Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

'Prekinimo šutnju': Ministre Varga, rodilje čekaju odgovor

Udruga Roda u petak je ministru zdravlja Siniši Vargi poslala otvoreno pismo u kojem od njega traži osudu nehumanog odnosa prema rodiljama u rađaonicama

Žarko Bašić/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
37 komentara

Udruga Roda u petak je ministru zdravlja Siniši Vargi poslala otvoreno pismo u kojem od njega traži osudu nehumanog odnosa prema rodiljama u hrvatskim rađaonicama.

- Poštovani ministre Varga, pozivamo Vas da osudite nasilje koje se događa u rodilištima, ne osuđujući pritom konkretne bolnice ili liječnike, već osuđujući mentalitet koji to omogućuje. Pokažite da ste osjetljivi na ovu problematiku i da ste spremni priznati loše prakse i mijenjati ih - napisala je Daniela Drandić iz udruge Roda.

Istaknula je kako je u znak solidarnosti s rodiljama doministar zdravlja na Filipinima pred novinarima legao na ginekološki stol.

Pozvala je i ministra Vargu da učini isto.

Uz pismo, članice udruge ministru su poslale i potresna svjedočanstva žena s poroda.

Među ostalim, rodilja opisuje kako joj je liječnik radio carski rez uzrujan što su ga probudili.

U tijelu su joj ostali plodovi ovoji, koje je sama izvukla. Druga žena se žali kako su joj nasilnim tretmanom upropastili reproduktivne organe te je ostala neplodna. Anonimna svjedočanstva žena o strahotama na porodu i dalje svakodnevno pristižu u udrugu.

Iako žene navode imena rodilišta, u Rodi kažu da im se niti jedna bolnica nije javila ni ispričala. I ministarstvo se oglasilo tek nakon više od dva tjedna akcije i medijske podrške, ali tek pozivom Rodama na razgovor i to s pomoćnikom ministra.

Razgovor je zakazan u srijedu 10. prosinca, kada završava akcija Prekinimo šutnju. No, Siniša Varga i dalje šuti.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message