News

Komentari 115

Preko 500 radnika ostat će bez posla, TDR gasi tvornicu u Istri?!

Preko 500 radnika ostat će bez posla, TDR gasi tvornicu u Istri?!

U toj tvornici zaposleno je preko 500 ljudi, a odluci o zatvaranju navodno je presudila nedavna odluka Vlade o povećanju trošarina. Trošarine na cigarete povećale su se za 40 kuna na 1000 komada

British American Tobacco pokrenuo je projekt zatvaranje tvornice TDR-a u Kanfanaru, javlja Večernji list.

U toj tvornici zaposleno je preko 500 ljudi, a odluci o zatvaranju navodno je presudila nedavna odluka Vlade o povećanju trošarina.

Trošarine na cigarete povećale su se za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna, dok su proporcionalne trošarine na grijane i nove duhanske proizvode ostale iste – 600 kn/kg, kao i na cigare i cigarillose (600 kuna na 1000 komada) te na sitno rezani i ostali duhan za pušenje (600 kn/kg).

Iz te tvrtke koja je vlasnik TDR-a i ranije su upozoravali Vladu, kao i ministra financija Zdravka Marića da su prethodnim dizanjem trošarina već dostignute europske smjernice te da nove trošarine - ne bi imale smisla. Uz to su i ukazali na to da se posljednjim povećanjem trošarina u državni proračun slilo čak 150 milijuna kuna manje prije nego poskupljenja.

Zanimljivo je i kako država od kutija običnih cigareta dobije oko 17-18 kuna trošarina, a od kutije duhana za zagrijavanje tek 3 i pol kune, piše Večernji.


 

Najčitaniji članci