Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Prema anketama Tuerk predsjednik Slovenije

Danilo Tuerk postat će treći predsjednik Slovenije, pokazali su rezultati anketa koje su nakon zatvaranja birališta objavile televizije

AFP
Foto: AFP
0 komentara

Danilo Türk (47), kandidat slovenske ljevice, dobio je 69 posto glasova prema prvim neslužbenim rezultatima. Za Alojza Peterlea odlučila se tek trećina birača.
Türk, profesor međunarodnog prava, u kampanji je imao najmirniji stav prema Hrvatskoj. No pred kraj kampanje zaoštrio je stav oko ZERP-a. Zaprijetio je prekidanjem pristupnih pregovora Hrvatske i EU ako se ZERP počne primjenjivati na Sloveniju i Italiju. Jučer u prvoj izjavi nakon proglašenja izbornih rezultata ponovno je zauzeo pomirljiviji stav.
Türk je bio prvi slovenski veleposlanik u UN-u. Od 2000. do 2005. radio je kao pomoćnik glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Peterle je odmah nakon objave rezultata priznao poraz, rekavši da je sa svoje strane učinio sve što je smatrao potrebnim, ali da mu u kampanji nije išao na ruku gospodarski i politički kontekst, te polarizacija desnice i ljevice do koje je došlo u zadnjem dijelu kampanje. Tuerk je u prvoj izjavi nakon objave rezultata rekao da svoj uspjeh i uspjeh svog stožera ne doživljava u kategoriji pobjede, no da je zadovoljan s rezultatom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message