao popis neprijateljskih zemalja. Hrvatska je među njima...
Vladimiru Putinu na stol stigao popis neprijateljskih zemalja. Hrvatska je među njima...

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog poručio je uoči pregovora pratiteljima da ne obraćaju pažnju na budalaste Ruse, misleći na ljude koje Moskva navodno želi postaviti na čelo Ukrajine. Prije svih, bivšeg predsjednika, proruski orijentiranog Viktora Janukoviča, koji je baš u ponedjeljak, slučajno ili ne, iz Moskve sletio u Minsk.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako će Rusija odmah zaustaviti "specijalnu operaciju", kako invaziju zovu u Moskvi, ako Ukrajina pristane na četiri uvjeta: prestanak vojnog djelovanja, promjenu ustava koja bi osigurala neutralnost države, priznanje anektiranog Krima kao dijela Rusije i priznanje proruskih separatističkih regija Donjecka i Luhanska kao nezavisnih država.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Pregovori Rusije i Ukrajine 15.00 , Bjelorusija
Sortiranje događaja
18.55

Pregovori završeni: Mali pozitivni pomak

Treća runda pregovora je završena, mali je pozitivni pomak u logistici oko humanitarnih koridora. Intenzivne konzultacije nastavile su se oko temeljne političke blokade propisa uz prekid vatre i sigurnosna jamstva, objavio je predstavnik ukrajinske delegacije Mihailo Podoljak.

18.14

Ukrajinci ne pristaju na humanitarne koridore

Rusi su u ponedjeljak ponudili navodno sigurnu evakuaciju civila iz Harkiva, Kijeva, Mariupolja i Sumija preko humanitarnih koridora, no Ukrajina je to odbila jer neki putovi vode do Rusije i Bjelorusije, a i upitno je koliko su sigurni. Optužili su Ruse da ne poštuju prekid vatre dok je evaukacija bila planirana.

- To nije prihvatljiva opcija - rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk, javlja Yahoo!.

Ruski predstavnik na pregovorima Vladimir Medinski optužio je Ukrajinu za ratni zločin zbog blokiranja koridora.

17.00

Prvi sat pregovora prošao

Treći krug razgovora između ukrajinske i ruske delegacije u blizini Bresta u Bjelorusiji, blizu granice s Poljskom, i dalje traje. U međuvremenu, odbjegli ukrajinski proruski političar Viktor Janukovič iz Moskve je otišao u Minsk. Ukrajinski mediji tvrde da ga Kremlj želi vratiti na čelo države koju je vodio od 2010. do revolucije 2014.

16.16

Delegacije za stolom

Ovako to izgleda na licu mjesta.

15.55

Stigla potvrda o početku pregovora

Rusko veleposlanstvo u Bjelorusiji objavilo je da su pregovori kraj Bresta počeli desetak minuta prije 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, piše ruska agencija RIA.

Delegaciju Ukrajine predstavljaju šef predsjednikova ureda Mihail Podoljak, prvi čovjek frakcije Sluga naroda u Verhovnoj Radi David Arahmia, ministar obrane Oleksij Reznikov i drugi političari.

S ruske strane, tu su pomoćnik predsjednika Vladimir Medinski, zamjenik ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko, zamjenik ministra obrane Aleksandar Fjomin, ruski veleposlanik u Bjelorusiji Boris Grizlov i šef odbora Dume za međunarodne poslove Leonid Slutski.

Komentari 258