News

Komentari 3

Prekinut ruski izvoz električne energije u Finsku zbog dugova

Prekinut ruski izvoz električne energije u Finsku zbog dugova

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu

Ruski izvoz električne energije u Finsku prekinut je u ponedjeljak, pokazuju podaci mrežnog operatera.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool.

Dotok ruske električne energije u Finsku pao je s 87 megavata na nulu, pokazali su podaci mrežnog operatera Fingrida koji je priopćio da može zamijeniti rusku opskrbu švedskom električnom energijom i povećanjem domaće proizvodnje.

Dodao je da je obustava ruskog izvoza nastala zbog ograničenja plaćanja koje su nametnule zapadne zemlje.

- Zbog tih ograničenja više se ne može plaćati ruska struja. Prekid je stoga prije posljedica, nego ruska protumjera- kaže se u priopćenju.

Iz Rusije u Finsku dolazi oko 10 posto potrebne struje.

Nije jasno je li ruski potez povezan s finskim pristupanjem NATO-u.

Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

Govoreći zajedno s predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u idućih nekoliko dana.